New Holland indtager førstepladsen med verdens hidtil stærkeste serieproducerede mejetærsker - testpiloten finder den både støjsvag og med fuld høstoverblik.

Du vil hurtigt finde dig godt til rette i den nye rotor-serie fra New Holland. Den nye CR-serie har måske markedets bedste førerkabine, og når jeg placerer mig i førersædet, går der ikke længe, inden man føler fuld kontrol med den store mejetærsker.

For mejetærskeren er virkelig stor. Med 41 fods skærebord foran mig, 14.400 liter korntank bag mig og med den helt nye Fiat Powertrain Cursor 16 motor på 653 hestekræfter, så er vi i denne udgave af PowerGear af sted i verdens hidtil stærkeste serieproducerede mejetærsker.

Den nye CR-serie dækker seks modeller, hvor alle maskiner har to rotorer på 17 tommer diameter i de to mindste modeller og 22 tommer diameter i de øvrige fire modeller.

Den nye serie er opdateret på flere punkter, og noget af det første, man som chauffør bemærker, er den nye kabine. Kabinen er udvidet med et større glasareal og mere rummelighed, og det er til trods for, at kabinens rammer stadig er de samme som tidligere. Samtidigt er lydniveauet sænket, og under høstarbejdet med 3,5 til 4,5 kilometer i timen målte jeg 70 dB, hvilket svarer til lydniveauet i en personbil - ganske imponerende.

Nyt armlæn

Udbyttemåleren var ikke kaliberet ind under testen, og derfor blev det efter mavefornemmelsen at vurdere kapaciteten i det store gule høstmonster. New Holland hævder selv en kapacitetsforøgelse på 10 til 15 procent sammenlignet med den tidligere CR-serie, og jeg kan konstatere, at der i hvede med udbytter på 10 til 11 ton pr. hektar og med en kørehastighed på 3,5 til 4,5 kilometer i timen virkelig kom korn i tanken under testen.

Der er kun produceret fire CR 10.90 til sæson 2014, og nogle områder på maskinen er derfor stadig i udvikling. Den nye serie har fået et helt nyt højre armlæn med et nyt kørehåndtag. Håndtaget er kendt fra New Holland traktorer og finsnittere, og knapperne til betjening af maskinen sidder både logisk og fint placeret.

Jeg synes dog, at det kræver en del tilvænning at køre mejetærsker med et fjederpåvirket kørehåndtag, som altid går tilbage i neutral position. Ved skift af kørselsretning skal en knap bag på håndtaget påvirkes. Desuden er knapperne på selve kørehåndtaget for gummiagtige og kan let sidde fast ved et hurtigt klem med fingeren. Det samme gælder også andre kontakter, eksempelvis de to motoromdrejningsknapper.

Jeg oplevede også problemer med eksempelvis kørsel i lejesæd, hvor skærebordshøjden hurtigt skulle justeres, og jeg i stedet kom til at tilte skærebordet sideværts, simpelthen fordi knapperne ikke er faste nok.

Jeg er sikker på, at New Holland laver en opdatering på samtlige knapper i kabinen - for placeringen er i forvejen helt perfekt.

På det nye armlæn er der desuden mulighed for selv at bestemme placeringen af den 10 tommer store IntelliView IV terminal, hvor samtlige af maskinens indstillinger overvåges. Det er virkelig en rar detalje, da ikke alle chauffører er lige høje, og terminalen dermed let kommer til at tage noget udsyn til det brede skærebord. Der er desuden mulighed for at få en ekstra terminal monteret i kabinen, så eksempelvis autostyringen kan køre i en terminal for sig selv. Det giver desuden mulighed for montering af hele seks kameraer til overvågning.

Med et godt passagersæde, stor og rummelig køletaske, som kan afmonteres fra kabinen, samt et hav af aflægningsmuligheder i kabinen sætter prikken over i'et i en forvejen gennemført kabine.

Hydraulisk affjedret

Topmodellen CR 10.90 leveres som standard med en helt ny hydraulisk bælteundervogn, som virkelig leverer en god komfort. Jeg har afprøvet mejetærskeren på landevejen, og her kan man virkelig mærke bælteundervognens gode affjedring, men også på marken giver det en rolig kørsel, og der bliver ikke overført vibrationer til skærebordet.

Bælteundervognen leveres som standard til CR 10.90, da maskinen ikke kan blive indregistreret i hverken Tyskland eller Frankrig med traditionel dækmontering, da trykket på vejen derved bliver for stort.

Bælterne er bygget til kørsel med 40 kilometer i timen på landevejen og leveres i to størrelser på 610 samt 725 millimeter, og på den testede maskine med den brede bælteundervogn er den samlede bredde kun 3,7 meter.

Opdateret tærskeværk

Den nye føderulle foran de to egentlige tærskerotorer kalder New Holland for Dynamic Feed Roll, og den sidder umiddelbart efter indføringen. Hastigheden kører fast sammen med indføringen, og føderullen sørger for at føde de to langsgående rotorer nedefra med materiale. Det betyder rigtig meget, at materialet afleveres under rotoren, og New Holland fortæller, at kapaciteten øges med 10 til 15 procent sammenlignet med tidligere CR-mejetærskere uden føderulle.

Kornelevatoren er desuden opdateret til at aftage den større mængde. På den nye CR-serie er der desuden kommet en ny stenfælde, hvor føderullen trykker stenene ned i fælden, som nu skal tømmes manuel - ligesom på New Holland CX-serien. Tidligere blev høstarbejdet stoppet, da bunden af slugten skulle åbnes, og jeg ser det derfor som en fordel, at høstarbejdet kan fortsætte uanset sten i marken eller ej.

Tank og kør

De daglige servicepunkter på den gule mejetærsker er begrænsede. Alle smørenipler er ført fint frem og er let tilgængelige. Der er kommet et helt nyt ledningsnet på mejetærskeren på grund af flere akkumulatorer, og det betyder også, at eksempelvis omstilling mellem snittet halm og halm på skår foretages fra kabinen. Dog skal selve snitteren kobles fra manuelt ude på venstre side af mejetærskeren, og jeg så gerne, at New Holland havde en elektrisk eller hydraulikfunktion installeret her.

Ellers er det kun for-rensersoldet, som skal stilles mekanisk uden for kabinen.

En smart detalje i den daglige service er variatoren til rotorhastighed, som efter smøring automatisk kan sættes til at køre i hele intervallet og tilbage til udgangsstilling for optimal smøring. Det styres fra kabinen.

Det samme gælder en rengøringsfunktion, som hjælper med at blæse mejetærskeren ren ved skift af afgrøder. Fra førersædet kan der sættes maksimalt luftstyrke, og samtlige solde åbnes maksimalt for så let rengøring som muligt.

Ren AdBlue

Den nye Cursor 16 motor fra FPT er på 16 liter og yder 653 hestekræfter, hvilket gør den gule mejetærsker til den stærkeste serieproducerede mejetærsker på markedet på nuværende tidspunkt. Motoren overholder de nyeste Tier 4 Final krav ved at benytte ren SCR-teknologi.

Det betyder, at udstødningsgassen ikke skal recirkuleres, og det er helt unikt på markedet, at FPT har denne teknologi som de eneste. Systemet hedder Hi-eSCR, og det eneste, som giver en forskel fra tidligere, er et forøget AdBlue forbrug op på til 10 procent af dieselforbruget - men til gengæld er serviceintervallet på motoren hele 600 timer, hvilket er markedets højeste.

Den nye motorteknologi har også betydet, at hele mejetærskeren er blevet 30 centimeter længere, og det skyldes, at der er kommet to katalysatorer mere til i motorrummet, men de er begge ganske vedligeholdelsesfri. Kølepakken er desuden udvidet med den dobbelte kapacitet udelukkende på grund af den nye motor.

Plusser

Rummelig kabine

Lavt støjniveau

God komfort på bælter

Brugervenlighed på maskine

Ny stenfælde

Minusser

Nyt kørehåndtag

Knapper kan hænge fast

Til- og frakobling af snitter

Tekniske specifikationer

Motortype FPT Cursor 16

Slagvolumen, liter 15,9

Nominel effekt kw/hk 440/598

Maksimal effekt kw/hk 480/653

Transmission Hydrostatisk, fire gear

Rotordiameter, tommer 22

Antal rotorer 2

Soldareal, m2 6,5

Korntank 14.400

Brændstoftank 1.300

AdBlue tank 120

Højde, meter 4,0

Bredde, meter 3,7

Listepriser

Pris på afprøvet mejetærsker inkl. udstyr 5.300.000

Uddrag af udstyr på test-mejetærsker:

Autostyring, GPS 81.700

Træk på styreaksel 127.300

DFR-modul 76.600

Opti-Spread snitter 61.900

HID lyspakke 19.100

Sekundær monitor i kabine 18.300

41" VariFeed skærebord 585.100

Importørens kommentarer

Af Tonny Grønne, New Holland Danmark:

Med lanceringen af den nye CR mejetærskerserie, modelår 2015, har New Holland en lang række nyheder og opdateringer at præsentere. Samtidig er det kulminationen på 40 års teknologisk udvikling og produktion af rotorkonceptet.

Vi har med den nye CR taget hånd om mange af de ting, der tidligere har været en udfordring. Med bl.a. den dynamiske føderulle og Twin Pitch rotorteknologien opnås et optimeret afgrødeflow i maskinen. Det betyder nu 10% til 15% større kapacitet grundet en mere jævn belastning på tærskeværket og drivlinjen. Denne tærskekombination har også yderligere forbedret den ellers i forvejen høje og velkendte kerne-og halmkvalitet.

Den ny Harvest Suite kabine, med alle dens forbedringer, har været et vigtigt projekt for New Holland, og resultatet taler for sig selv. Der er tydeligt mere end et årti mellem den ellers meget anerkendte kabine på sidste års model og den nye kabine. Kørehåndtaget er især videreudviklet men kræver alligevel minimal tilvænning, og piloten vil hurtigt opleve fordelene og komforten. New Holland bruger iøvrigt samme ?force-based? teknologi på flere andre modeller med stor kundetilfredshed.

Vi ser hermed frem til at få noget mere gult maskineri ud på de Danske marker i sæson 2015.