Lyt til artiklen:

To fronttanke på samme bedrift giver fleksibilitet

00:00
Hastighed: ???x
02:33

Et et bakket terræn ved Lyby Strand nær Skive på Salling er Mariesminde Landbrug tilbage i august igang med såningen af raps med en He-Va grubber, New Holland traktor samt Kuhn fronttank med påbygget kran.

Det er maskinføer Christian Jakobsen som er igang med at så vinterraps. Udsædsmængden lyder på 2,7 kg rapsfrø pr. hektar og samtidigt udlægges sneglegift fra fronttanken uddoseres, hvor der desuden doseres 75 kg startgødning pr. hektar

Artiklen fortsætter efter annoncen

- Alt sammen nemt og sikkert overvåget her fra skærmen inde i kabinen, viser Christian Jakobsen, fra førersædet i New Holland-traktoren.

Mariesminde Landbrug fik fronttanken til sæson 2020, og indehaver Kristian Boel fortæller, at formålet med fronttanken var at kunne udmade to forskellige ting under såningen.

- Det fungerer rigtigt fint, og nu har jeg købt endnu en fronttank. Den ene bruger jeg til korn og andet udsæd, mens den anden alene bruges til gødning. De er egentlig fuldstændig ens, men gødningen kan jo være noget mere aggressiv, så det sparer jeg den ene fronttank for at være i kontakt med, forklarer han.

rich-media-2
Her ses Mariesminde såsæt, hvor fronttanken udgør en stor del af sættet. Arkivfoto: Morten Damsgaard.

Egen skærm

På den fronttank, der under rapssåningen leverer startgødning til grubbesåmaskinen, har Kristian Boel monteret en Kuhn Levsak storsækkekran. Hermed kan medarbejderen klare sig selv, når blot gødningen med storsække er leveret ud til marken, der skal sås.

- Skulle jeg pege på noget, vil jeg nævne elektronikken. Jeg vælger simpelthen altid at købe Kuhns egen skærm og maskinstyring med og sætte det ind i traktoren. Som jeg ser det, er det - trods Isobus-systemer - endnu ikke lykkedes de forskellige traktorfabrikater og maskinproducenter at finde en velfungerende snitflade og derfor tror jeg, vi i mange år endnu vil have redskabernes egen skærm inde i traktorkabinen. Det er det enkleste, alle kan finde ud af det, og det virker, lyder det fra den erfarne Kuhn-bruger.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Også til efterafgrøder

Med bedriftens 730 hektar og yderligere cirka 200 hektar i et maskinsamarbejde samt en del maskinstationsvirksomhed, skal tiden i marken udnyttes effektivt og kapaciteten være i top.

- Mange var pressede af at skulle så efterafgrøder inden fristen udløb i 2020. For eksempel udlånte jeg både traktor og en Kuhn Prolander 7500 med udstyr til efterafgrødesåning til et markfællesskab, der skulle nå at så olieræddike før fristens udløb, forklarer Kristian Boel.

Også sættet he er udstyret med fronttank.

rich-media-4
Mariesminde Prolander fjedretandsharve igang med såning af efterafgrøder. Foto: MI.
rich-media-5
Kristian Boel til venstre og Laust Boel til højre fra Mariesminde Landbrug på Salling, som gennem adskillige år sværget til Kuhn-maskiner, alle købt gennem den lokale forhandler J. Hundahl i Skive. Foto: MI.