Virkar såmaskine er en af de seneste nyheder indenfor no-till såmaskiner, skriver Dansk Maskincenter i en pressemeddelelse.

Dansk Maskincenter, som har ene import af maskinen, oplever rigtig gode resultater efter flere testkørsel med en seks-meter Vikar Dynamic. Maskinen er særdeles velegnet til det danske marked og giver mærkbare resultater med såarbejdet.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Planteavler Knud Bay Smidt har oplevet ovenstående fordele og kan tilføje, at han forventer kun få reparationer såsom let svejsearbejde på skær og indkøb af nye tænder. Han er imponeret over, hvor lidt vedligehold maskinen kræver, skriver Dansk Maskincenter.

Med sine 300 hektar traditionel planteavl har Knud Bay Smidt stor erfaring med såarbejdet.

Han har kørt anden såmaskine i 15 år, men valgt den spanske såmaskine af flere grunde - blandt andet den store frihøjde. Det har stor betydning for Knud, at han kan så i en etableret afgrøde uden at ødelægge noget. For eksempeli såning af vådsæd i vinterhestebønner.

Dansk Maskincenter stiller demosæt til rådighed, og det er også muligt at få erfaren planteavler med, der kan hjælpe med såarbejdet. Det blot at henvende sig til Dansk Maskincenter for nærmere detaljer.

Såmaskinens mange fordele

· Maskinen følger terræn. Det giver en konstant såning, da maskinen er fleksibel.

Artiklen fortsætter efter annoncen

· De 280 kg tryk på hvert såskær sørger for, at maskinen holder en konstant sådybde.

· Maskinen bearbejder jorden ganske lidt.

· Maskinen har både skiver og tand, som giver stor bevægelighed og gør, at skidt nemt passerer.

· Maskinen er "simpel" - der er ikke meget slid, så der skal ikke forventes stort indkøb af reservedele. Ingen smørenipler på maskinen gør også, at driftsomkostninger kan holdes lave.

· Tanken, der er på 5.000 liter, er delt i forholdet 65/35 til korn og gødning.

Artiklen fortsætter efter annoncen

· Maskinen er enkelt bygget op og nem at trække, så den udløser en stor brændstofbesparelse.

En ingeniør, en mekaniker og en landmand

Vikar Dynamic er udviklet af et ungt spansk firma - af en ingeniør, en mekaniker og en landmand, som har produceret siden 2009.

Der er i alt bygget 55 såmaskiner, som primært kører i Spanien, men også en del i Frankrig, en enkelt i England, og nu også i Danmark. Maskinerne er kvalitetskontrolleret.

- Det er en simpel maskine, udtaler Knud Bay Smidt og tilføjer:

- Med fare for, at det lyder forkert, men Knud er imponeret over de mange fordele og gevinster maskinen allerede har givet ham. Den enkle maskine har i kraft af sin opbygning, bevaret udbyttet på samme niveau.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Dynamic udgaven fås i arbejdsbredder på 4,5, 5 og 6 meter.