Tildelingskort kan komme mange steder fra, og data til tildelingskortene endnu flere steder fra. Med CropSpec Biomassesensorer bliver tildelingskortene udarbejdet fra aktuelle data fra marken.

Der er mange forskellige måder at drive præcisionslandbrug på i Danmark, og holdningerne til hvordan det rigtige setup ser ud er lige så mange. Om data skal komme fra satellitter, droner eller scannere er der ikke enighed om, men hos Peter Tegllund i det nordjyske er beslutningen taget.

Peter Tegllund har som den første i Danmark investeret i CropSpec Kvælstofsensorer fra TopCon. Baggrunden for investeringen er, at når man skal bruge data fra marken skal de være så præcise som muligt, og dette er grunden til at Peter valgte et system der aflæser data i realtid.

Flere muligheder

Med CropSpec-systemet er der mere end en mulighed. Hos Peter benyttes systemet både på marksprøjten og gødningssprederen. Den variable dosering skal være med til at give en bedre udnyttelse af både kemi og gødning.

Afspil igen

Læs mere

Luk annonce

For at systemet kan benyttes, skal redskabet også være kompatibel med systemet. Det vil sige, at der skal være mulighed for at køre variabel dosering.

På sprøjten er der sektionskontrol på dyseniveau, og dermed kan der opnås den mest præcise tildeling af kemi. Med CropSpec-systemet og sprøjten er der også mulighed for at køre spotsprøjtning, hvor kun dele af marken behandles.

Samarbejde

Det er første sæson systemet kører hos den nordjyske landmand, og det hele sker i samarbejde med Thorsen-Teknik. Det er ikke blot en opstart af systemet, der er stor sparring og et godt samarbejde mellem de involverede parter.

- Vi har faktisk en del der benytter CropSpec-sensorer uden for landets grænser, dog kun et enkelt i Danmark. Det er er godt at vi her hjemme også er ved at få øjnene op, for hvilke muligheder vi har til præcisionslandbrug, forklarer Emil Kristensen, Thorsen-Teknik.

rich-media-2
De to CropSpec-sensorer og AGI-4 RTK-antennen på bedriftens Claas Axion 800. Foto: Emil Samsø Møller.

Mere end en scanner

Hos Peter Tegllund er det ikke blot CropSpec-systemet der er investeret i. Styringen og overvågningen af systemet sker på en X35 Topcon-terminal, som er topmodellen fra Topcon.

Udover CropSpec-systemet og terminalen til at håndtere data og arbejde, er bedriftens Claas Axion 800 også blevet udstyret med et AES-35 el-rat, som er et eftermonteret rat der giver mulighed for automatisk styring til ikke forberedte traktorer.

rich-media-3
X35-terminalen er topmodellen fra Topcon. Foto: Emil Samsø Møller.

Til at give data til disse eftermonteret systemer er traktoren også udstyret med AGI-4 RTK antenne, som også styres fra Topcon-terminalen.

Gem data

De opsamlede data kan gemmes og genbruges, så hvis der er behov for at benytte ældre data eller data fra året før, så kan disse benyttes til en efterfølgende tildeling.

- Nogle gange giver det mening at benytte sig af data fra tidligere overkørsler, og dette er også en mulighed med dette system. Alle data der er behandlet i systemet kan findes frem igen. Hvis man vil vide hvilken dosering der blev tildelt sidste år kan disse også findes frem igen, siger Emil Kristensen.

rich-media-4
Sprøjten er udstyret med sektionskontrol på dyseniveau, og det er med til at give den mest præcise sprøjtning. Foto: Emil Samsø Møller.

Uanset hvilken arbejdsopgave der sker i marken kan systemet benyttes. Nogle arbejdsopgaver giver mulighed for at benytte systemet aktivt ved for eksempel sprøjtning eller gødskning. Ved skårlægning kan systemet benyttes passivt, så målingerne blot registreres, men kan efterfølgende behandles.

Drift døgnet rundt

CropSpec-systemet er ikke afhængig af hverken lys eller mørke, og dermed er der mulighed for at køre i døgnets 24 timer, og dermed er der ingen begrænsninger.

rich-media-5
Sensoren er ikke afhængig af om der er lyst eller mørkt, og dermed er der mulighed for kørsel 24 timer i døgnet. Foto: Emil Samsø Møller.

Når et system skal køre sammen med en sprøjte skal man ikke være afhængig af vejrforholdene eller tiden på døgnet. De fleste og bedste timer til at sprøjte forekommer enten sent om aftenen eller tidligt om morgenen, og dermed skal der være mulighed for at benytte systemet når det passer ind, afslutter Emil Kristensen.