Lyt til artiklen:

Optageren bliver springbrættet til selvstændig landmand

00:00
Hastighed: ???x
02:19

På Eriksminde i det nordjyske nær Løkken driver man 450 hektar planteavl ved siden af svineproduktionen med 15.000 slagtesvin fra 7 kg.

For tre år siden begyndte man at tage kartofler ind i sædskiftet, og man er nu gået fra 20 hektar kartofler for tre år siden, til 75 hektar kartofler i markplanen for 2021.

Artiklen fortsætter efter annoncen

- Noget af jorden er lejet til kartoffeldyrkning, og det er planen at vi skal op på 90 hektar kartofler selv, samt tage 25 hektar kartofler op for en nabo, fortæller Frederik Vingaard Olesen, som sammen med faderen arbejder på Eriksminde sammen med to ansatte.

Bedst til kartoffeltoppene

Indtil nu har man haft hjælp til håndtering af kartoflerne lige fra lægning og optagning, men til kommende sæson bliver det med egne maskiner:

- Med de lidt over 100 hektar der skal optages på sigt, synes vi ikke det kunne gå helt galt med egne maskiner, og så er det mig der køber både optager og lægger, for på den måde at kick-starte noget kapital til på sigt at købe min egen ejendom, fortæller Frederik Vingaard Olesen.

I efteråret havde man flere optagere på demonstration, og her faldt valget på den belgiske Dewulf-optager i bugseret udgave.

- Vi synes den var bedst til at håndtere kartoffeltoppene, sammenlignet med de andre optager, og det var faktisk grunden til at det blev sådan en vi købte, fortæller Frederik Vingaard Olesen.

Artiklen fortsætter efter annoncen

rich-media-3
Den to rækkede optager bliver leveret fra Yding Smedie sammen med en fire rækket Miedima-kartoffellægger. Arkivfoto: Emil Samsø Møller.

Fire rækket lægger fra samme forhandler

Det var faktisk ikke mening, at det skulle ende med køb af optager. Det hele begyndte med en kartoffellægger, og nu endte det med, at både lægger og optager kommer fra samme forhandler.

- Vi har købt en fire rækket Dewulf/Miedima koplægger, som skal påbygges en He-Va grubber, og da Yding Smedie sælger begge dele, var det da nærliggende at begge maskiner kommer fra samme forhandler, påpeger Frederik Vingaard Olesen, som ser frem til at modtage maskinerne engang i februar.

Flere specialafgrøder

Kartoflerne er dog ikke de første specialafgrøder hos Eriksminde.

Man har i nogle år også avlet sukkeroer til et lokalt biogas-anlæg i Vraa, ligesom man også har raps og frøgræs inde i markplanen.

- Kornafgrøderne går hovedsageligt som foder til vores grise-produktion, fortæller den nordjyske landmand.