Da Agrifos i 2018 investerede i ny stortraktor, var det en målrettet kæmpe på 24 ton til de helt store trækopgaver.

Med en egenvægt på 24,5 ton, 520 hestekræfter og otte hjul i dimissionerne 710/75 R42 er der bestemt tale om en stortraktor i den Claas Xerion 5000, som det vestlollandske driftsfællesskab, Agrifos købte til efterårsarbejdet i 2018.

Traktoren afløste en knap 400 hestekræfter konventionel traktor, og at der blev tale om en så brutal trækkraft hos Agrifos var der en helt særlig grund til:

- Vi var på udkig efter en decideret trækhest til de helt tunge arbejdsopgaver på bedriften. En traktor som var bygget til at trække med kraftigt bygget aksler og lignende, som kunne holde til det konstant hårde arbejde, fortæller Jakob Palm, driftsleder hos Agrifos I/S.

Agrifos er en sammenslutning af fem ejendomme, og der dyrkes i alt 1.700 hektar planteavl med roer, frøgræs, hvede, maltbyg samt spinat.

rich-media-1
- Vi var på udkig efter en decideret trækhest til de helt tunge arbejdsopgaver på bedriften, fortæller Jakob Palm fra Agrifos.

Store og små traktorer

På Agrifos råder man i alt over syv traktorer.

- Strategien er, at vi normalvis kører med traktorerne i otte til 10 år, men de to helt store traktorer, som ikke får så mange timer på tælleren hvert år, vælger vi så at beholde i 10-12 år, fortæller den vestlollandske driftsleder.

Foruden den store Claas Xerion 5000 råder bedriften også over en Fendt 1042 Vario.

- Claas'en blev købt til kørsel med primært den 12 furet Lemken kærreplov, som den kører med i 300 ud af de 700 timer den kører om året. Resten af timerne bruges på en 13 meter Multiva såbedsharve, en SoilMax drænplov samt en 7,5 meter Horsch Terrano dybdeharve.

Jakob Palm fortæller, at den syv en halv meter Horsch harve har man rådet over i 10 år på bedriften, men aldrig rigtigt har kunne udnytte den med de konventionelle traktorer.

- Da vi fik Xerion'en blev der pludselig pudset nyt liv i harven, da vi nu kunne trække den dybere end blot 10 centimeter, og i dag benytter vi den i efteråret til efterafgrøde etablerings samt forud for etablering af hveden, uden plov

rich-media-2
Foruden kørsel med den 12 furet Lemken kærreplov bruges traktoren også til dybdeharvning med en 7,5 meter dybdeharve, dræning med en drænplov samt forårsharvning med en 12 meter såbedsharve.

Vægten er vigtigt

Jakob Palm påpeger, at det ikke nytter noget blot at have mange hestekræfter for at kunne trække de store maskiner:

- En gammel tommelfingerregel siger 45 kg pr. hestekræft for at kunne overføre hestene til jorden under hårdt markarbejde er nødvendigt. Med 24,5 ton på Claas Xerion'en når vi kører med ploven er vi oppe på 49 kg. pr hestekræfter hvilket er yderst tilfredsstillende.

Han fortæller, at der foruden en stor vægtklods i fronten er monteret mindre vægte af 400 kg stykket oven på traktoren, bag kabinen.

- Der er monteret yderligere to klodser på hver 400 kg oven på vægtekloden foran traktoren, og det er faktisk samme vægte der kan løftes op og placeres bag på kabinen af traktoren.

- Det er super fint, at vi på den måde kan afmontere vægten, når der ikke er brug for det, som eksempelvis ved forårsharvningen.

rich-media-3
Oven på selve frontvægten sidder der mindre vægteklodser på hver 400 kg. De kan både placeres i fronten som på billedet, og ligge bag kabinen.

Spreder vægten

Inden valget faldt på Claas Xerion-traktoren havde man også kigget på knækstyret traktorer fra eksempelvis John Deere.

- Men den knækstyret måde at dreje traktoren på, var vi ikke sikker på var den bedste løsning med kærreploven i jorden, og det var en af de helt klare årsager til, at det endte med Xerion-traktoren.

Agrifos kender også til Claas-produktet fra bedriftens to Lexion mejetærskere.

- En ret god detalje på Xerion-traktoren er muligheden for dogwalk. Under kørsel med ploven, hvor den er vejet helt op til 24,5 ton, er det fint, at vi kan fordele den store vægt udover et så stort areal som muligt. Men vi benytter det også under forårsharvningen, hvor vi på den måde er ekstra skånsom, til trods for de otte hjul på traktoren.

rich-media-4
Med dogwalk-kørel sikre man den store vægt spredes ud over et så stort areal som muligt
rich-media-5
Om foråret benyttes traktoren blandt andet til forårsharvning med den 12,5 meter Multiva såbedsharve - her afmonteres en stor del af vægten på traktoren.