I 2003 købte Claas halvdelen af franske Renault Agriculture, og gik dermed for alvor ind på traktormarkedet. Den sidste halvdel overtog Claas i løbet af få år, og i dag er Renault Agriculture-navnet helt udfaset. Allerede i 2003 begyndte de første grønne traktorer at rulle ud ad samlebåndet på fabrikken i Le Mans. Traktorerne var en Renault malet i Claas-farver, og den egentligt første Claas-producerede traktor blev Axion 800-serien, som kom i 2006.

Topmodellen i Axion 800-serien er Claas Axion 850 med den 6,8 liters, sekscylindrede John Deere-motor, med en maksimal effekt på 265 hestekræfter. Axion 850 var i flere år den største standard-traktor fra Claas.

Artiklen fortsætter efter annoncen

God og stabil foraksel

Den brugte Claas Axion 850 står hos Røstofte Maskiner i Mørkøv. Traktoren er fra 2013 og har kun gået 2.750 timer. Traktoren er udstyret med en fem tons frontlift, og forakslen er godkendt til at køre med frontmonteret tvillingehjul. Med den stærke frontlift og mulighed for tvillingehjul på den forreste aksel, giver et billede af at det er en stærk og pålidelig foraksel, der er monteret på Claas traktoren.

rich-media-2
Daniel Pedersen, værkfører hos Røstofte Maskiners afdeling i Mørkøv. Foto: Morten Damsgaard.

En traktor med muligheder

Der er mange muligheder indenfor dækmontering på Claas Axion 800-serien. Den mest solgte dækmontering på denne model er 650/85-38 bagdæk, men der er faktisk mulighed for at montere 710/70-42 bagdæk på traktoren.

- Der er rigeligt med plads i skærmene på Axion 800-serien og dette giver mulighed for en stor dækmontering, og det er noget der er blevet større fokus på, ifølge værkfører Daniel Pedersen, Røstofte Maskiner i Mørkøv.

En alsidig traktor

Traktoren har en vægt på 8.898 kg. med hjulvægte monteret i bag, og dermed er det en forholdsvis tung traktor, som giver mange muligheder, blandt andet med den stærke frontlift.

- Det er en god traktor, hvor hestekræfter og vægt spiller godt sammen. Traktoren har en vægt, der giver mulighed for at overføre effekten fra motoren, understreger Daniel Pedersen.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Den sidste i serien

Denne traktor er en årgang 2013, og dermed en af de sidste i denne model. Det var nemlig også i 2013, at Claas opdaterede Axion 800-serien, hvor der blandt andet kom en anden motor i, og kabinen fik en opdatering. Claas gik fra en DPS-motor til en FPT-motor, og udvidede i 2015 serien med en Axion 870.

rich-media-4
Den brugte traktor er med en stærk foraksel, som giver mulighed for montering af tvillingehjul foran. Foto: Daniel Pedersen.

Vær opmærksom på kalibrering af gearkassen

Den brugte Claas Axion 850 har blot kørt 2.750 timer siden 2013, og det giver mulighed for at købe en fornuftig traktor, der har få timer på bagen. Traktoren er udstyret med en fem tons frontlift, fem dobbeltvirkende elektriske olieudtag bag på og foragerautomatik.

- Traktoren er i pæn stand, og med de få timer den har kørt, er der virkelig mulighed for at købe en pæn og pålidelig traktor. Her får man meget traktor for pengene, forklarer værkfører Daniel Pedersen, Røstofte Maskiner i Mørkøv.

Traktoren har blot haft én ejer og er passet med service hos autoriseret forhandler. Servicehistorikken er bestemt også noget der værd at sætte fokus på, det er med til at give et billede af, hvordan traktoren er behandlet. Der er stor forskel på, hvordan traktorer er behandlet, og det kan blive et dyrt bekendtskab at købe en brugt traktor, der ikke er behandlet ordentligt.

- Det er bestemt vigtigt at undersøge historikken på traktoren, hvornår og hvor den er serviceret, mener Daniel Pedersen.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Gearkassen skal vedligeholdes

Det er en rigtig god ide at køre en tur i traktoren, inden der købes brugt, og her skal man være opmærksom på, hvordan gearene skifter. Man kan som regel mærke, hvis gearkassen skal kalibreres, og det kan være rigtigt fornuftigt at undersøge.

- En gearkasse bliver slidt, som alt andet på en traktor, og dermed skal der også være fokus på den. Når traktoren kører, slides gearkassen, som alt andet på traktoren, og derfor er det vigtigt at kalibrere den for at opretholde præcisionen i gearskiftene, men også for ikke at slide unødvendigt på den, forklarer Daniel Pedersen.

rich-media-6
Traktoren er udstyret med en fabriksmonteret fem tons frontlift. Foto: Daniel Pedersen.

Motor og dyser

En af de ting, man kan gøre for at vedligeholde motor og dyser i traktoren, er at køre et renseprogram, som består af koncentreret additiv, dette sker på et autoriseret værksted, men det er med til at forlænge levetiden på den brugte traktor.

- Det er en rigtig god ting at rense motoren og dyser, og det gør vi ved køre et renseprogram, det er med til at forlænge levetiden. Når vi får en brugt traktor ind med denne motor, er det en standardprocedure, og vi har erfaret, at det hjælper, fortæller Daniel Pedersen.

- Motoren kan godt få en mislyd, og dette kan skyldes, at den trænger til at blive renset, det er ikke en dyr og besværlig opgave, men hvis man ikke gør noget ved det og bliver ved med at køre, kan det ende ud i, at dyserne skal skiftes, og det er en anden pris. Det er som regel aldrig noget, der går i sig selv, så hvis der er et problem om morgenen, bliver det nok ikke bedre til aften, forklarer Daniel Pedersen.

Artiklen fortsætter efter annoncen

rich-media-8
Det er vigtigt at kalibrere gearkassen for at opretholde præcisionen i gearskiftene. Foto: Daniel Pedersen.

Belast traktoren

Man skal huske at udnytte traktoren og sørge for, at den er belastet i det omfang, at driftstemperaturen kommer op, både på motorsiden og udstødningssiden. Mange traktorer kører alt for mange timer, hvor motoren ikke bliver presset og derved ikke bliver udnyttet. Det kan faktisk være en fordel at køre med en traktor, der bliver udnyttet og belastet tilstrækkeligt.

- Uanset om traktoren er grøn, rød eller blå skal vi sørge for, at vi både udnytter og belaster traktoren tilstrækkeligt. Det er med til at give en sundere motor, forklarer Daniel Pedersen.