Massey Ferguson kan med 400 nominelle hestekræfter ikke bare levere en stærk traktor, men også en traktor, som kan tilpasses den enkelte chauffør meget nøje. Det hele kan nærstuderes på Roskilde Dyrskue.

8740 er navnet på den nye topmodel i Massey Ferguson 8700-serien, og som altid henviser de sidste to tal i modelnavnet til den nominelle effekt, som i dette tilfælde derfor er 400 hestekæfter. Men de flere hestekræfter er dog langt fra den eneste nyhed på den nye topmodel. Den største nyhed sidder for enden af højre armlæn i form af den femte generation af Datatronic-terminalen, som nu er kommet i touch-version. Mere om det senere.

Nye krav i 2018

Den nye 8740 er den første model fra Massey Ferguson, som opfylder de nyeste EU-krav til blandt andet traktorens sikkerhed, som træder i kraft fra januar 2018.

Eksempelvis står der i den nye bekendtgørelse, at traktorer med en længde på over seks meter, skal have reflekser monteret på siden af traktoren, traktorer skal have vidvinkel-spejle samt to-kreds bremsesystem. Enten hydrauliske bremser samt luftbremser eller et to-kreds hydraulisk bremsesystem.

En let traktor

Transmission samt bagtøj og dermed lift- samt hydraulikkapacitet er identisk med den nu tidligere topmodel i serien, 8737 med 370 nominelle hestekræfter. Motoren har faktisk også samme fysisk størrelse, og Massey Ferguson kan hive de ekstra 30 hestekræfter ud af den nye topmodel ved at ændre motorstyringen og hæve trykket i Commen-rail brændstofsystemet på den 8,4 liters Agco Power-motor på seks cylindre.

Traktoren vejer blot 26,7 kg pr hestekræft, og der er derfor tale om en forholdsvis let traktor i denne størrelse.

Skræddersyet terminal

Den helt store nyhed på den nye topmodel i 8700-serien er placeret for enden af højre armlæn og bære navnet Datatronic 5. Det betyder, at det er femte generation af Massey Ferguson Datatronic-terminal, og denne gang er der tale om en terminal på ni tommer, som har fået touch-teknologi indbygget.

Selve opbygningen af terminalen sker i to hovedbilleder, hvor man som chauffør har mulighed for at få vist nøjagtig de informationer, som den enkelte chauffør ønsker. Det betyder, at terminalen er indrettet på den måde, at hver chauffør kan have sin egen opbygning af skærmbilleder samt redskaber, som benyttes.

Hvis jeg eksempelvis vælger plov, kan jeg forprogrammere antal fure på ploven, hvilken bredde der køres med og andet, så traktoren selv udregner areal og lignende, blot ved at trykket ét sted.

Når jeg køre med ploven, kan jeg også navngive de enkelte fjernventiler i terminalen. Eksempelvis navngavn jeg under prøvekørsel et udtag som 'vending', det næste som 'furebredde' og det tredje som 'topstang'. På den måde er man som chauffør aldrig i tvivl om, hvilket udtag, der skal bruges til hvilke funktioner under pløjning med en liftplov med hydraulisk furebredde - det forudsætter dog, at hydraulikslangerne sættes i de rigtige udtag bag på traktoren.

Styring lige ved hånden

Fra den nye terminal kan der også styres Iso-bus redskaber. Under testkørsel blev der simuleret, at der var sat et Massey Ferguson-triplesæt skårlægger på traktoren, og fra terminalen kan hele maskinen overvåges samt styres.

Yderligere er det muligt at programmere de forskellige funktioner på skårlæggeren direkte i Massey Fergusons kørehåndtag på armlænet. Eksempelvis kan jeg selv vælge, hvilke knapper jeg ønsker at hæve og sænke skårlæggeren på, samt hvilke knapper jeg vil hæve blot den højre eller den venstre sidefløj eller noget helt fjedre.

Når mørket falder på er den nye Massey Ferguson 8740 blevet udstyret med 18 arbejdslamper med LED-lys, som ifølge producenten giver over 44.000 lumen lys-styrke.