I stedet for at lukke butikken, da græs og lucerne til grøntørring blev udkonkurreret af majs til tyske biogasanlæg, valgte Sønderjysk Tørreindustri at gå nye veje og lave halmstrøelse.

Sidste år kunne Sønderjysk Tørreindustri A/S, som er grundlagt, da Pindstrup Mosebrug overtog det tidligere Sønderjysk Tørreindustri A.m.b.a., fejre 50 års jubilæum. Direktøren i firmaet, Ejnar Lange kunne fejre sit 50 års jubilæum i firmaet i år.

- Det var et fallitbo, som Pindstrup Mosebrug overtog efter andelshaverne, der havde drevet det i bare tre år. Vi udvidede anlægget til at lave grøntpiller i både 1968, 1988 og 2000. I 1994 begyndte vi at lave grøn hø - det skete med inspiration fra Italien og i 2013 startede vi langsomt op med at lave halmstrøelse til køer, fortæller han.

Efter knap 50 år med grøntørring er græs og lucerne i Sønderjylland blev de imidlertid udkonkurreret af majs til tyske biogasanlæg, og grøntørringen stoppede derfor med udgangen af sæson 2013. Det var også i 00-erne, at PSO-afgift og svovl-afgift kom op på mellem 500 og 600 kroner i timen.

- Sideløbende med grøntørringen har vi lejlighedsvis produceret halmpiller, men i 2010 begyndte vi at produktudvikle halmpillerne til et varmebehandlet granulat, kaldet halmstrøelse til køer, svin og kyllinger, forklarer den 73-årige Ejnar Lange.

Pension er ikke på tegnebrættet

Selvom han har oplevet, at virksomheden er dykket fra 20 ansatte i de bedste år til et par stykker i dag, er pension er ikke noget, han tænker på. Tværtimod. Sammen med ejeren La Cour familien på Djursland - det vil sige den 76-årige Hans Henrik la Cour, som er sønnesøn efter grundlæggeren af Pindstrup mose, Johannes F. la Cour - erstattede han frisk græs og lucerne med tør hvedehalm som råvare. Tørretromlen er taget ud af drift, men mølleri og pillepressere er blevet optimeret, så man med halm af god kvalitet kan producere halmstrøelse med stor kapacitet.

- Med henblik på husdyrbrugets levering af gylle til biogasanlæg har vi fået analyseret, at halmstrøelse udvikler 14-16 procent mere biogas end rå halm. I 2013 startede vi Projekt Gasstrøelse, som går ud på yderligere at optimere halmstrøelsens gaspotentiale ved at anvende såkaldt oplukket halm i produktionen. I Gasstrøelse er der analyseret op til 24 procent mere biogas end i rå halm, fortæller direktøren, som også arbejder på udvikling af andre produkter.

Selvom tyskerne netop har sænket deres tilskud til biogas og dyrkning af biogasmajs derfor ikke længere er så attraktivt i Sønderjylland, kommer tørring af græspiller ikke i spil igen - heller ikke selvom anlægget relativt nemt kunne omstilles til det.

275 kroner pr. årsko

Selvom Sønderjysk Tørreindustri oplever konkurrence på halmstrøelse fra både Polen og Lithauen, kan de på grund af kvalitet og transportomkostninger godt konkurrere på prisen.

- Formalet, pelleteret og derefter granuleret hvedehalm som effektiv strøelse med meget høj sugeevne. Målet er det bedst mulige staldmiljø ved hjælp af dansk produceret halmstrøelse, som vi får fra Jylland og Fyn. Granuleret halmstrøelse til kreaturer, svin, fjerkræ og heste har en sugeevne på hele 517 procent af sin egenvægt, forklarer Ejnar Lange og understreger, at produktet er varmebehandlet og derfor bakteriefrit.

Han lægger stor vægt på, at hvedehalmen er af høj kvalitet. Det betyder, at vandindholdet højest må være på 14 procent, og så må der selvfølgeligt slet ikke være sten i halmen. Granuleret halmstrøelse kan udstrøs med alle typer strømaskiner, men er også velegnet til at blive strøet med hånden.

Ifølge Sønderjysk Tørreindustri A/S bruges erfaringsmæssigt mellem 400 og 700 gram pr. bås/seng om dagen - naturligvis afhængig af indretningen i kreaturstalden.

- Vores pris ligger på cirka 275 kroner pr. årsko - det er prismæssigt et pænt stykke under de gængse strøelsesprodukter, der er på markedet i dag, siger Ejnar Lange.

Halmstrøelsen leveres i 15-25 kg sække, i 600 kg big bags eller løs vægt.