Med en ny og støjsvag kabine, hvor indstillingen af mejetærskeren foregår på en touchskærm forrest på armlænet, har Case IH givet de tre modeller i den 'lille' Axial-Flow 130 serie et gevaldigt løft.

Fra det røde lædersæde har jeg et godt udsyn til skærebordet, og efter at jeg har vænnet mig til betjeningen og omgivelserne i Case Axial-Flow 6130, oplever jeg en overvældende ro og stilhed. Roen skyldes ikke mindst det velkendte Axial-Flow tærskeprincippet med en enkelt langsgående rotor. Det betyder, at der ikke arbejde en støjende tærskecylinder lige under førerkabinen, og at der ikke er halmrystere, som får hele maskinen til at sitre.

Stilheden skyldes en kombination af den nye kabine og at mejetærskeren er monteret med et sejlskærebord, der stort set er lydløst og fri for viberationer.

Den lille serie

Case IH har bidt sig fast i markedet for store mejetærskere med Axial-Flow 8230 og 9230. Sammenlignet med de to kæmper er det naturligt at kalde 130-serien fra Case IH for ?den lille serie?. PowerGear har været i marken og høstet vinterraps med Axial-Flov 5130, der er den mindste af de tre modeller i 130-serien. Vi har også testet en Axial-Flow 6130, der er den mellemste model, i vinterhvede. Efter et par høstdage i henholdsvis vinterraps og vinterhvede kan vi blot konstatere, at en maskine i ?den lille serien? godt kan haven stor kapacitet. I vinterraps kørte vi med et 7,5 meter bredt sejlskærebord og i vinterhvede var der monteret et ni meter bredt sejlskærebord på maskinen.

Axial-Flow 5130, som er den mindste af de tre modeller i 130-serien, får sine små 300 hestekræfter fra en 6,8 liters FPT motor, mens de to øvrige modeller kører med FPT motorer på 9,0 liter, der i 6130 maksimalt yder 387 hestekræfter og i 7130 ligger den maksimale effekt på 415 hestekræfter. Bortset fra motoren er eneste forskel på de tre modeller en lidt mindre korntank på 5130 og at aflæsserhastigheden på den mindste model er på 88 l/sekund, mens den på de to øvrige modeller ligger på 113 l/sekund.

Ny kabine

En af de store forbedringer på 130 serien er den nye kabine, hvor betjeningen er samlet i højre armlæn, og hvor der foran på armlænet er blevet plads til den store AFS 700 touchskærm. Langt de fleste indstillinger af mejetærskeren kan foretages både på AFS skærmen og med taster i armlænet. Specielt når der høstes, og fokus er på skærebordet, er det rart, at man ikke skal ind i en menu for at ændre eksempelvis omdrejningerne på blæseren, men kan klare det med en kontakt i armlænet ? efter lidt øvelse kan de fleste funktioner nærmest indstilles i blinde.

Maskinen har automatisk indstilling af stort set alle funktioner, og i terminalen ligger der fra fabrikken maskinindstillinger til en lang række afgrøder. Det er et godt udgangspunkt, men efterhånden som jeg lærer maskinen at kende, bliver der justeret på flere indstillinger. Disse indstillinger kan gemmes under egne indstillinger.

Fra kørehåndtaget kontrolleres skærebordet, vinden, tømmesneglen og autostyringen. I automatikken kan der indkodes to stubhøjder til eksempelvis stående afgrøder og lejesæd. Er jeg ikke tilfreds med de to højder kan det let ændres med en plus/minus tast på armlænet.

Bord med sejl

Både i vinterraps og i vinterhvede testede vi Case IH Axial-Flov med det nye sejlskærebord, som Case IH selv producerer, og som blev introduceret til høsten 2014. Et sejl i hver side af bordet transporterer materialet ind mod midten, hvor et mindre sejl sørger for den sidste transport ind mod en traditionel indføringstromle.

Til høst af raps var skærebordet monteret med en topsnegl, som hjalp seglene med at føre de lange rapsplanter ind mod midten af skærebordet.

Rapsplanterne var meget tørre og derfor ret genstridige. Men når blot jeg var omhyggelig med at afpasse stubhøjden efter højden på rapsplanter, forsvandt planterne stille og rolig ind i maskinen. Gik jeg for dybt med skærebordet, var der lige som i et traditionelt skærebord en tendens til, at rapsplanterne ikke ville falde til og blev stående i skærebordet.

I den kraftige hvedemark var der til gengæld ingen problemer med at få afgrøden til at lægge sig på sejlene, og indføringen var mindst lige så jævnt som i et traditionelt skærebord.

I modsætning til sejlborde fra eksterne leverandører som kører på hjul, så anvender sejlbordet fra Case IH følere og maskinens hydraulik til at kontrollere stubhøjden. Det fungerer fornuftigt, men amerikanerne bør nok redesigne de hockeystave som taster højden under skærebordet. Et andet ønske kunne være at det blev lettere at indstille riglens aggressivitet.

Centralt træk

Til gengæld er det super dejligt at det hydrauliske knivtræk er placeret centralt under skærebordet. Det eliminerer risikoen for, at knivtrækket ødelægges, når det først træk ud mod skel eller hegn høstes. Kniven på mejetærskeren er todelt og slår forbi hinanden midt i skærebordet. De modsatrettede bevægelser gør at skærebordet er både roligt og kører næsten lydløst.

Produceret i US

Case IH har produceret Axial-Flow mejetærskere i mere end 30 år. Maskinen produceres stadig i US, men med de nyeste opdateringer og betjeningskomfort er den blevet meget europæisk.

På servicesiden har den dog beholdt sit amerikanske særpræg ? den er enkel og superhurtig at servicerer. Kun nogle ganske få daglige smøresteder skal have et tryk fedt, og endnu færre remme skal kontrolleres. Det betyder, at den daglige servicering af mejetærskeren er overstået, lang tid før den 950 liter store tank er fyldt med dieselolie. Kun når der skal skiftes fra snitning af halmen og til udlægning i skår, kræves der lidt flere manuelle indstillinger på den amerikanske mejetærsker end der gør på konkurrenterne fra Europa.

Halmsnitteren er i øvrigt af en ny og forbedret type. Den er stadig monteret inde midt i maskinen, og anvendes til at transportere halmen ud af maskinen, når det lægges på skår. Med hensyn til håndtering af halm og avner har Axial-Flow 130-serien flere muligheder, som jeg ikke har set i andre mejetærskere. Når halmen udlægges i skår, kan avnerne enten spredes eller udlægges sammen med halmen. Endelig kan maskinen bredsprede den unsittede halm, for at opnår en hurtigere tørring af halmen.

Plusser

Ro i kabinen

Få daglige smøresteder

Centralt træk af skærebord

Godt udsyn

Sejlbordet fungerer fint

Nem at indstille

Minusser

Taster under skærebord

Indstilling af riglefingre

Vanskeligere at skifte bro end på 20-serien

Manuel indstilling når der ændres på halmhåndteringen.

Tekniske specifikationer

Motor FPT

Volumen, l 8,7

Max effekt, hk 387

Tankindhold dieselolie, l 950

Tankindhold AdBlue, l 166

Antal gear 3

Rotor længde, m 2,79

Rotordiameter, mm 762

Antal gear på rotor 3 + variator

Soldareal, m² 5,52

Indhold korntank, l 10.570

Tømmehastighed l/min, 113

Skærebordtype sejl

Skærebord, m 7,5/9,0

Vægt basismaskine, kg 16.200

Listepriser

Pris på testet maskine inkl udstyr 2.591.700

Uddrag af udstyr:

Basismaskine, Case IH AF 6130 1.979.500

Kompressor 17.600

GPS ready 34.800

RTK styring 118.000

30 fod sejlbord 441.800

Importørens kommentarer

Af Niels Petersen, produktchef for høstmaskiner

Idag kan danske landmænd vælge mellem seks forskellige Axial Flow modeller, som dækker fra 22 til 45 fod. I medierne er der naturligvis ofte større fokus på de store mejetærskere, så det er dejligt at turen nu er kommet til én af de mindre Axial Flow modeller.

PowerGear-testen her peger på, det vi ofte oplever med komfort og betjening, og det er i grunden lidt ærgerligt, for når man spørger en tilfældig Axial Flow pilot, så ærger de sig altid over hvor hurtigt høsten er overstået.

Høsten skal i hus og det må godt gå hurtigt. Som PowerGear påpeger, så er der ikke meget daglig vedlighold, og når det er høst, så gælder det om at komme ud i marken, i stedet for at holde og gøre klar. Vi udvikler løbende på Axial Flow, og bestræber os på at gøre det så enkelt som overhovedet muligt at efterse maskinen.

PowerGear-testen bringer også sejlskærebordet på banen. Vi har i de seneste tre sæsoner fået mange Case IH 3152 sejlskæreborde ud at kører, derfor synes vi også det kunne være en god idé at få afprøvet vores 25 og 30 fods borde på den ?lille? serie Axial Flow.