Hos Juhlsgaard er bedriftens centrale dybdeharve blevet overflødelig efter man har sammensat grubning og såning i én arbejdsgang - og nu spares der diesel og tid.

Den ældre John Deere 8340 brummer en smule over arbejdet, mens der køres op ad endnu en bakke med den fire meter brede discsåmaskine på slæb. Men det er ikke ligefrem såmaskinen, der tager pusten fra traktoren - det er derimod redskabet mellem traktor og såmaskine. For til efterårssæsonen 2020 har Juhsgaard nær Vojens i det sønderjyske investeret i en grubber til montering mellem traktor og såmaskine.

- Vi har drevet de 500 hektar planteavl på Juhlsgaard pløjefrit siden 2006, hvor de centrale redskaber i marken har været en discharve og en dybdeharve, fortæller Nis Christian Porse, som driver Juhlsgaard, som foruden planteavlen også består af slagtesvin med en produktion på 25.000 årlige svin.

I markplanen er der foruden hvede, raps og byg også melkartofler samt majs til biogas.

rich-media-1
Nis Christian Porse og Martin Kastbjerg ved bedriftens nyeste investering: Den engelske Grange grubber.

Afspil igen

Læs mere

Luk annonce

Sammensætning af redskaber

Tilbage i 2014 investerede Nis Christian Porse i en fire meter Väderstad Spirit, og sammen med en Väderstad Carrier discharve samt en Väderstad Topdown dybde-harve, har det været de mest benyttede redskaber til etableringen af de primære afgrøder.

- Men vi har længe tænkt, at vi burde kunne klare dybde-harvningen og såning i én arbejdsgang, for at gøre det endnu lettere for os selv. Jeg er egentligt rigtig glad for min Spirit, og derfor var jeg på udkig efter en løsning, så jeg kunne beholde min såmaskine. Men en Spirit er meget afhængig af en fast trækhøjde, og derfor var kravet til den grubber, som skulle mellem traktor og såmaskine, at den havde en fikseret trækhøjde til såmaskinen, fortæller Nis Christian Porse.

Løsningen blev den engelske Grange, da der på denne maskine både var en fast trækhøjde til såmaskine, da grubbe-tænderne sænkes og hæves uden liften på traktoren, hæves og sænkes, også var der disc foran grubbe-tænderne til at fjerne eventuelt materiale.

- Eneste problem med redskabet var, at der ikke var en dansk importør, påpeger Nis Christian Porse, som snakkede med Väderstad om produktet.

Herborg Maskinforretning, som er en del af Semler Agro, og dermed også Väderstadforhandler, kunne også se ideen i redskabet, og har fået importen til Danmark af grubberen, hvor Nis Christian Porse blev den første kunde.

rich-media-2
Såsættet i aktion. Der løses i 15 til 20 centimeters dybde med grubberen.

Sparer brændstof

Martin Kastbjerg er fast chauffør på såmaskinen, og han fortæller, at grubberen har gjort det rigtigt godt det første efterår på bedriften.

- Vi klarer grubning og såningen med blot 15 liter pr. hektar, og vores jord er meget svingende. Til sammenligning brugte vi også 15 liter pr. hektar med TopDown-dybdeharven før, fortæller Martin Kastbjerg, som påpeger, at det ikke kun er diesel man har sparet, men også traktor og mand til harvningen.

- Men det kræver, at den traktor der kører og sår har nogle heste under hjelmen. Vi kører med grubberen i 15-20 centimeters dybde afhængig af mark og jord, så traktoren skal bestille noget for at det går fremad.

John Deere 8430'eren der nu kører med såmaskinen og grubberen, var før trækhest foran dybdeharven.

rich-media-3
Det er vigtigt, at trækhøjden ikke ændres, når grubberen hæves og sænkes. Det var én af grundene til, at det blev en Grange-grubber på den sønderjyske bedrift.

Større disc

Slidtage mæssigt var Juhlsgaard fortrøstningsfulde, da Maskinbladet besøgte dem på én af de sidste dage for hvedesåningen. Man manglede på daværende tidspunkt kun såning af hvede direkte efter kartoffelstub, og her ville man prøve at klare arbejdet uden forudgående jordbearbejdning.

- Vi har til formålet fået monteret større disc foran grubbe-tænderne, og ligesom grubbe-tænderne, så kører de også op og ned uafhængig af trækhøjde mellem såmaskine og traktor, forklarer Nis Christian Porse. De nye disc har en diameter på 46 centimeter og er bølge-formet, så de gør lidt mere ved jorden.

- Standard discene var ikke store nok i diameter til kartoffelstubbene, som er ekstra hårde i år. Og det er i den grad guld værd, at der sidder disc foran grubbe-tænderne, for at fjerne eventuelle afgrøderester og dermed sørge for, at grubbe-tænderne arbejder i den ønsket arbejdsdybde.

rich-media-4
Efter Maskinbladets besøg blev der monteret større disc på grubberen, så den kan håndtere endnu større afgrøderester.