Grimme Skandinavien kører i disse dage demo med to kartoffeloptagere der synes ret ens, men under det røde ydre er der en verden til forskel.

Grimme Skandinavien kører i denne uge demo med to kartoffeloptagere, og i dag var de nået Havnstrup syd for Herning. Karavanen drager i de næste dage nord på, og sidste stop er på lørdag hvor der køres omkring Dronninglund.

Med på demonstrationen har Grimme Skandinavien to Grimme EVO 290 optagere. Begge optagere er med en stor ni ton tank, hvor der kan læsses af uden at optagningen afbrydes. Ifølge virksomheden øger det kapaciteten på optageren med op til tyve procent.

rich-media-1
Begge optagere er med en stor ni ton tank, hvor der kan læsses af uden at optagningen afbrydes.

Trehjulet chassis

Begge optagere kører på en TriSys undervogn hvor hjulmonteringen i højre side et stort hjul i dimensionen 1000/50 R25. I venstre side et optageren monteret med en bogieaksel hvor forreste hjul er i dimensionen 710/50-30.5, mens det bagerste hjul er i dimensionen 858/50R30.5.

Afspil igen

Læs mere

Luk annonce

Forskellen er til at få øje på

Opbygningen af de to optagere er således ens, men når det kommer til rensesystemet, så er der en verden til forskel.

EVO 290 ClodSep er med et traditionelt rensesystem, der frarenser urenheder og en del sten. På EVO 290 AirSep separeres sten og kartofler ved hjælp af luft, og på de stenede arealerne ved Haunstrup fik de besøgende virkelig en god demonstration af, hvad systemet kan. På optageren med det traditionelle renseri arbejde fire mand på højtryk ved sorterebordet for manuelt at frasortere sten. På AirSep skete det automatisk, og da optagerne kom til enden, var det også sidstnævnte optager der havde den reneste færdigvare i tanken.

rich-media-2
Sådan ser det ud når Grimme AirSep separerer kartofler og sten.

Tilgængelig overalt

Begge optagere er monteret med en telemetrienhed, hvorfra der kan sendes data både til ejeren og til Grimme Skandinavien.

- Data fra optagerne kan vi og ejeren tilgå i myGrimme. Her kan ejeren se, hvor maskinen aktuelt er, og han har også mulighed for at se hvor optageren har køer og hvor mange hektar og timer den har kørt på forskellige lokaliteter, siger salgschef Per Rasmussen, Grimme Skandinavien og tilføjer:

- Vores teknikere har ligeledes mulighed for at logge på maskinen, og på sigt bliver der også mulighed for at fjernopdatering.

Sort trækkraft

De to Grimme optagere trækkes af to sorte Valtra traktorer. EVO 290 ClodSep trækkes af Grimme Skandinaviens nyindkøbte Valtra T234, mens der foran optageren med AirSet kører en Valtra S394, der er udlånt af Holmsland Maskinforretning.

rich-media-3
Per Rasmussen, salgschef Grimme Skandinavien, viser senderen, hvorfra optageren sender oplysninger til platformen myGrimme.