Efter test i blandt andet Danmark, er Bednar klar med et 12 meter disc-såsæt.

Den tjekkiske producent af primært såteknik og jordbearbejdning, Bednar, præsenterede mandag den 23. november en række nyheder og tilføjelser til produktprogrammet. Blandt andet det nye familiemedlem: Efecta CE, som er et 12 meter discsåsæt.

Jan Bednář, direktør hos Bednar fortæller, at man har oplevet en daglig kapacitet på 200 hektar med den nye Bednar Efecta CE 12000 såmaskine, mens trækkraften blot er omkring de 300 hestekræfter.

Både korn og gødning

Såtanken på maskinen rummer 6.000 liter, og er delt i to, så det er muligt at placerer gødning under såarbejdet. Bednar fortæller, at den maksimale udsædsmængde i gødning er 250 kg/ha, mens det for korndelen er 300 kg/ha.

Afspil igen

Læs mere

Luk annonce

Skærafstanden er enten 12,5 eller 16,7 centimeter. Alle såskær er ophængt i et parallelogram, som Bednar kalder for PSP-system.

rich-media-1
PSP kalder Bednar parallelogram ophænget til såskærerne. Foto: Bednar.

Bednar fortæller, at for at sikre en jævn fordeling af udsæden, er maskinen udstyret med fire fordelerhoveder, og det giver samtidigt muligheden for at sektionsaflukke såmaskinen for hver tredje meter.

Den danske importør Danish Agro Machniery oplyser, at den 12 meter maskine er tilgængelig på markedet fra 2021, og der allerede er stor interesse for maskinen.

rich-media-2
De fire fordelerhoveder på såmaskinen giver mulighed for sektionsafblænding.