Automatisk oplæsning:

Konsulent opfordrer til omtanke ved brug af uorginale reservedele

00:00
Hastighed: ???x
00:00

To konsulenter opfodre til omtanke ved brug af uoriginale reservedele efter en landmand har fået en regning på 175.000 kroner på baggrund af et motorhaveri, hvor motoren kørte med uoriginale filtre.

- Det kan blive dyrt hvis man får traktor, gummiged eller en anden maskine serviceret på et andet værksted, end der hvor den er købt, sådan lyder det fra teknikrådgiverne Flemming Hedegaard og Kurt S. Mortensen fra Byggeri & Teknik I/S, som konkret har kendskab til to tilfælde, hvor en garanti ikke kunne gøres gældende, fordi der var anvendt uoriginale reservedele.

De fortæller, at der ofte i købsaftalen eller de betingelser der følger med maskinen vil være krævet, at maskinen bliver serviceret på sælgers værksted og at der anvendes originale reservedele. Som køber kan man synes at dette virker både dyrt og urimeligt, hvis man har kendskab til et værksted, der kan udføre opgaven billigere. Dette gælder også hvis du selv vil og kan lave service og eksempelvis skifte filtre -med uoriginale filtre.

- Men man skal passe på med at spare disse penge, især i garantiperioden. Der vil næsten altid være en passus i købsbetingelserne, der siger, at garantien bortfalder, hvis der ikke anvendes originale reservedele, eller hvis maskinen ikke serviceres på mærkevareværkstedet. Og det er uanfægtet, at et eventuelt havari ikke kan forbindes til de reservedele, der måtte være blevet anvendt, fortæller de to konsulenter.

Uorginale reservedele

Konkret har de to teknikrådgiver kendskab til to tilfælde, hvor en garanti ikke kunne gøres gældende, fordi der var anvendt uoriginale reservedele. En gummiged, hvor der var anvendt filte og motorolie af et andet fabrikat en gummigedens, som omtalt først, og en minilæsser hvor en tankmåler var gået itu. Her ville sælger ikke lade garantien træde i kraft, fordi landmanden selv skiftede olie og filter på minilæsseren. De to ting har ingenting med hinanden at gøre, men blev brugt, som et argument alligevel, fordi det stod i købsaftalen - med småt.

Afspil igen

Læs mere

Luk annonce

- Vi har kendskab til endnu en sag, hvor tvisten endnu ikke er afgjort. Her handler sagen også om brugen af uoriginale reservedele. Dette handler igen om en regning til over 150.000 kroner, så der er mange penge på spil i disse sager, fortæller de.

rich-media-1
Flemming Hedegaard er teknikrådgiver hos Byggeri & Teknik. Arkivfoto: Morten Damsgaard.

Leverandøren af de uorginale filtre

Det er vigtigt at påpege, at leverandøren af de uoriginale filtre, står helt på mål for sine filtre, og er klar til at dække motorreparationen, såfremt det kan bevises, at det er hans filtre der er skyld i havariet.

- Der er dog ingen der mistænker filteret for at være synderen i det her, men det ændrer ikke på at brugen af uoriginale filtre fjerner garantien. Og vi har set købekontrakten - det står med småt at det vil blive konsekvensen, påpeger de.

- Vores budskab skal i første omgang være, at man nøje skal gøre op, hvor meget man sparer ved at anvende et andet værksted og ikke originale reservedele. Kig betingelserne godt igennem, når du købet nyt grej og se efter, hvilke bindinger der er på brug af værksted og reservedele.

Dernæst vil de to teknikrådgivere sende en kraftig appel til landbrugs-maskinbranchen om et opgør af disse middelalderlige stavnsbindinger. Inden for bilverdenen er det mange år siden bilimportørerne har kunnet kræve, at man får sin bil serviceret på mærkevareværkstedet. Servicen skal naturligvis overholde de forhold, der er foreskrevet i bilens manual. Noget tilsvarende burde være muligt inden for landbrugsmaskiner.