Automatisk oplæsning:

Knækstyret teleskoplæsser erstatter frontlæsse-traktoren

00:00
Hastighed: ???x
00:00

11 ton knækstyret teleskoplæsser har erstattet frontlæsse-traktoren på himmerlandsk mælkeproducent.

Da Per Warming fra det vestlige Himmerland stod for at skulle udskifte sin frontlæsse-traktor med 15.000 timer på tælleren, endte det med at blive en knækstyret teleskoplæsser, som afløste traktoren.

- Jeg havde flere muligheder i tankerne. Det stod helt klart, at vi skulle have en læssemaskine som afløser for frontlæssertraktoren. Der bliver løbende flere og flere læsseopgaver, og en decideret læssemaskine er både hurtigere og mere effektiv. Men der var mange ting, der skulle passe, fortæller Per Warming, som ar 350 årskøer, der skal serviceres på Gl. Sognefogedgård nær Blære.

Ét af områderne var læssehøjden på bedriftens fuldfodervogn, som tæller 3,65 meter.

rich-media-1
Salgskonsulent Poul C. Pedersen (til venstre) fandt den rigtige maskine til Per Warming og stod for leveringen af den topmodellen i Weidemann-teleskophjullæsser-programmet. Foto: Stemas.

Afspil igen

Læs mere

Luk annonce

- Læssemaskinen skulle have en vis størrelse, men alligevel ikke være for stor at komme rundt med. Derfor afskrev jeg hurtigt en gummiged, fortæller han.

- På en gård er det ud og ind af maskinen mange gange i løbet af en dag. Derfor er det vigtigt med helt optimale ind- og udstigningsforhold. Her har Weidemann'en vist sig helt perfekt. Førersædet sidder heldigvis midt i maskinen og ikke ude i den ene side, og så skal maskinen være nem at betjene, og her rummer det sædemonteret joystick alle de vigtigste funktioner, fortæller Per Warming.

Det blev topmodellen i Weidemanns knækstyret teleskoplæsser-program, som endte på Gl. Sognefogedgård, Weidemann 9580T med en egenvægt på 11.210 kg.

- Foruden alle de daglige standardopgaver, har vi også en plan om at bruge teleskoplæsseren til at køre i stak til ensilering, fortæller Per Warming, som er imponerede over kræfterne i maskinen:

- Jeg er faktisk imponeret over styrken. Vi har brugt maskinen til at læsse jord, og det var intet problem. Et fantastisk moment gør, at vi også problemfrit kan skubbe jord med den.

rich-media-2
Det er nemt at komme både ind i og ud af den nye teleskophjullæsser. Adgangsforholdene gav ekstra plusser både hos gårdejer Per Warming og landbrugselev Martin Vestergaard, som her har indtaget kabinen. Foto: Stemas.

Så få maskiner som muligt

- Det har været vigtigt for os at undgå mange maskiner. Weidemann 9580T er en multimaskine, som kan rigtig mange ting. På Gl. Sognefogedgård skal den primært tjene som læssemaskine, men det er et kæmpeplus, at den også både kan efterspændes kreaturvogn til at flytte dyr på ejendommen og køre med tipvogn med staldgødning. Tillige er maskinen forberedt til at køre med strømaskine foran. Foruden selve maskinen, har Stemas også leveret en skovl med overfald og et opklappeligt ballespyd fra JST, fortæller Per Warming.

Per Warming regner med, at den nye Weidemann-teleskoplæsser kommer i sving på Gl. Sognefogedgård i omegnen af 1500 timer om året. Den er et helt afgørende element i den daglige drift, og derfor har han garderet sig med garantiordningen Weidemann Secure, som giver ham 36 måneders garanti.

- Samtidig får jeg en serviceordning, som Stemas trods alt nok ikke kan tilbyde så mange. En af firmaets servicemontører bor nemlig kun et kvarters kørsel fra Gl. Sognefogedgård. Så hvis han ikke er på langfart, er der hurtig hjælp af få, hvis det bliver nødvendigt, siger Per Warming.

9580T topper Weidemanns serie af teleskophjullæsere, som strækker sig over ni forskellige størrelser. Feltet spænder fra den lille Weidemann 2070 med en egenvægt på 3.750 kg til den største model på 11.210 kg, som Per Warming har valgt. Motoren kommer fra Deutz, som bringer 156 heste ind i staldene til de 350 køer.

rich-media-3
De 350 årskøer på Gl. Sognefogedgård har fået ny opvarter til både af sørge for foder, køre i stak til ensilering, flytte staldgødning og en lang række andre opgaver. Foto: Stemas.