Ved at benytte DeltaRow-systemet på Lemken Azurit 9-majssåmaskinen, øges pladsen med 70 procent til hver plante.

Der er i dag stor fokus på præcisionssåning når det gælder korn og især majs, der er ved at være bred enighed om hvor stor rækkeafstanden skal være og enkorns-teknikken fungerer. Lemken har taget skridtet videre, og har de seneste år kørt med deres Lemken Azurit 9 majssåmaskine, som benytter sig af DeltaRow-systemet, i Tyskland.

For første gang nogen sinde er systemet fra Lemken afprøvet i dansk muld, og dermed også uden for de tyske grænser.

Azurit 9 enkorns-såmaskinen er tilgængelig i fire, seks og otte rækker, med en rækkeafstand på 75 centimeter.

Afspil igen

Læs mere

Luk annonce

DeltaRow princippet

DeltaRow betyder i sin helhed at hver række er delt op i to, og dermed er én sårække blevet til to. Ved at dele sårækken op og skiftevis placere en kerne i højre og venstre række, giver det mere lys og luft til den enkelte plante.

Pladsen til hver plante øges med 70 procent, og skaber derfor bedre vækstbetingelser. Resultatet af den øgede afstand til de andre planter giver op til 12 procent højere udbytte i forhold til konventionel majssåning ifølge Lemken.

Denne præcision skulle ifølge Lemken kunne opnås selv ved høje hastigheder.

rich-media-2
DeltaRow-princippet på Lemken Azurit 9 majssåmaskinen. Foto: Lemken.

- Vi er meget spændte på at se hvordan det hele fungerer i praksis, for vi ved at teorien er rigtig, så vi skal bare bruge resultaterne fra marken. Vi kan ikke regne med udbyttet taget ud fra et enkelt år, da der er nogle år hvor betingelserne er så gode at det vil blive et meget lille udsving. Man skal kigge på tre til fem års gennemsnit, og så forventer vi klart at se et positivt resultat, forklarer Stig R. Knudsen, markedschef hos Traktor Høst.

Kernerne deles mellem to perforerede diske, der er placeret forskudt mod hinanden og dermed giver det den rigtige afstand mellem hvert enkelt frø i hver enkelte række. Dette er med til at opnå den optimale placering i dobbelt-rækkerne.

DeltaRow-systemet kommer til udtryk på Lemken Azurit 9, som er såmaskinen bygget til netop dette system. Såaggregatet er en individuel enhed som kan monteres på flere forskellige såmaskiner fra Lemken.

rich-media-3
Placeringen af kerner efter DeltaRow-princippet. Foto: Emil Samsø Møller.

Plejespor

I forbindelse med plejespor flyttes rækkerne sammen og giver derved en rækkeafstand på 87,5 centimeter der hvor hjulene skal køre, og dermed mindskes skaderne på de enkelte planter. MegaSeed-control kaldes systemet der automatisk åbner og lukker for rækker til plejespor.

Såmaskinen er udstyret med en centralplaceret tank, og det vil sige at der er én tank der føder alle separate såenheder og dermed kun opfyldning et sted.

Blev vist i 2013

Prototypen af Azurit 9 blev vist tilbage i 2013 på Agritechnica, og er i gang med den femte sæson i Tyskland. Det er først i år at den er kommet til Danmark.

- Tyskerne er meget kvalitetsbevidste og det er en af grundene til at vi først har set maskinen på dansk jord nu. De ville være sikker på at maskinen bare kørte og at der ikke var nogle store fejl før den blev sendt uden for landets grænser. I 2019 kom de sidste opdateringer til maskinen og siden da har den bare kørt, og det er derfor vi ser det uden for landet nu, forklarer Stig R. Knudsen.

rich-media-4
Såenheden på Lemken Azurit 9, men DeltaRow placering af kernerne. Foto: Emil Samsø Møller.

Venter på 12 rækker

Nu er maskinen endelig kommet ud og køre herhjemme, men topmodellen er kun på otte rækker og det danske marked efterspørger som regel de større maskiner.

- Vi er rigtig glade for at komme ud og køre med Azurit-såmaskinen, men vi går og venter spændt på at der kommer en storebror på 12 rækker. Jeg vil mene at fordelingen af solgte maskiner ligger på 80/20, hvor de 80 procent er 12-rækkede maskiner, afslutter Stig R. Knudsen.