MSC+ rummer masser af elementer i konstruktionen og kan tilmed placere gødning under såningen. Alligevel er maskinen enkel at håndtere og let at servicere. Dog kniber det lidt med adgangen til det bagerste rum i tanken

Kender du den der følelse af tryghed, når du kører med en maskine? At den nok skal klare skærene, selvom der dukker lidt forhindringer op? Lige præcis sådan har jeg det med den maskine, vi er i marken med i denne udgave af PowerGear.

Navnet er Accord MSC+, og bag dette gemmer der sig en bugseret såmaskine fra Kverneland, der ifølge den norske koncern både klarer at så i pløjet jord og i systemer med reduceret jordbearbejdning. Der er to pakkevalser, to buller med discs, og skiveskær til at placere såsæden med. Tilmed betyder plusset i modelbetegnelsen, at maskinen også kan placere gødning under såningen.

I teorien har vi altså at gøre med en komplekst sammensat såmaskine, der netop af den grund kan lidt af hvert. Og i hvert fald under de betingelser, vi tester såmaskinen under, er det også de oplevelser, jeg gør mig i praksis. For sammensætningen af maskinen gør, at jeg føler mig tryg ved at have MSC+ på slæb efter den røde Case IH, som venligst er udlånt af Salling Traktorservice A/S

Vi tester maskinen på en pløjet, stenet sandjord, hvor der er nedfældet gylle, hvilket har givet spor i marken, og stenene gør også sit til at såmaskinen skal ”arbejde lidt for føden” så at sige. Men jeg må konstatere, at det færdige resultat efter såmaskinen ser flot og jævnt ud.

Super let at indstille så-dybde

Helt konkret består den fire meter brede MSC+ af en række pakkehjul helt i front, som dog er ekstraudstyr på vores testmaskine. Dernæst kommer der to buller med tallerkner, og ved den bagerste række tallerkner placeres gødningen. Efter tallerknerne kommer en ny række lidt større pakkehjul, som også bærer maskinen på forageren og under transport. Bagerst sidder Kvernelands kendte CX-såskær, som sørger for at placere såsæden korrekt i jorden. Det er kort fortalt essensen i maskinen.

Så-skærene kører med et fast skærtryk på 160 kg. Det gør de, fordi der ud for hvert sæt er placeret en bladfjeder, der ikke umiddelbart kan justeres. Princippet er lånt fra Kvernelands sten-sikring på plovene og fungerer fint. Men der er dermed ikke nogen hydraulisk justering af skærtrykket. Så har du af en eller anden grund brug for et meget lavt skærtryk, skal du være opmærksom på dette ved MSC+.

Til gengæld går skærene ikke dybere i jorden, end de er indstillet til, og her må jeg notere mit første plus i testen. Justeringen af arbejdsdybden sker ved at vippe en række små plastikplader ned over i alt fire stempler, så vandringen på stemplerne gøres mindre. Dermed sænkes hele maskinen, og dermed når så-skærene ikke så langt i jorden.

Princippet i den måde at justere dybden på er ikke ny. Men hvor flere andre fabrikanter har løse clips, der kan tages af og på, så nøjes du på MSC+ med at vippe de små plader frem og tilbage, uden du behøver tage dem af. Så er du nemlig fri for at ligge og rode efter dem på jorden, når du taber dem – hvilket bare sker nu og da.

Traktorcomputer sår maskinen ind

Kverneland har gennem snart mange år arbejdet hårdt på at være med helt i front, når det gælder isobus-kompatible maskiner. Det er Accord MSC+ et resultat af. For første gang har vi testet et redskab, hvor vi har benyttet traktorens isobus-terminal til at styre maskinen med, og det er gået fuldstændigt gnidningsløst. Det er utroligt dejligt kun at skulle holde øje med en skærm i kabinen, og det er noget, jeg hurtigt kan blive stor tilhænger af.

Faktisk følger der ikke en isobus-terminal med til såmaskinen som standard. I stedet hører der en lille styreenhed med, hvor du kan justere en række basale ting på maskinen. Så har du ikke en isobus-terminal i traktoren, men ønsker den store isomatch-tellus-terminal fra Kverneland, som giver dig en lang række funktioner, skal du huske at sætte kryds ved den i tilbehøret af ekstraudstyr. Til gengæld får du en billigere såmaskine, hvis du allerede har en traktor med en isobus-kompatibel terminal.

Cirka 20 sekunder efter jeg starter traktoren, kan jeg kalde såmaskinens skærmbillede ind på traktorens terminal, og dermed kan jeg gå i gang med at indså maskinen – det sker nemlig via terminalen.

Først vælger jeg den afgrøde, jeg ønsker at så. Så taster jeg det ønskede antal kg pr. hektar ind samt hvor stærkt, jeg nogenlunde kommer til at køre. Ikke at det betyder alverden med hastigheden, men systemet bruger den indtastede hastighed til at sikre en god balance mellem cellehjulets omdrejningshastighed og åbningen på doseringsenheden. Det giver en mere nøjagtig dosering.

Når det er gjort, angiver computeren et tal, som du finder på en lille skala ude på selve doseringsenheden. Du drejer på et håndtag, til en markør står ud for tallet på skalaen, og når det er gjort, er du klar til at sætte computeren til at indså maskinen – dog forudsat du har husket at åbne et lille spjæld og monteret en lille pose under doseringssystemet, så du kan opsamle såsæden fra indsåningen.

Computeren viser, når den er færdig med prøveså maskinen, og så kan du veje mængden af udsæd af. Tallet taster man ind i computeren. Når du gør dette, kalibrerer du så at sige computeren ud fra, hvad den forventer, den har udsået, til det reelle tal, som du taster ind.

Der er to doseringsenheder på maskinen – én til såsæd og én til gødning. Begge skal indsås, men det sker på præcis samme måde.

Jeg oplever, at det er meget let at indså maskinen. Computeren fortæller dig hele tiden, hvad du skal gøre, og du kan altid lave en ekstra indsåning for at sikre, at computeren har ramt rigtigt. For det tager ganske kort tid at lave indsåningen. Det fungerer godt og super lækkert.

En rigtig god detalje er tilmed, at både den elektroniske vægt, posen og en lille kasse, som du kan hælde såsæden i fra posen, hvis du vil så maskinen ind en ekstra gang, ligger i en værktøjskasse, som sidder på venstre side af maskinen, så du altid har delene med dig i marken, uden du behøver have dem liggende i kabinen. 

Et minus på maskinen er til gengæld, at der ikke er uanede mængder plads under maskinen. Der skal du nemlig ind for at sætte posen på bunden af doseringssystemet. Selvom jeg ikke fylder meget i landskabet, så er der ikke meget plads til mig, når maskinen står sænket på jorden. Der ville selvfølgelig være mere plads med maskinen hævet, men rent sikkerhedsmæssigt har jeg det nu bedst med at maskinen står solidt plantet på jorden. Alt andet er utilrådeligt.

Generelt synes jeg såmaskinens brugerflade på terminalen fungerer fint. Der er et par enkelte spidsfindigheder, man lige skal vænne sig til, men de mange funktioner fungerer upåklageligt – og det er frem for alt let at finde rundt i funktionerne. Du kan låse og styre markører, som du ønsker det, du kan justere op og ned for såsæd og gødning under kørsel, og maskinen har naturligvis en alarm, der viser dig, når tanken er ved at være tom. Du kan også manuelt sætte såmaskinen til at så frø og gødning ud, selvom du holder stille. Det kan være behændigt, når du holder i et hjørne af marken og ønsker, at maskinen skal så helt ud i hjørnerne i stedet for at lave helligdage de første fire-fem meter, indtil der kommer korn igennem systemet, når du begynder at køre.

En lille afspringer fra testen, men måske et godt råd, er, at du gør dig lidt overvejelser om fremtiden, hvis du om kort tid står og skal købe en ny traktor med isobus-terminal. Ofte kan du vælge en mindre eller større skærm med til traktoren. Men ved du allerede nu, at du måske vil have isobus-kompatible redskaber om få år, så tænk over, om du bør vælge den store skærm, der viser de mange informationer med større skrift og med større symboler. Ofte kan den store skærm også vise et kamerabillede og/eller traktorens informationer samtidig med, at du stadig kan se redskabets informationer.

Besværlig adgang til bagerste tank

Kverneland Accord MSC+ har generelt meget få servicepunkter. Der er et fåtal af smørenipler, som er placeret i forbindelse med lejer og drejepunkter ved rammen og på chassiset. De skal smøres en gang dagligt, men ud over dette består både dagligt og ugentligt service i at kontrollere enkle ting på maskinen. Tallerkner og så-skær skal ikke smøres, så det kan næsten ikke være lettere.

Flere steder på maskinen er der brugt gummiaffjedring i chassiset. Affjedringen tager de mange stressbelastninger fra jorden, og især på vores testarealer, der rummer en del sten, kan jeg se, hvordan eksempelvis tallerknerne fjedrer, når de rammer sten. Det er på jorder som her, hvor gummiaffjedringen er guld værd for maskinen – og i sidste ende for ejeren af den.

Hvad der til gengæld ikke er så godt på den bugserede MSC+, er adgangen til det bagerste rum i tanken på såmaskinen. Foran på maskinen er der en stige op til en platform, hvor der er fint overblik og især adgang til det forreste rum. Men problemet er, man ikke kan nå hen til det bagerste rum fra platformen. Når jeg skal løsne strikken i bunden af en storsæk med gødning, må jeg op og stå i det forreste rum – og først når der er kommet såsæd i rummet – ellers kan jeg næsten ikke nå storsækken med gødning.

Det er lidt besværligt, og så vælger jeg helt automatisk at gå på overkanten af den ene sidesektion på såmaskinen, som er klappet op. Det er lettere, men bare ikke særligt godt ud fra et sikkerhedsmæssigt synspunkt, fordi der ikke er noget gelænder eller andet, jeg kan holde ved.

En løsning ville være at lave en adgang til den bagerste del af tanken bagpå maskinen. Og det virker da også lidt som om Kverneland har tænkt tanken, for der er trapper og platform, så man kan stå oven på så-skærene. Det eneste, der mangler er en stige op til selve tanken. Det besværliggøres selvfølgelig af, at fordeleren til såsæd sidder lige bag tanken, men måske det kunne være muligt alligevel Kverneland?

Rammer (måske) en bred målgruppe

Efter nogle dage med såmaskinen og adskillige hektar bag mig, er jeg ikke i tvivl om, at Kverneland har fat i noget af det rigtige med MSC+. Mit bud er, at den kan håndtere en bred variation af jordtyper, og den kan køre på både pløjet og upløjet jord på grund af konstruktionen og de elementer af redskaber, maskinen rummer.

Og måske endnu mere vigtigt: Den kan placere gødning under såning, hvilket i mange forsøg har vist sig at forbedre udbyttet i vårafgrøder. Omvendt er den ikke mere kompleks, end at den er forholdsvis enkel at benytte i det daglige. Jeg tænker både på indstilling af maskinen rent manuelt/mekanisk og de muligheder, som brugeren har på terminalen – hvad enten det er maskinens egen isobus-terminal eller traktorens terminal. Derfor er jeg meget spændt på at se, hvor udbredt maskinen bliver i Danmark. Den rammer i mine øjne en bred målgruppe.

Dog skal du være opmærksom på en vigtig ting med MSC+. Den dybde, som disc-sektionen arbejder i, er også den dybde, gødningen placeres i. Du styrer ganske vist de to buller med tallerkner hydraulisk fra kabinen, men da slangerne med gødning er monteret på selve den bagerste række tallerkner følges disse to ting ad. Det betyder, at du ikke kan lave en øverligt bearbejdning med tallerknerne i cirka tre-fem centimeters dybde, samtidig med at gødningen placeres i syv til ni centimeters dybde – eller omvendt for den sags skyld.

Visse andre fabrikanter har indsat en ekstra række skær, der tildeler gødningen og som kører uafhængig af andre dele på maskinen for at kunne undgå dette ”sammentræf”, men jo mere gods og grej på maskinen, jo dyrere er prisen som regel også. Så du skal gøre dig klart om MSC+-maskinens placering af gødning er et egentligt problem for dig i stedet for en fordel i form af en formodentlig lavere pris på maskinen.

Plusser

Indstilling af sådybde via små vippe-plader -

Isobus kompatibel -

Få servicepunkter og let daglig service -

Værktøjskasse og værktøj til indsåning monteret på såmaskine -

Let indsåning via computer -

Gummiaffjedring på såmaskinen til stressbelastninger –

Kan placere gødning under såning

Minusser

Besværlig adgang til bagerste tank under påfyldning

Småt med plads ved doseringsenheder under indsåning -

Gødningsplacering følger arbejdsdybde på dics-sektion

Manuel indklap af efterharve

Manglende regulering af forreste sæt pakkerhjul

Tekniske specifikationer for Kverneland Accord MSC+

Arbejdsbredde, m                              4,0

Egenvægt tom/fuld ca., kg                             5.800/9.500

Tankkapacitet opdelt 60/40, l                             3.900-4.500*

Påfyldningshøjde, m                             2,25-2,75**

Antal såskær                                     32

Rækkeafstand, cm                             12,5

Skærtryk, kg                                     Fast 160 kg

Antal tallerkner i disc-sektion                             32

Afstand mellem tallerkner, cm                             25

Udsåningsenhed                                mekanisk/elektrisk

Dimensioner forreste hjulpakker                             685x200 12”

Dimensioner bagerste hjulpakker                             780x264 15.3”

Bremser (ekstraudstyr)                             Hydraulisk el. lufbremse

*3.900 l. uden overbygning. 4.500 l. med overbygning.

** højde henholdsvis uden og med overbygning

Pris

Det koster maskinen inkl. Monteret ekstraudstyr:

Kverneland Accord MSC+ 4 m. basismaskine                             613.900

Justerbar afskraber for bagest hjulpakker                              3.900

Hjulpakker for                                                               20.900

Elek.udsåning med radar, uden terminal, merpris                              32.400

I alt pris for testet maskine                                             671.100

Yderligere muligt ekstraudstyr:

Arbejdslys og lys i såkasse:                                             3.200

Ridsemarkør for sprøjtespor                                       9.700

Hydrauliske bremser                                             31.600

Tankoverbygning                                                           4.700

Importørkommentar

Af Henrik Thomsen, produktchef, Kverneland Group Danmark

Når man introducer et nyt produkt på det danske marked, sker det naturligvis altid med en vis form for spænding i forhold til, hvordan markedet tager imod produktet. Med introduktionen af Kvernelands MSC og MSC+ var dette naturligvis ingen undtagelse. Men den samme spænding er nu vendt til glæde og stolthed, da vi allerede har opnået et salg på mere end 30 maskiner.

Hvad endnu vigtigere er, at kunderne har taget rigtig godt imod maskinerne, og erfaringerne matcher vældig godt med de erfaringer, som PowerGears testteam har erfaret og beskrevet.   

Som det fremgår af testen, er der minimal plads under såmaskinen ved indsåning. Dette er selvfølgelig rigtigt, når maskinen er sænket ned. Men løftes såmaskinen helt i top, findes der to sikkerhedsstop bag på maskinen, som sikrer, at såmaskinen ikke kan sænke ned under indsåningen.

Det er selvfølgelig sjældent, at man rammer 100 procent rigtigt, og de få småting, som er beskrevet, er velkendte og vidererapporteret til fabrikken, og der bliver selvfølgelig taget action på dette. Generelt set må introduktionen af MSC & MSC+ ses som en succes.