Christian Rabølle fra VKST anbefaler, at man overvejer sin maskinkapacitet de næste måneder, så man ikke kommer til at mangle maskiner grundet Corona-krisen.

Stort set alle europæiske landbrugsmaskinfabrikker er enten lukket ned eller kører i et lavere gear end normalt, og selvom vi på nuværende tidspunkt i landbrugsmaskinbranchen ikke er direkte berørt af Corona-krisen, så kan den indirekte berøring af pandemien få konsekvenser for blandt andet levering af nye maskiner, og derfor skal man overveje sin strategi nøje de næste måneder.

Det mener Christian Rabølle, maskinkonsulent hos VKST, som fortæller, at man allerede har haft de første eksempler på sjællandske landmænd, som allerede nu venter på nye maskiner grundet Corona-virussen.

- Hvis nu man venter på en ny mejetærsker, og den gamle allerede er købt af en anden, så skal man allerede nu tænke på, hvordan man får høsten bjerget, hvis den nye mejetærsker man har bestilt, ikke dukker op, påpeger Christian Rabølle.

Han fortæller, at det også kan være tilfældet med andre sæsonbestemte maskiner som gødningsspredere, såmaskiner og lignende, og selvom de mange fabrikker kun holder midlertidigt lukket, så er der endnu ingen der kan komme med et svar på, hvornår de atter kører på fuld kraft.

rich-media-1
Eksempelvis kan en ny mejetærsker blive forsinket grundet nedlukning af næsten alle europæiske fabrikker, og måske skal man overveje at gøre den gamle maskine klar, selvom den måske skal i bytte på den nye mejetærsker. Arkivfoto: Morten Damsgaard.

Afspil igen

Læs mere

Luk annonce

Få maskinerne gjort klar

Christian Rabølle anbefaler, at man tænker sig grundigt om, og eksempelvis får lavet serviceeftersynet på den gamle mejetærsker, selvom den måske er byttet, så man er sikker på at have den i baghånden, hvis den nye maskine ikke kommer til aftalt tid.

- Det er en rigtig god ide at få snakket med sit serviceværksted, om det ikke var klogt alligevel at servicere den gamle mejetærsker, så den er klar som en plan B til den kommende høst. Uanset om den skal ud og køre eller ej.

- Det er mit indtryk, at danske forhandlere og deres montører vil kæmpe og arbejde hårdt på at holde maskinerne kørende, så vi ikke påvirkes nævneværdigt af forsinkede levering af nye mejetærskere.

Han hentyder også til, at man ofte hører argumentet om, at der er maskinkapacitet til at drive det dobbelte areal:

- Men vi skal huske på, at selvom der står mange brugte maskiner hos de danske maskinforretninger, så skal de stort set alle sammen klargøres, og tilpasses til den enkelte bedrift med elektronik og lignende, og det tager tid.

Den sjællandske maskinkonsulent henviser også til det faktum, at servicemontørerne også kan blive syge i denne situation, og der dermed kan komme ekstra pres og ventetid på værkstederne.

- Jeg siger bestemt ikke, at man skal gå i panik, men jeg opfordrer til, at man tænker over tingene, og hvordan man kan løse opgaverne, så man netop ikke kommer i en panisk situation i 11. time.