Hos Landvindingslaget Bøtø Nor, har armklipperen været med til at sikret afvanding, på de mange tusinde hektar.

Der er blevet forsøgt med mange løsninger til at vedligeholde de mange kilometer kanal der er omkring Bøtø Nor. Der er blevet forsøgt med klipperanordninger på traktorer med mere, men uden held. Men nu har de fundet løsningen der virker.

Løsningen er en selvkørende armklipper fra Spearhead, en Twiga SPV 2 med en rækkevide på 9,7 meter og en arbejdsbredde på 1,5 meter. Udover slagleklipperen på armen er der monteret også monteret en slagleklipper i fronten af maskinen, som kan klippe der hvor maskinen kører.

Armklipper på traktor

Der er mange der kører rundt med en armklipper monteret på en traktor, men hos landindvindslaget er dette ikke en brugbar løsning.

- Vi har tidligere kørt med en langarmsklipper monteret i fronten på en traktor. Systemet fungerer faktisk fint, men under de forhold som er hos os kan det ikke holde. Det var blandt andet problemer med at traktorerne kunne holde til det og derfor resulterede det i flere gange at vi skulle holde stille i sæsonen, forklarer pumpemester, Torben Dynesen.

rich-media-2
Det er muligt at dreje kabinen på den selvkørende armklipper, og dermed kan man finde den bedste arbejdsstilling selv under vanskelige forhold. Foto: Emil Samsø Møller.

Maskinerne kører under vanskelige forhold, og kører mange timer om året, og dette gør kravene til maskinen endnu højere.

600 timer årligt

Når man skal vedligeholde op til 90 kilometer kanaler om året kræver det mange timer på maskinerne, og armklipperen har siden 2014 kørt mellem 500 og 600 timer om året.

- En grundene til at det blev en selvkørende armklipper er komforten for chaufføren. Det kræver at man sidder i maskinen i mange timer, og dermed skal det være til at holde ud. Med den selvkørende armklipper har vi muligheden for at dreje kabinen, så vi har den bedst mulige arbejdstilling, til de lange arbejdsdage.

rich-media-3
Selvom maskinen fylder en del når den kører rundt med den lange arm, så kan den foldes sammen så den ikke fylder meget under vejtransport. Foto: Emil Samsø Møller.

Fra 2,5 til 2 mand

Ved at investere i Spearhead armklipperen er der reduceret på antallet af medarbejdere. Før var der to mand ansat på fuld tid og en mand ansat i sæsonen fra maj til december måned. Nu er der reduceret til blot to mand på fuld tid, og dette skyldes kun kapaciteten på klipperen.

- Ved at vi har øget kapaciteten på klipperen har vi sparet en halv mand. Nu er vi kun to mand på fuld tid, der laver det samme arbejde. Når ikke det er sæson for at klippe, så går vi på værkstedet og forbereder os til kommende sæson, med service og vedligehold. Vi har ikke tid til at holde stille i sæsonen, derfor gør vi et stort arbejde ud af og gennemgå alle maskinerne hen over vinteren og først på foråret, fortæller pumpemesteren.

rich-media-4
Maskinen er udstyret med frontlift og front PTO, og dermed er det muligt med den frontmonteret slagleklipper. Foto: Emil Samsø Møller.

Øget vandmængde

Vandmængden der skal pumpes er steget stødt siden den nye pumpestationen blev taget i brug i 1967, siden dengang er pumperne blevet opdateret for at følge med til de øget vandmængder der skal igennem systemet.

De øget vandmængder stiller også stører krav til kanalerne som skal lede den store mængde vand væk.

- Vi pumper gennemsnitligt 15 millioner kubikmeter vand væk om året, men i de våde og mere besværlige år er vi oppe og pumpe omkring 35 millioner kubikmeter vand. Dermed skal vi også sørge for at kanalerne kan håndtere disse mængder, og derfor er det endnu mere vigtigt at vi sørger for at pleje kanalerne, understreger Torben Dynesen.

rich-media-5
De øget vandmængder stiller også stører krav til kanalerne som skal lede den store mængde vand væk. Foto: Emil Samsø Møller.

Mange kilometer

Selvom 90 kilometer ikke lyder af meget, så er det et stort areal der skal klippes og vedligeholdes. Ikke nog med at det er et stort areal, så skal det også klippes to gange om året.

Med i de 90 kilometer er der også lidt arbejde for både kommunen og private som kan se en fordel i den selvkørende klipper.

- 90 kilometer kanal bliver til mange timer, da hver kanal skal klippes på begge sider og der minimum skal kører to gange for at slå hele bredden, derudover skal vi over det meste af det to gange årligt, afslutter Torben Dynesen.