Den finske Elho-stensamler klargør op til 3,5 hektar i timen hos UBN Trading.

Den utraditionelle maskinstation UBN Trading satser stort på sten, og en af hovedopgaverne består i stenstrenglægning i foråret. I 2019 blev der investeret i endnu en maskine til håndtering af sten i markerne, dog ikke en stenstrenglægger men en stensamler fra finske Elho.

Den finske stensamler er en Elho Scorpio 550, som er en fuldhydraulisk stensamler med reversering, og dette er nogle af grundene til, at valget faldt netop på denne maskine.

- Der er flere maskiner på markedet som kan stort set det samme, men der er en række funktioner på Elho-stensamleren som vi ikke kan finde andre steder. Det er blandt andet det fuldhydrauliske system med mulighed for reversering, der gør netop denne attraktiv, forklarer Brian Nielsen, medindehaver af UBN Trading.

Mindre vedligehold

Med det fuldhydrauliske system er det daglige vedligehold en lille del af klargøringen af maskinen, da der hverken er PTO-aksel eller remskiver og remme der skal holdes vedlige.

Afspil igen

Læs mere

Luk annonce

- Når det er et hydraulisk system, er der hverken PTO-aksler eller remskiver, som vi skal servicere. Der er blot nogle få smørepunkter på maskinen. Når maskinen er hydraulisk trukket, er det også nemmere at presse den i forhold til hvis den trækkes med en rem, ifølge Brian Nielsen.

rich-media-1
Med en tiphøjde på 2,7 meter er det muligt at tømme stentanken i en lav vogn eller en container og dermed fjerne stenene helt fra marken. Foto: Morten Damsgaard.

Stor kapacitet

Maskinen er udstyret med en stor tank og dermed plads til mange sten så man kan køre til enden uden at tømme midt på marken, og en tiphøjde på 2,7 meter, som gør det muligt at læsse af i mindre tipvogne eller containere på marken. Automatisk nivellering sikrer også et ensartet arbejde, da den hæver den ene fløj, hvis rotoren stopper, og dermed også en sikkerhed for udførelsen af arbejdet.

- Kapaciteten er altafgørende i sådan en maskine, og bønderne er selv med til at afgøre hvor godt det skal gå. Hvis forarbejdet er lavet godt og jorden er bearbejdet, giver det en højere fremkørselshastighed, og hvis de står til rådighed med en traktor og vogn og følger maskinen, kan den hurtigt tømmes for sten uden stor transport til en container eller en dynge i den anden ende af marken, forklarer Brian Nielsen.

Hvor skal der samles sten?

Det er selvfølgelig ikke gratis at køre med en stensamler, og prisen er 900 kroner i timen hos UBN Trading, men der skal også kun køres der hvor det giver mening. Størrelsen på stenene har ikke den store betydning da stensamleren tager sten fra fire til 45 centimeter.

- To mand og en frontlæsser kan samle sten på mange hektar, hvis der ikke er for mange. Derfor skal maskinen kun ud og køre der hvor der er mange sten, forklarer Brian Nielsen.

Stensamleren trækkes af en traktor med frontlæsser, og dermed kan de sten der er for store til maskinen samles op med traktoren og ligeledes læsses af ved enden af marken.

Stensamlingen sker i det øverste jordlag, men bearbejdning af jorden inden er afgørende for hvor dybt den arbejder.

- Der køres normalt i en dybde på 12 centimeter, men under de rigtige forhold kan vi gå ned til 15 til 20 centimeter under jordoverfladen, afslutter Brian Nielsen.