Der er god kapacitet i MF's hybridmejetærsker, og er du vant til MF, vil du hurtigt finde dig til rette i 9280 Delta

Der er en stille brummen fra motoren ude bagved. På dette sted på marken står der et højt grønt udlæg af græs, som klippes af og delvist kommer med ind i maskinen. Men bedst som jeg forventer en ordentlig buldren fra det indre, hører jeg kun en lille rumlende lyd. Håndtaget kommer igen fremad, til terminalen viser 6,5-7,0 kilometer i timen, og den røde maskine tygger sig hurtigere gennem afgrøden.

Så lykkedes det endeligt! På en af årets sidste og i øvrigt få gode høstdage har vi fået fingrene i et eksemplar af Massey Fergusons nye hybrid mejetærsker. De sidste to år har vi ventet på at få lov til at stifte bekendtskab med denne nye maskine. Nu står den her - Massey Ferguson 9280 Delta.

Det store spørgsmål er nu blot - hvad kan den så? Hvad sker der, når jeg skubber håndtaget frem, og den syvcylindrede Agco Sisu Power motor skal på arbejde? Spilder maskinen halvdelen af kernerne? Fejer den de andre mærker af bordet som små fluer, eller bliver den selv tværet ud på væggen?

Høj kapacitet i ren afgrøde

Lad det være sagt med det samme. Den røde hybrid er bestemt en mejetærsker med høj kapacitet, og den rummer gode elementer, der gør den til en værdig modstander til dens konkurrenter, men: Om den slår "de andre"? Og i hvilke afgrøder? Der må jeg være svar skyldig. For at udtale sig om det er jeg nødt til at skulle køre med maskinen gennem det meste af en sæson - og i øvrigt gøre det samme med konkurrenterne - for rigtigt at kunne udtale sig om dens egenskaber i forhold til konkurrenterne. Eller alternativt have to forskellige maskiner til rådighed på samme mark på samme dag for at lade dem konkurrere i disciplinen "hvede". Det havde vi altså ikke.

Vi havde maskinen til rådighed i én dag, hvor vi testede den i en til dels tætstående hvede med udlæg i en del af marken. I hveden kan jeg til gengæld sige, at kapaciteten bestemt ikke fejler noget. Marken har som sagt udlæg, der ikke er sprøjtet ned alle steder, og afgrøden varierer en del i tæthed og højde.

De steder, hvor afgrøden står bedst og er ren og fri for ukrudt og andet grønt materiale, kan jeg presse maskinen over 7,0 kilometer i timen med det 30 fods store skærebord uden nævneværdigt spild. Her viser terminalen omkring 40 ton i timen. Men det skal siges, at hveden er langstrået, hvilket giver meget materiale gennem maskinen, og dermed er det med til at sætte begrænsningerne.

Hvis jeg presser maskinen meget over 7,0 kilometer i timen begynder soldene at spilde. Og jeg må konkludere, at det er på soldene, MF 9280 Delta har sine begrænsninger her på testdagen. Det gør sig også gældende, når jeg kommer til områder, hvor der er mere grønt materiale. Her kan jeg tydeligt aflæse et øget spild over soldene, og jeg må nedsætte hastigheden i de områder til omkring 6,0 kilometer i timen.

De syv cylindre i motorrummet spinder lystigt, og på denne testdag virker motoren med de 500 hestekræfter perfekt afstemt til maskinen. Jeg har ikke på noget tidspunkt følelsen af, at motoren er ved at løbe tør for hestekræfter i kampen mod hveden.

Enkel, overskuelig - og sparsom med pladsen

Massey Ferguson 9280 Delta er i korte træk bygget op med en traditionel tærskecylinder forrest efterfulgt af to langsliggende rotorer i stedet for rystere. Og ser man på MF's traditionelle rystermaskine, Centora, så er der faktisk ikke så stor forskel på de to maskiner.

Når det gælder design og udseende udadtil er de modeller identiske på nær de forskellige stafferinger, og den forreste del af maskinerne med den traditionelle tærskecylinder er også identisk. Det er de to rotorer i bag, der udgør den store forskel - og det, der sætter kapaciteten i vejret på MF 9280 Delta.

Også kabinen på den nye Delta er identisk med Massey Fergusons Centora-serie. Så er man dus med funktionerne i Centora, tager det to sekunder, før man er klar til at køre med Delta-serien.

At kabinen er identisk er på én gang både godt og ondt. Den har efterhånden en del år på bagen, og det er hovedsageligt kabinens størrelse, der halter lidt. Set udefra og ind virker den lille, og det er også den fornemmelse, jeg har, når jeg sidder i førersædet. Der er ikke alverden af plads at gøre godt med.

Til gengæld kan rat og sæde justeres, så det passer perfekt til mig. Men på grund af den lille kabine sidder førersædet tæt på bagvæggen, så der er ikke oceaner af plads til at rykke det bagud, hvis man har brug for det.

Jeg har et fint udsyn til PowerFlow-bordet, der selvsagt også hjælper til med at skabe det gode udsyn, fordi knivene sidder placeret lidt længere fremad i forhold til visse traditionelle skæreborde.

Det er selvfølgelig også en fordel, at mejetærskerpiloter, der er vant til at køre med MF, hurtigt kan komme af sted i en Delta-maskine.

Jeg kan rigtig godt lide kørehåndtaget i mejetærskeren. Det ligger fint i hånden, og følsomheden i det er perfekt for mig, selvom det er smag og behag, hvor aggressiv, man ønsker, kørehåndtaget skal være. Knapperne på håndtaget er lette at trykke ind, og selvom udseendet af håndtaget ikke så meget signalerer fremtidig teknologi, så fungerer det fortræffeligt.

Højre armlænskonsol er meget enkel i opbygningen med ganske få knapper. Der er to kontakter til sideknive, en kontakt til at låse kørehåndtaget op, en til at styre kapaciteten på tømmesneglen, en til at reversere skærebordet, en kontakt til aktivering af tærskeværket og en drejeknap til motoromdrejninger.

Let at finde rundt i men indstiller ikke selv

Datavision-skærmen følger også med i Delta - men den har ligesom kabinen også en del år på bagen. Ganske vist er terminalen løbende blevet opdateret, men selve menu-strukturen har ikke ændret sig væsentligt siden den første Dronningborg Jumbo med den dengang revolutionerende Datavision-skærm kom frem.

Det betyder, at skærmen er utrolig enkel og let at manøvrere rundt i, hvilket gør det dejlig nemt for de brugere, der ikke har lyst til at rode rundt i dagevis for at lære en terminal at kende. Den er ikke i farve, og derfor kan den godt virke lidt umoderne, når man ser på den, og den reagerer ikke altid lige hurtigt.

Skærmen har et transport- og markbillede. Når tærskeværket startes, skifter terminalen selv til marktilstand. Her kan man se en masse gængse funktioner, så som hastighed, spild, cylinderomdrejninger og så videre. Vil man have vist andre informationer, kan man skifte rundt i dem.  Nogle gange kan man justere på nogle af funktionerne blot ved at trykke på dem på skærmen, mens andre funktioner kræver, at man går ind i en menu først.

Man kan som en fin detalje indstille spredevingerne bag på maskinen individuelt, hvis der er sidevind, så maskinen spreder den snittede halm ensartet.

Kontrasten på skærmen er også let at indstille. Man kører bare fingeren hen over toppen af den touch-følsomme skærm. På den måde skruer man op eller ned.  Et minus ved Datavision-terminalen er imidlertid, at den ikke selv kan få mejetærskeren til at indstille sig til forskellige typer af afgrøder. Der er ganske vist udførlige "opskrifter" til mange forskellige afgrøder, hvorpå solde, blæsere og cylinder skal indstilles, ud fra om det er en tør, normal eller fugtig afgrøde.

Men man skal enten aflæse forslagene på skærmen først og så efterfølgende selv indstille de forskellige funktioner via terminalen. Eller man kan tage en udskrift af terminalens forslag via printeren i loftet af kabinen - og derefter foretage indstillingerne i terminalen.

Det ville være et dejligt løft, hvis piloten blot kunne trykke "ok" for at vælge en indstilling, som terminalen foreslår, hvorefter maskinen selv justerede sig ind efter de valgte parametre. Alle parametre ligger jo i "opskriften" i forvejen.

Let at komme til daglige servicepunkter

Den daglige service af MF 9280 Delta er overkommelig og ikke mindst let at komme til. Motorolie, skueglas til hydraulikolie og kølervæskestand sidder, så det er både let at komme til og let at aflæse oven på maskinen. Man skal åbne højre, bagerste sideskærm, og her sidder adgangsstigen op til toppen af maskinen.

Der er to smørenipler til de forreste lejer i rotorakslen, der skal smøres for hver 10 timer, og det er alt, når det gælder daglig service. For hver 50 timer, 100 timer og 250 timer er der yderligere servicepunkter, og instruktionsbogen har billeder af alle punkter, så man nemt kan finde dem.

Køleren er let at åbne op, så den kan blæses ren. Det gøres via et stort håndtag, så man på den måde vipper et helt kølerelement ud fra maskinen.

Batteriet sidder nede på venstre side af mejetærskeren, og det er lige så let at komme til som mange af de andre ting. Motorolie og filter skiftes for hver 250 timer.

Skal man af den ene eller anden grund en tur ned i korntanken, så er der meget smart placeret et par trin nede i korntanken, så det er til at komme op og ned. Og det er også fra korntanken, man ved at løsne otte bolte og fjerne en plade kan komme ned rotor-feeder'en, der sørger for at tildele halmen til de to rotorer.

Sneglen i bunden af korntanken har en plade over sig. Og den kan man justere elektrisk fra kabinen, hvis man ønsker at reducere eller øge tømmekapaciteten. Er materialet tørt, kan man åbne helt for pladen, men er afgrøden våd kan det være en fordel at justere pladen ned, så man ikke overbelaster tømmesystemet.

Det er tid til at runde høstdagen af. MF 9280 Delta har bevist, at den kan levere et gedigent stykke høstarbejde. Den er overraskende lydsvag i kabinen, og selvom kabinen har temmelig mange år på bagen, virker den stadig - skønt det nok er her, MF kan hente mest goodwill i ved at erstatte den med en ny af slagsen.

Maskinen er på mange områder enkel og ligetil, hvilket er rigtig skønt. Men jeg kunne godt ønske mig en lidt mindre venderadius, for det kniber lidt med at vende rundt i forageren. Det bliver spændende at følge maskinen og høre om brugernes erfaringer, når den får et par år mere på bagen. Så er der grundlag for at give den helt rigtige vurdering af MF's flagskib 9280 Delta.

Plusser

Ergonomi kabine

Kørehåndtag

Tilgængelighed v. daglig service

Brugervenlighed terminal

Adgang ned i korntank

Individuel justering af spredevinger

Minusser

Venderadius

Plads i kabine

Manglende indstilling v. afgrødevalg

Udfoldning af tømmesnegl

Lyd

Arbejde i mark v. 6,0 km/t                                       77,1

Tekniske specifikationer

Motor                                               Agco Sisu Power, syv-cylindret

Transmission,                               hydrostatisk, fire gear

Nom. effekt, kW/hk                      343/466

Maks. effekt, kW/hk                     372/500

Maks. moment, Nm                     ???

Diameter tærskecylinder, mm  600

Tærskebroareal, m2                    1,18

Rotordiameter, mm                     475

Rotorlængde, m                             4,2

Kerneudskillerareal, m2             3,54

Rotorhastighed, o/m.                    360-1.000

Samlet soldareal, m2                  5,3

Rumindhold korntank, l.             10.500

Tømmehastighed snegl, l/m.      110

Længde inkl. skærebord, m        10,2

Højde m. korntank lukket, m     4,0

Højde m. korntank åben, m        4,55

Egenvægt u. skærebord, kg        16.510

Priser

Pris på testet maskine inkl. ekstraudstyr:

Pris basismaskine m. 30? PF skærebord                                          2.294.930

- brede dæk 1050/50R32                                          47.460

Pris i alt for testet maskine                                    2.342.390

Yderligere muligt udstyr:

Elektrisk sidekniv højre                                          10.130

Elektrisk sidekniv venstre                                      10.130

Rapssnegl på skærebord                                         32.410

Frøsnegle i stedet for std.                                        2.090

Remskive til lavere blæserhastighed                   3.430

5 mm hulundersold                                                   9.240

Forberedt for Auto Guide                                         27.570

Maxi-Spread halmsnitter                                        65.930

Maxi-Spread halmsnitter m. majskit                  115.550

Majskit og Kit for reducerede snitteromdrejninger                        49.620

Firhjulstræk m. 500/70R24                                    109.590

Firhjulstræk m. 600/55-26.5                                  112.050

Importørkommentar

Af Egon Sørensen, distriktschef, Agco Danmark

Der er ingen tvivl om, at høsten 2011 var en stor udfordring, og det blev derfor ikke de helt optimale forhold til at gennemføre Maskinbladets test af MF 9280 Delta mejetærskeren. I testen bliver det bemærket, at kabinen efterhånden er ved at have nogle år på bagen. Den er dog blevet opdateret undervejs, således at al betjening i dag enten sidder i sædets armlæn eller i Datavision skærmen. En af de væsentligste egenskaber ved en god kabine er udsynet til skærebordet, og her fremgår det også af testen, at der er et fint udsyn til PowerFlow skærebordet, ligesom kabinen også bliver oplevet overraskende lydsvag. Der skal dog ikke herske tvivl om, at en ny og større kabine står højt på ønskesedlen til fremtidig opdatering af maskinen. Testpiloten ville også gerne have en mindre venderadius på maskinen, og hertil kan vi sige, at maskinerne til den kommende sæson får en ny bagaksel med en større drejevinkel på styrehjulene, således at venderadius nu kommer ned på 5,5 meter.

Overordnet set viser testen MF 9280 Delta som en maskine med stor kapacitet, og som værende enkel og ligetil at betjene.