To modeller i Axion 900-serien får ny opbygning og bliver dermed til half-track traktor.

Axion 900-serien med en bælteløsning til 930 og 960 modellerne. Axion 960 Terra Trac er topmodellen i 900-serien fra Claas, og navnet Terra Trac henviser til at traktoren er udstyret med en bælteløsning på den bagerste aksel. Dermed er der tale om en half-track traktor, hvor der på den forreste aksel fortsat er en hjulmontering som på de øvrige modeller i 900-serien, men på den bagerste aksel er der i stedet monteret en bælteundervogn.

Med bælteundervognen er der blevet plads til hele 860 liter dieselolie, og ikke blot en tank i venstre side, men også en tank i højre side. Begge tanke er dog forbundet og tankningen sker fortsat fra venstre side.

rich-media-1
Terminalen i traktoreren viser en silhuet af traktoreren med bælter, og med en enkelt tryk kan man ændre højden på undervognen.

Fra kabinen og frem er der ikke de store ændringer og Axion 900-serien fortsætter med at benytte den sekscylindret FPT Cursor 9 motor. Topmodellen Axion 960 yder fortsat maksimalt 445 hestekræfter. De store ændringer finder vi under og bag kabinen, men når man sidder i kabinen, er man slet ikke i tvivl om at det er Terra Trac-udgaven man sidder i, for i den touch-følsomme terminal viser silhuetten nemlig traktoren med bælter. Blot ved et enkelt klik på skærmen er man inde i menuen for bælteundervognen og derfra kan højden på undervognen ændres og dermed også trækvinklen. Mere om det senere.

rich-media-2
Bælteundervognen giver plads til hele 860 liter dieselolie, i to forbundne tanke over bælterne.

Fra lastevne til trækkraft

Claas har lavet bælter i mange år og er kendte for det flade bælte som blandt andet benyttes på deres mejetærskere. De flade bælte som vi kender fra mejetærskerne, er konstrueret til en stor lastevne, men nu kommer Claas med et nyt bælte som er bygget til stor trækkraft. Bæltet til traktorerne er kortere end på mejetærskerne, for at give luft mellem forhjulene og bæltet.

Bælterne kommer i tre forskellige bredder 635, 735 og 890 millimeter.

En af de visuelle ændringer er at det bagerste trækhjul i bæltet har en større diameter end det forreste. En af grundene til det større trækhul er ifølge Claas at det giver en bedre trækkraft. Derudover er der udarbejdet en helt ny wire-konstruktion som skal give bæltet en bedre trækstyrke.

40 km/t på bælter

Bælterne tillader en hastighed på op til 40 kilometer i timen, uden overophedning i bælteundervognen. De ventilerede trækhjul er med til at holde temperaturen nede og dermed giver mulighed for uafbrudt kørsel på mark såvel som på vejen. Bælteundervognen er hydro-pneumatisk affjedret og er med til at give mulighed for den højre hastighed.

I Terra Trac-bæltet til Axion-serien er der monteret gummiklodser mellem trækhjulene og bæltet, i stedet for en fuld gummi belægning på trækhjulene som vi ser det på mejetærskeren. Gummiklodserne skal både være med til at holde bæltet rent på indersiden og være med til at give en bedre kølene effekt til bæltet.

rich-media-3
De ventilerede trækhjul er med til at holde temperaturen nede og giver dermed mulighed for uafbrudt kørsel.

Ændring af trækvinkel

Med den hydro-pneumatisk affjedret undervogn kan man inde fra kabinen ændre højden på undervognen. Det er ikke blot højden på undervognen der ændres men også højden på trækket som ændres. Den maksimal vandring på trækbommen er 11 centimeter, og giver dermed muligheder for at ændre på trækvinklen af redskabet. Når vinklen ændres, kan det give en bedre vægtoverføring til traktoren og dermed kan traktoren overføre en større effekt.

Den ønsket vægtfordeling i marken med Axion 900 half-track traktoren har en fordeling der hedder 80/20, det vil sige 80 procent af vægten vil være placeret på den bagerste aksel og på de trækkende bælter og de resterende 20 procent vil være placeret på den forreste aksel. På en konventionel firhjulstrukket traktor ses den optimale vægtfordeling omkring 60/40, således at 60 procent at vægten er på de trækkende hjul.

For at skabe en mindre venderadius er Claas-traktoren udstyret med hjælpestyring, som går ind og bremser det ene bælte, og dermed giver en mindre venderadius. Aggressiviteten på hjælpestyringen kan justeres og kan benyttes så traktoren drejer mest muligt eller mest skånsomt for både marken og bælterne.

rich-media-4
Den hydro-pneumatisk affjedret undervogn kan ændre højden på undervognen og trækket. Trækket har en maksimal vandring på 11 centimeter.