På den nye New Holland T8.390 er Super Steer forakslen erstattet af en lang akselafstand. For at bevare den lille venderadius, er der i traktoren støbte chassis lavet plads til at forhjulene kan dreje meget skarpt, og give den stor traktor en venderadius på under fem meter.

På trods af at kabinen og transmissionen er hentet direkte fra den tidligere serie, så er der en verden til forskel på den nye New Holland T8- serie og den forrige 8000-serie.

Det kommer allerede til udtryk på køreturen fra forhandleren og ud til marken, hvor traktoren skal testes sammen med en plovkombination bestående af en trefuret Kuhn frontplov og en femfuret Kuhn liftophængt plov.

Jeg lægger først og fremmest mærke til, at lydniveauet i kabinen er markant lavere end i forgængeren, og at traktoren ligger stabilt på landevejen.

Det lavere lydniveau har New Holland opnået ved at rykke motoren længere frem og dermed bort fra kabinen. Og så er der lagt mere isolering i førerkabinen, som hjælper med at bevare roen i kabinen.

Under transport med 40 kilometer i timen og 1.680 o/min. på motoren målte jeg et lydniveau på 71,9 dBA i kabinen. Under arbejdet i marken blev lydniveauet målt til 69,8 dBA, ved pløjning med 7,5 kilometer i timen og 1.330 omdrejninger i minuttet på motoren. Det er en kæmpe forbedring i forhold til den tidligere model, og arbejdsforhold, som kommende chauffører godt kan glæde sig til.

Prisen for det lave lydniveau er til gengæld, at der imellem motor og transmission er blevet indskudt et mellemgear, der skal serviceres og som også tager energi.

Lang akselafstand

Den gode stabilitet på landevejen skyldes, at New Holland har givet T8 en akselafstand, der er over 40 centimeter længere end på forgængeren. Den lange akselafstand gav en fin stabilitet på landevejen, og kun en skæv fælg på et af baghjulene ødelagde en ellers fin køreoplevelse.

På 8000-serien var motoren en bærende del af traktoren, der forbandt forbroen med transmissionshuset. T8 er bygget over et støbt chassis, og motoren er monteret i gummibøsninger. Chassiset gør det lettere at montere udstyr på traktoren, og samtidig minimerer det stressepåvirkningerne på motoren. For at kompensere for den manglende SuperSteer, er det støbte chassis udformet, så der er plads til at give forhjulene en styrevinkel på 55 grader. Det giver den store traktor en fin venderadius på cirka fem meter.

Som ekstraudstyr var den testede traktor udstyret med affjedret foraksel. Affjedringen kan frakobles, men tilkobles automatisk, når der køres transport. Systemet fungerer fint, og sammen med kabineaffjedringen og Auto Comfort-sædet giver det fin komfort både på landevejen og i marken.

Stille indenfor men støjende udenfor

Med modelskiftet til T8 udfaser New Holland de amerikanske motorer fra Cummins og erstatter dem med motorer fra den italienske producent Fiat Powertrain Technologies.

De sekscylindrede Cursor 9-motorer har en volumen på 8,7 liter. Traktorkontrollen afprøvede den testede T8.390 til 344 hestekræfter på kraftudtaget. Dertil kommer powerboosten på små 20 hestekræfter, som ikke kan aktiveres ved stilstand - og indregnes der et tab i transmissionen, stemmer afprøvningen godt overens med, at New Holland angiver motorydelsen til 389 hestekræfter.

Topydelsen ligger ved cirka 1.800 motoromdrejninger og falder godt sammen med, at kraftudtaget ved disse motoromdrejninger går 1.000 omdrejninger i minuttet.

Emissionskravet til Tier 4A klares ved at tilsætte AdBlue i katalysatoren. New Holland kalder selv metoden for brændstofbesparende og traktorkontrollen måling viste, at der er noget om snakken. Ved en effekt på 344 hestekræfter og 1.000 omdrejninger pr. minut på kraftudtaget lå brændstofforbruget på 214 gram pr. kilowatt time, og det må siges at være OK.

En kraftig motor med stor effekt kræver selvfølgelig en effektiv køling, og dertil har T8.390 en kølerhjelm med et stort luftindtag og en meget stor elektronisk styret ventilator. På testtraktoren kørte ventilatoren for fuld skrue, når traktoren gik i tomgang. Det giver rent ud sagt et støjniveau uden for førerkabinen, som er uudholdeligt, og som nærmest tvinger føreren til at stoppe traktoren, hver gang kabinen forlades. Gør man ikke det, kræves der høreværn, når traktoren forlades, da støjniveauet ved trappen op til kabinen kunne måles til 91,7 dBA.

Til gengæld går blæseren ned i omdrejninger, lige så snart traktoren sætter sig i bevægelse, og derved påvirkes støjniveauet i kabinen ikke nævneværdigt. Synd at en ellers god oplevelse ødelægges af noget, der teknisk burde kunne løses.

Genkendelighed i kabinen

Kabinen på New Holland T8 stammer tilbage fra TG'erens tid. Men det gør ikke noget, for det er både en rummelig og behagelig kabine med et stort glasareal og med masser af udsyn. Kabinen er opdateret med Sidewinder II-armlænet, som vi kender fra de mindre T6- og T7-modeller og også fra den store knækstyrede New Holland T9.

Fra armlænet og fra Intelliview III-skærmen, der er monteret forrest på armlænet, indstiller og kontrollerer jeg hovedparten af traktorens funktioner. De resterende indstillinger og funktioner findes i A-stolpen, og her er der også en del funktioner, som overlapper Intelliview III.

Genkendelighed fra de øvrige modeller er af stor værdi, og uden instruktion er det derfor let for mig at indstille eksempelvis lift og hydraulikudtag. Jeg er rigtig glad for, at New Holland har holdt fast ved "musen" til betjening af liften. Med separate skalaer for vægtoverføring og positionskontrol er systemet let både at forstå, indstille og bruge.

Jeg mangler blot en indikator på liftindstillingen, som viser min normalindstilling. Den har været der tilbage i TM-tiden, men er åbenbart blevet væk under skiftet til T8. Jeg håber blot, at New Holland finder den lille dims, og sætter den tilbage på sin plads.

Intelliview III er med en trykfølsom skærm, og jeg finder det let at finde rundt i menuerne. Som en fin detalje er der nu fem informationslinier i skærmens venstre side, som altid er til rådighed uanset hvilket skærmbillede, der vises.

Skærmen er forberedt til både kamera og Isobus-styring af redskaber. Alt sammen ganske fornemt, men efterhånden indeholder skærmen så mange faciliteter, at det vil være relevant med en større skærm.

Frontliften mangler den sidste finish mangler

Som noget nyt kan New Holland levere en stortraktor med fabriksmonteret frontlift og front-pto.

Frontliften på den prøvekørte traktor løfter små fem ton og havde ingen problemer med at håndtere den trefurede vendeplov. Med en tryk på en kontakt kan jeg vælge, om frontliften skal betjenes med enten et joystick eller en af de fire kontakter til hydraulikudtagene. Specielt til frontploven savner jeg en mere præcis betjening af frontliften, hvor der er mulighed for at indstille, hvor dybt ploven skal gå.

En frontmonteret vendeplov kræver et hydraulikudtag til at vende ploven. Og på T8 er der da også ført et udtag ud til frontliften - eller rettere, der er bag fra traktoren ført en rørforbindelse ud til liften. Der bliver først tryk på systemet, når rørene med slanger forbindes til udtag bag på traktoren. Det er en lidt amerikansk løsning, hvor slangerne sidder i vejen for topstangen, og hvor frontlift og udtag foran på traktoren optager to af traktorens fire hydraulikudtag.

Jeg vil anbefale, at New Holland sender en europæisk ingeniør til fabrikken på den anden side af Atlanten og underviser amerikanerne lidt i, hvordan betjeningen af en frontlift skal strikkes sammen. Samtidig kunne de endnu en gang diskutere, hvorfor betjeningsknapperne til hydraulikventilerne på en New Holland traktor ikke automatisk returnerer til neutralt, efter at en timerfunktion er udløbet. Det er i hvert fald til stor irritation at skulle skubbe tre kontakter til hydraulikventiler tilbage til neutral stilling, hver gang plovene er løftet og vendt. Og indspiller man en sekvens i foragerautomatikken, kommer man ikke uden om, at den registrerer den manuelle netrual-stilling af kontakten som en funktion i sekvensen.

Stor, stille og stabil

Ved at sende SuperSteer forakslen på pension og øge akselafstand til 3,45 meter har New Holland på en effektiv måde gjort op med fortidens ustabilitet og skabt en ny stortraktor som kører stabilt både på landevejen og i marken.

Jeg har kørt med plovkombinationen på en mindre traktor, der sagtens kunne trække sættet, men med T8.390 er der overskud af ikke blot trækkraft men også stabilitet, som gør det betydelig lettere at arbejde med sættet.

Affjedringen og det lave støjniveau betyder, at der blevet et rigtigt godt arbejdsmiljø i førerkabinen. Med SideWinder-armlænet og Intelliview-skærmen er betjeningen og kontrollen af traktoren placeret behageligt tæt på føreren.

Powershift-transmissionen er blevet forfinet og har et ganske fint gearskifte. Med et automatiksystem kaldet Gound Speed Management kan traktoren selv skifte gear og justere motoromdrejninger både i marken og under transport. Det kræver lidt arbejde at til- og frakoble systemet, hver gang traktoren vendes, og derfor fik jeg det aldrig til rigtig at fungere i marken. Til gengæld fungerede systemet fint på længere transportetaper.

Plusser

Lydniveau i kabinen

Stabil traktor med lang akselafstand

Genkendelighed af betjening

Liftindstilling med velkendt "mus"

Stor og rummelig kabine

Visker på ruden i højre side

Placering af luftfilter

Minusser

Højt lydniveau uden for kabinen

Betjening af frontlift

Håndtag til hydraulikventiler returnerer ikke

Vanskelig opsætning af foragerautomatik

Kun fire bakgear

Placering af værktøjskasse på højre side

Lydniveau

Stilstand tomgang 910 o/min                                 65,9

Stilstand maks. 2.190 o/min                                  71,2

Mark 7,5 km/t v. 1.800 o/min                                  72,4

Mark 7,5 km/t v. 1.330 o/min                                  69,8

Transport 40 km/t v. 1.680 o/min                          71,9

Specifikationer New Holland T.8.390

Motortype                                                            FPT Cursor 8

Volumen cm³                                                       8.7

Nominel effekt hk                                                 375

Max. effekt hk                                                      373

Max. effekt med boost                                          389

Max. moment Nm v. 1500 o/min.                           1.671

Transmission                                                       powershift

Antal trin                                                             19

Hydraulikkapacitet max. l/min.                               161

Antal dobbeltvirkende udtag                                    4

Max. løftekapacitet bag kg.                                    10.200

Max. løftekapacitet for kg.                                      4.865

Bagdæk Michelin                                                   800/70R38

Fordæk Michelin                                                    900/70R30

Egenvægt kg.                                                        11.315

Tankkapacitet diesel liter                                         651

Tankkapacitet AdBlue liter                                       89

Akselafstand m                                                      3,45

Højde m                                                                 3,37

Pris for den testede traktor    incl. udstyr                                    1.523.000

Pris basistraktor                                                     1.388.700

Auto Comfort førersæde                                           7.400

Autoguidance klar                                                   33.000

Motorbremse                                                           5.400

Frontlift                                                                   15.800

360 graders lyspakke                                               14.500

800/70R38 dæk                                                       14.300

Affjedret foraksel                                                      43.900

Pris i alt                                                                  1.523.000

Yderligere muligt ekstraudstyr:

Læderkabine                                                           18.400

Frontlift og PTO                                                        82.000

5. elektroniske ventil                                                 8.600

6. elektroniske ventil                                                 17.200

Frontvægt 16x100 kg                                                24.400

Importørkommentar

Af Jimmie Vestergaard, produktchef, New Holland Danmark

T8 er nu kommet til Danmarks marker. Det nye flagskib i New Hollands traktorserie med fire modeller på op til 389 hestekræfter i kraft af en ny 8.7 liters motor med SCR-teknologi overholder de nye Tier 4A normer. SCR-teknologien betyder nemlig mere effekt samt bedre brændstoføkonomi, da det er et efterbehandlings-system, som ikke griber direkte ind i motoren, der dermed kan producere effekt optimalt og samtidig udnytte de dyre dråber bedst muligt.

Komforten er i top med affjedret kabine og det prisvindende Sidewinder II armlæn. Som det bemærkes i testen, er lydnivauet meget lavt. Med hensyn til ventilatoren er den indstillet til at give ekstra køling efter kørsel, men vi forventer en lavere hastighed på kommende modeller.

T8 betyder også masser af udstyrsmuligheder. Ny integreret frontlift og PTO, op til seks elektroniske ventiler, megaflow hydraulik på 282 liter, Intellisteer, gps og meget mere.

Effekt og moment

Motoromdrejninger                                                Kilowatt                                          Newtonmeter

2.200                                                                         5,0                                                    39

2.100                                                                         150                                                   1.500

2.000                                                                         231                                                   2.000

1.900                                                                         245                                                   2.225

1.800                                                                         253                                                   2.400

1.700                                                                         252                                                   2.550

1.600                                                                         250                                                   2.690

1.500                                                                         241                                                   2.765

1.400                                                                         225                                                   2.765

1.300                                                                         204                                                   2.700

1.200                                                                         179                                                   2.580

1.100                                                                         158                                                   2.480

1.000                                                                         134                                                   2.310

Brændstofforbrug

Motoromdrejninger                                                Liter pr. time                                 gram pr. kilowatt-time

2.000                                                                         60,8                                                  224

1.900                                                                         63,5                                                  220

1.800                                                                         63,7                                                  214

1.700                                                                         62,8                                                  212

1.600                                                                         61,3                                                  208

1.500                                                                         60,0                                                  211

1.400                                                                         55,3                                                  209

1.300                                                                         50,0                                                  208

1.200                                                                         45,2                                                  214