Problemkøer vil ganske enkelt blive opdaget hurtigere. Det betyder, at man kan reducere problemerne med mastitis kraftigt.

Hvis du er den lykkelige ejer af en af firmaets malkerobotter eller robotkarruseller, kan du købe udvidelsen GEA Dairymilk M6850 fra GEA Farm Technologies Mullerup A/S. Med den er det muligt at overvåge hver enkelt mælkekirtel på bedriften.

Dette giver mælkeproducenten mulighed for at opspore inficerede mælkekirtler med det samme.

Udvidelsen til malkemaskinerne kører "uden forbrugsmaterialer og med lav vedligeholdelse", og det har betydet, at dommerkommitten har givet GEA Farm Technologies Mullerup det maksimale antal stjerner: Tre.

Billedmæssigt er der heller ikke meget at komme med, for som det ses, er det blot en mindre elektrisk komponent, som man skal installere.

Når koen malkes, registrerer en sensor mælkens indhold af celler i realtid. I praksis betyder det, at man ved den rutinemæssige gennemgang af malkningen vil få oplysning om, hvilke køer man skal holde et ekstra vågent øje med.

Ifølge firmaet selv kræver dette system et minimalt niveau af vedligehold: En enkelt årlig service og udskiftning af visse gummidele.

Men er det nu nødvendigt?

Risikokøer bliver med dette system hurtigt opdaget, hvorfor landmanden hurtigere kan sætte ind over for koens problemer. Men er det overhovedet nødvendigt med så detaljerede oplysninger?

Det korte svar er "ja". For en celletalsmåling giver kun et gennemsnit af antal celler per milliliter mælk, og da en inficeret kirtel ikke giver så meget mælk, som de raske, vil der uden dette system gå længere tid, inden koens problemer bliver tydelige for landmanden. Simpelthen fordi de raske kirtler producerer mere mælk, hvorfor problemkirtlens forhøjede celletal "udvaskes" af den højere af ydelsen fra de raske.

Dette kan bedst illustreres med nogle konkrete tal. Som eksempel kan vi tage en ko, som ved en malkning yder 15,2 liter mælk. Her kommer de 13,7 liter fra tre raske patter, mens den knap så raske har ydet 1,5 liter. Mælken fra de tre raske patter har et celletal på 100.000, mens den inficerede har et på 1 million per milliliter. Der er derfor ingen tvivl om, at der er et eller andet galt med koen, men en gennemsnitlig celletalsmåling vil ikke få nogen alarmklokker til at ringe. Dette fordi det gennemsnitlige i dette eksempel kun er 190.000 per milliliter. Med andre ord skal den inficerede kirtel komme i en noget værre tilstand, inden man ville opdage den.

Firmaet oplyser, at produktet er blevet testet i forskellige besætninger rundt omkring i verden siden 2016.