Automatisk oplæsning:

LandboNord investerer i ny forsøgsmejetærsker

00:00
Hastighed: ???x
00:00

LandboNord vil vise at man vil være med i fremtiden med vigtige landsforsøg. En ny forsøgsmejetærsker skal sikre præcise målinger.

En 30 år gammel Haldrup forsøgsmejetærsker stod for udskiftning, og LandboNord gik igang med at undersøge hvilke muligheder der findes på markedet for forsøgsmejetærskere.

Efter adskillige besøg og indsamling af erfaringer hos andre landboforeninger, faldt valget på en mejetærsker fra Haldrup.

- Det var service i vores nærområde, der afgjorde det hele i sidste ende. Jeg har ikke tålmodighed til at mejetærskeren skal være væk i over to dage, på et værksted i for eksempel Tyskland, hvis et eller andet går i stykker. Vi er kun cirka en time væk fra værkstedet i Løgstør, så vi er tæt på både reservedele og servicefolk der ved alt om disse mejetærskere, siger Søren Greve Olesen, chefkonsulent fra LandboNord.

Special opbygning

Efter at det var besluttet at det skulle være en Haldrup mejetærsker, begyndte en længere proces med at finde ud af hvordan maskinen skulle bygges. At købe en forsøgsmejetærsker, er ikke lige som at købe en standard mejetærsker.

Afspil igen

Læs mere

Luk annonce

- Her har Jess Pedersen fra Haldrup været en kæmpe hjælp med rådgivning til vores valg af størrelse på maskinen, udstyr og opbygning, fortæller Søren Greve Olesen.

Maskinvalget blev en Haldrup C-85, og det eneste der er standard ved det valg, er rammen, fire rystere og motoren. Derefter kan man begynde at bygge maskinen op, ud fra de behov man har.

- Det der blandt andet er vigtigt for en forsøgsmejetærsker, er hvor længe den er omme at tømme sig for materialer imellem hver parcel. Derfor har vi udstyret mejetærskeren med fire indvendige kameraer, så at piloten kan se hvornår maskinen er tømt, og ikke vente unødigt før næste parcel kan høstes, siger Søren Greve Olesen.

rich-media-2
Sofie Hæstrup Olesen glæder sig til at det bliver høst. Foto: Søren Greve Olesen LandboNord.

Sofie Hæstrup Olesen er forsøgskoordinator hos LandboNord, og skal være pilot på den nye mejetærsker sammen med forsøgsteamet ved LandboNord. Hun glæder sig helt vildt til at komme igang med høsten og forsøgene.

Vigtigt at lave forsøg

Mejetærskeren skal årligt høste 2000 parceller på 1,5 meter, rundt omkring på forsøgsmarker i Nordjylland.

Det er vigtigt for LandboNord at fastholde markforsøgene, og vise at man vil udføre dem i fremtiden.

LandboNord står for at udføre 10 procent af landsforsøgene i Danmark.