Lyt til artiklen:

Mindre roeoptager skal skåne jorden

00:00
Hastighed: ???x
04:42

Mens der efterhånden er gået tendens i at vælge de treakslet roeoptagere med stor tankkapacitet, er Majbøllegård ved Guldborgsund på Lolland gået den anden vej.

I jagten på en roeoptager med lavt marktryk og dermed mindre tankkapacitet faldt valget på den hollandske Vervaet Q616 med 16 ton tank-kapacitet fordelt på fire hjul. De forreste to hjul på foraksel, som er placeret bag optagerbordet, mens de to bagerste hjul er placeret helt tæt på sammen og centeret i midten af optageren med en drejekrans, så maskine dels træder over hele det overkørte areal, og dels har en lille venderadius, da de bagerste hjul nærmest kan dreje rundt om sig selv.

Artiklen fortsætter efter annoncen

- Vi er rigtig godt tilfredse med maskinen, som vi så for første gang på Agritechnica i 2019, fortæller Jan Skaaning, indehaver af Majbøllegård og nu ejer af landets første Vervaet Q-serie maskine. Det er planen, at maskinen skal tage 175 hektar sukkerroer op på Majbøllegårds egne jorder, samt lidt maskinstationskørsel ude, så den samlet kommer op på 400 hektar roer i 2020.

rich-media-2
Den nye optager på Majbøllegård har en tankkapacitet på blot 16 ton, og har lufttryksregulering på samtlige fire hjul. Foto: Morten Damsgaard.

Afsted på listepoter

Q'et i maskinnavnet står for Quad, hvilket betyder fire og hentyder til de fire hjul under maskinen, som er monteret, så de kører i hvert sit spor. Jan Skaaning har valgt en bred dækmontering i form af 900 millimeter brede fordæk med 38 tommer fælge samt 1.000 millimeter bagdæk med 32 tommer fælge, og derudover er der monteret lufttryksregulering på maskinen, som er monteret fra fabrikken.

- Det betyder, at vi kører med 1,3 bars lufttryk i samtlige hjul, og vi kan virkelig se, at det har en stor effekt på jorden - også selvom føret er ekstremt tørt og nemt i år, påpeger Jan Skaaning.

- Vi kan blandt andet se, at efter optageren i hjulsporerne, er der ikke trykket på toppen af ribberne fra hjulmønsteret på jorden. Her er jorden stadig helt løs - det bevider om den skånsomhed, som vi kører ud i marken med.

I år har Majbøllegård kørt og pløjet lige efter optageren, og pløjningen foregår on-land med bedriftens 12 furet Lemken plov. Her bemærker Jan også, at der i bunden af plovfruen ikke er den hårde hinde, som typisk er at se, når en tung roeoptager har kørt på marken.

Artiklen fortsætter efter annoncen

- Selvom det har været utrolig tørt vejr og fornuftigt fører til roeoptagning i år, så er jeg overbevist om, at vi i de våde år vil se en endnu større forskel på denne maskine, og mange af de andre tungere optager, fortæller den lollandske planteavler.

Med de to tæt monteret baghjul, som nærmest kan dreje rundt om sig selv, er venderadiussen blot 1,6 meter for maskinen.

rich-media-4
De tæt monteret hjul i bag, betyder blandt andet, at maskinen har en venderadius på blot 1,6 meter.

Rensning med rouletter

I forhold til de øvrige roeoptagere på markedet, så skiller Vervaet-optageren sig en smule ud, ved at have mange rouletter til rengøringen af roerne.

Faktisk sidder der hele fem rouletter på Majbøllegårds nye optager, og to af dem sidder allerede i optagerbordet.

Roerne tages direkte op fra kitskærerne og afleveres på rouletterne, som igen afleverer dem til fire rouletter inden roerne ender på ringbåndet og kommer op i tanken.

Artiklen fortsætter efter annoncen

- Rouletterne gør det muligt at lave en meget fin rensning af roerne, mens toppene bliver bevaret, og det skyldes de høje antal af rouletter, for så kan vi nemlig køre utrolig langsomt med hver roulette, fortæller Lars Frederiksen, maskinfører på Majbøllegård, og fast chauffør på roeoptageren.

Den gode rensning på rouletterne skyldes også den lave hastighed, som rouletterne kører med. Hastigheden er ikke højere, end at man kan følge roerne i gåtempo på siden af maskinen.

- Vi har leveret roer med under 10 procent jord direkte fra marken og til fabrikken, uden de har været over en renselæssemaskine, så det er vi meget godt tilfredse med.

Lars Frederiksen bemærker også, at optager bordet er længere end på andre optager, på grund af rouletterne, og det giver et rigtig godt udsyn ned over bordet.

rich-media-6
Lars Frederiksen er fastchauffør på roeoptageren på Majbøllegård. Foto: Morten Damsgaard.

Væsentligt kapacitetsforøgelse

Både Jan Skaaning og Lars Frederiksen fremhæver optageren som en meget enkelt maskine, uden en masse ekstra sensorer og elektronik, hvilket falder godt ind i deres smag.

Artiklen fortsætter efter annoncen

- Det er rigtig rart, at det holdes så enkelt som muligt, og dermed også så overskueligt som muligt på optageren, fortæller Jan Skaaning.

Da Maskinbladet var forbi Majbøllegård kørte maskinen alene, og kørte derfor til enden med alle læs, og læssede dem over i traktor-vogne, som bragte dem til sukkerfabrikken i Nykøbing Falster. Langt de fleste roerne lægges dog i kule, og til det formål har Majbøllegård en Krampe tipvogn på ekstra store hjul, som passer godt ind i det skånsomme koncept med den forholdsvis lille optager.

- Kapaciteten går fra 0,7 hektar i timen, når maskinen kører selv op til 1,2 hektar i timen, når vognen er med i marken. Det er ikke helt lige meget, men det kræver naturligvis en ekstra mand i marken.

rich-media-8
Når optageren kører sammen med en vogn i marken er kapacitetsforøgelsen til at få øje på. Da Maskinbladet var forbi, kørte optageren selv til enden og læssede over i vogn. Foto: Morten Damsgaard.
rich-media-9
Det er Jan Povlsen fra Scan Roe Teknik, som udfører service-arbejdet på Jan Skaanings nye optager. Foto: Morten Damsgaard.