Seks ton egenvægt og 212 hestekræfter giver New Holland T7.210 et godt forhold mellem effekt og egenvægt
Modelbetegnelsen er ny, men i kabinen er alt ved det gamle, og derfor føler jeg mig øjeblikkelig hjemme i den nye New Holland T7.210.
At alt er ved det gamle skal bestemt ikke opfattes negativt. Hele layoutet i kabinen stammer direkte fra den tidligere T7000-serie og kendere ved, at kabinen er en af markedets gode arbejdspladser.
Den testede traktor er udstyret med den trinløse Auto Command-transmission, og under køreturen fra forhandleren og ud til marken har jeg rig lejlighed til at nyde, hvor ukompliceret det kan være at køre traktor.
En af de detaljer, som gør transmissionen behagelig at køre med, er den aktive start/stop funktion. Når jeg kommer frem til et vejkryds, tages farten af traktoren, og herefter sørger transmissionen for at bremse traktoren, indtil der igen trædes på kørepedalen. Bremsen bruges stort set kun i nødstilfælde, og jeg er fuldstændig fritaget for, så meget som at overveje, om traktoren er i det rette gear, før der igen sættes i gang. Det sørger automatikken for, og når blot kørepedalen trædes i bund, udnytter traktoren alle resurser til hurtigt og effektivt at accelererer op i hastighed og væk fra vejkrydset. Lettere kan det næsten ikke gøres. Hvor voldsomt, traktoren skal accelerere, og hvor hurtigt den skal køre, er der maser af muligheder for at indstille, men det kommer vi tilbage til.
Masser af modeller
Den nye New Holland T7-serie indeholder ikke mindre end ni forskellige modeller med motorer fra 171 til 269 hestekræfter.
De fire mindste modeller adskiller sig fra de øvrige ved at have ti centimeter kortere akselafstand, og ved at anvende mindre for- og bagaksler.
Udefra er det vanskeligt at se forskel på modellerne, men kikkes der godt efter, kan man se, at motorhjelmen på de fire mindste modeller er lidt slankere end på de øvrige modeller.
Den testede T7.210 er den største model i serien med kort akselafstand. I forhold til T7.220, som er den mindste model med den lange akselafstand, vejer T7.210 næsten et ton mindre.
Kun nogle få hestekræfter adskiller de to modeller, og de henvender sig derfor til vidt forskellige brugere.
Trækker uden at trykke
Med den trinløse transmission, den lave vægt og effektfulde motor er New Holland T7.210 den ideelle traktor til eksempelvis kartoffelavleren, hvor den vil være velegnet foran strenglæggeren og kartoffeloptageren.
Derudover egner den sig som frontlæssertraktor og til at løse transportopgaver, hvor den vil have gavn af den lave egenvægt.
Liften på T7.210 løfter cirka to ton mindre end den større konkurrent. Består opgaven i at håndtere en tung rotorharve eller skårlægger, så må T7.220 være favorittraktoren.
Standardydelsen på T7.210 er på 181 hestekræfter, og de ekstra 29 hestekræfter tilbydes kun, når motorstyringen, EPM, er aktiveret. Det sker, når kraftudtaget eller et af hydraulikudtagene belastes til et fald i ydelse, og når der køres transport med over 18 kilometer i timen.
Efter min mening er det ærgerligt, at traktoren skal køre så hurtigt, før jeg får glæde af den ekstra effekt. Mange gange er det i startøjeblikket og under accelerationen at der for alvor er behov for samtlige hestekræfter.
Ny transmission ? samme navn
For at minimere vægten har New Holland udviklet en ny Auto Command-transmission til de fire mindste modeller i T7-serien.
Jeg har før testet en New Holland T7070 med Auto Command, og som fører registrerer jeg ingen forskel på de to transmissionstyper, der begge produceres af New Holland i Antwerpen.
På trods af at begge transmissioner er trinløse, har transmission i de store modeller fire områdegear, mens den nye transmission kun har to områder. I en trinløs transmission overføres effekten som et miks af mekanisk og hydraulisk energi.
Der er et større tab, når effekten overføres hydraulisk, og derfor gælder det for alle producenter om at optimere den mekaniske del.
På New Holland T7.210 er der hundrede procent mekanisk overførsel af effekten ved cirka 7,5 og 35 kilometer i timen. Det falder godt sammen med de hastigheder, hvor traktoren enten rigtig slæber i marken eller kører transport på vejen.
Let at sætte op
Betjening og opsætning af New Holland T7.210 sker fra Sidewinder II-armlænet og på den trykfølsomme IntelliView III-skærm, som er monteret forrest på armlænet. I de forskellige menuer er der stort set ikke den funktion, der ikke kan indstilles og kontrolleres.
Det er også her, jeg kan overvåge traktorens effektivitet og aflæse eksempelvis motorbelastning og brændstofforbrug.
I computeren er der mulighed for opsætning af transmissionen, men som en rigtig fin detalje kan transmissionen også indstilles direkte på kørehåndtaget.
Med et enkelt tryk kan jeg skifte mellem tre faste hastigheder, og er jeg ikke tilfreds med hastigheden i det valgte områderne, ændres det let ved blot at dreje på en kontakt med fingerspidserne. Det hele klares, uden at jeg behøver at slippe kørehåndtaget, og uden at der skal bladres i de forskellige menuer på terminalen.
Sidewinder II-armlænet kan let indstilles i længderetningen. Til gengæld savner jeg en mulighed for at kunne indstille armlænet i højden.
Hele arrangementet med armlæn og skærm er flot designet, og om skærmen i en traktor skal være lille eller stor er en smags sag. Men efter min mening har New Holland ramt den nederste grænse med IntelliView III. Det går fint, når kun traktoren skal betjenes fra skærmen. Men når den også skal indeholde autostyring og muligheden for at betjene et redskab ? ja så bliver pladsen lidt trang, og her så jeg hellere en større skærm end flere skærme i kabinen.
Opfylder de nye krav
Den nye T7-serie er bygget til at overholde Tier 4A miljøkravene. New Holland har valgt at anvende SCR-teknologien, hvor udstødningsrøgen tilsættes additivet AdBlue, og de skadelige stoffer udfældes som kvælstof og vand i en katalysator.
Motorerne bygges af Fiat Powertrain Technologies, der har flere års erfaringer med SCR-teknologien fra lastbilsbranchen.
Tanken til AdBlue indeholder 48 liter og er en integreret del af tanken til dieselolie, som indeholder 330 liter. Størrelsen på de to tanke betyder, at brugeren kun behøver at tanke AdBlue hver anden gang, traktoren tankes med dieselolie. På lange arbejdsdage kan traktoren derfor tankes i marken hvert anden gang, uden at man behøver at tænke på AdBlue.
Fordelen ved at anvende SCR-teknologien er, at luften renses efter motoren, og derfor kan motoren optimeres til den højeste ydelse og det laveste brændstofforbrug.
Før vi testede vores eksemplar af New Holland T7.210, blev den afprøvet af Landbrugets Traktorafprøvning. Ved 1.900 motoromdrejninger pr. minut (1.000 o/min på kraftudtaget) og en effekt på 136,4/185,3 kW/hk lå brændstofforbruget på 240 g/kW. Det ligger i den lave ende af de målinger, vi har registreret blandt alle de traktorer, vi har testet i PowerGear ? men ikke det laveste og ikke markant lavere end gennemsnittet.
Testen viste til gengæld, at motoromdrejningerne kun skal sænkes med et par hundrede omdrejninger, før brændstofforbruget falder til 220 gram pr. kilowatt time.
Plusser
Forhold mellem vægt og effekt
Logisk og let betjening
Betjening samlet i armlæn
Lydniveau
Udsyn fra kabinen
Minusser
Hastighed før EPM aktiveres
Manglende højdejustering af armlæn
Ingen automatisk returnering af hydraulikventiler
Placering af klimaanlæg
Lydniveau
Stilstand tomgang 850 o/m 59,7
Stilstand tomgang 850 o/min (blæser fuld) 72,1
Stilstand maks. 2.350 o/min 72,4
Mark 9,0 km/t v. 1.600 o/min 71,2
Mark maks. belast. 8,5 km/t v. 1.900 o/min 72,8
Transport 40 km/t v. 1.900 o/min 74,7
Transport 40 km/t v. 1.700 o/min 73,5
Specifikationer NH T7.210 Auto Command
Motortype FPT
Volumen, ccm 6.728
Nominel effekt, kW/hk 121/165
Max. effekt, kW/hk 133/181
Max. effekt, med EPM (boost) kW/hk 160/212
Max. moment, Nm v. 1500 o/min 766
Max moment med EPM, Nm v. 1500 o/min 960
Transmission trinløs
Hydraulikkapacitet max., l/min 113
Antal dobbeltvirkende udtag 6
Max. løftekapacitet, kg 8.257
Bagdæk Firestone 650/65R38
Fordæk Firestone 540/65R28
Egenvægt, kg 6.300
Tankkapacitet diesel, l 330
Tankkapacitet Adblue, l 48
Akselafstand med Terraglide, m 2,79
Højde, m 2,45
Pris
Pris på testet traktor inkl. ekstraudstyr
Basistraktor, Auto Command 847.000
Terraglide affjedret foraksel 30.100
Frontlift inkl. to hydraulikudtag 45.200
Højt vogntræk ? svingbar trækbom 5.900
Autocomfort førersæde 2.200
Auto sidestabilisatorer 4.500
Klimaanlæg 5.300
Pris i alt på testet traktor 941.000
Yderligere muligt ekstraudstyr
Autoguidannce forberedt 29.600
Xenon lyspakke 10.500
Super Steer 12.500
125 l hydraulikpumpe 1.500
Importørkommentar
Af Jimmie Vestergaard, produktchef, New Holland Danmark.
T7 Serien består i dag af de tidligere T7000 og T6000 Range/Power Command-modeller, som altså nu er samlet i en serie i forbindelse med Tier 4A opgraderingen. Hele T7 serien kan nu leveres med CVT transmission.
T7 har også markeret sig i DLG Powermix-testen med det laveste forbrug nogensinde i segmentet 170-230 nominelle hestekræfter - både med CVT og fuld powershift-transmissioner.
T7.210 Auto Command, som er med i denne test, er kendt for et vægt/kraft forhold på kun 28,3 kg pr. HK. Det betyder lavest mulig jordkomprimering og masser af effekt til at udføre selve arbejdet. Derfor er der også rigelig effekt, selv uden EPM(Effektstyring), til start og acceleration på landevejen.
Intelliview III skærmens størrelse er måske en smagssag, men den er et resultat af mange tests under forskellige opgaver, og kunder der kører med Intellisteer(GPS) udtrykker stor tilfredshed.
Klimaanlæggets placering på C-stolpen bør ikke genere, det er trods alt sjældent, man stiller på det, og det er vigtigere, at have andre primære funktioner placeret foran sig.
T7 Serien kan betegnes som en utroligt alsidig modelserie med effekt, produktivitet, betjeningslethed og økonomi for øje.