Lyt til artiklen:

Minilæsser genetablerer kapaciteten i biogasanlæg

00:00
Hastighed: ???x
02:51

Jens Tilma, medindehaver af Tylco Biogasservice ApS, fører den nye Case SV340B sikkert rundt på bunden af tank nummer fem, på Sønderjysk Biogas. Han er ved at skovle sand, grus og andet bundfald hen til en åbning i siden, så en kran kan skovle bundfaldet op i en vogn.

Det skal gå hurtigt og effektivt med at tømme tanken for bundfald, for det koster mange penge at lukke produktionen ned på biogasanlægget. Minilæsseren suser rundt på bunden af tanken, og holder en dynge klar til kranen der skovler bundfaldet ud i tre vogne der kører det væk.

Artiklen fortsætter efter annoncen

rich-media-2
Beklædning, isolering og tre plader er afmonteret biogastanken for at komme ind med kranen. Bundfaldet stod op i 4,5 meters højde, før Tylco ApS startede med at tømme tanken. Foto: Uffe S. Kristensen.

Tylco Biogasservice ApS regner med at få rigtig travlt, for det er et stort problem med bundfald i biogasanlæggene rundt omkring. Anlægget hos Sønderjysk Biogas har været i drift siden 2016, og Tylco ApS fjerner cirka 2.200 tons bundfald fra tanken på 6.300 m3.

- Indtil videre er der tømt otte tanke hos Sønderjysk Biogas, og den ekstra kapacitet kan tydeligt mærkes. To af de sekundære reaktortanke var fyldt med bundfald helt op til én meter fra toppen, så her har kapaciteten været helt i bund, fortæller Rolf Laursen.

Specialudstyr

Tylco Biogasservice ApS der er ejet af Jens Tilma og Rolf Laursen, har specialiseret sig i netop tømning af tanke på biogasanlæg. De har flere års erfaring med montage af siloer til både korn og biogas.

De så et stigende behov for at få gravet bundfald ud af biogastanke, da omrøringen ikke er kraftig nok til at holde sand og bundfald i cirkulation, så det kan pumpes ud.

Det krævede indkøb af specialudstyr i form af blandt andet iltudstyr og en minilæsser til at skovle bundfaldet.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Minilæsseren er en Case SV340B med tryktæt kabine og aktivt kulfilter. Føreren har iltudstyr med sig i kabinen, samt gasalarm på sig, for det er bestemt ikke ufarligt at opholde sig på bunden af en biogastank.

Bundfald større problem end ventet

Sønderjysk Biogas har årligt 700.000 ton biomasse og gylle igennem anlægget, og producerer 3.000 m3 biometan i timen.

Indtil videre er der gravet 30.000 ton bundfald ud fra otte tanke på anlægget, hvilket i sig selv ikke er en stor procentdel i forhold til mængden der kommer igennem anlægget.

- Det har nok stået på i et par år, for vi har kunnet se et øget omkostningsniveau på pumper med mere, fordi vi har suget sand og grus med op fra tanken, fortæller Stefan Hansen, Teknisk leder hos Sønderjysk Biogas.

I laboratoriet på Sønderjysk Biogas har man vasket og renset bundfaldet, for at se hvad det består af. Der er udover rester af biomasse og sand, fundet ret store sten og metalstykker, hvilket kommer i anlægget sammen med især dybstrøelse.

rich-media-5
Prøverne her viser hvad bundfaldet i biogasanlægget består af. Foto: Uffe S. Kristensen.