I 2019 søsatte Seges og CowConnect et ret ambitiøst projekt: De ville gøre op med usikkerheden for NIR-målinger (Near Infra Red) direkte på finsnitterne i Danmark.

- Vi skal have genstartet alt den her snak om udbytteregistrering og kvalitetsmåling af grovfoderet, fortalte Niels Bastian Kristensen, chefkonsulent hos Seges, da vi i første slæt græs i 2019 mødte ham og Jesper Mortensen fra CowConnect i marken, hvor man netop havde søsat projektet.

Afspil igen

Læs mere

Luk annonce

- Projektet går i alt sin enkelthed ud på at gøre det langt mere brugervenligt at benytte udbytte-målere og NIR-sensorer, fortalte Jesper Mortensen.

Formålet er, at når finsnitteren er færdig med ensilering, så ligger der en færdig analyse af mængde og kvalitet på markniveau, som kan ryge direkte til fuldfodervognen.

- Det vi arbejder på er en løsning, som Seges agter at stå bag rent kalibrerings- og valideringsmæssigt, fortæller Niels Bastian Kristensen.

- Hvis vi skal dække dansk grovfoderproduktion, hvad er det så for noget udstyr vi skal have i spil, hvilke kalibreringer skal der til, hvordan skal vi vedligeholde dem og validere dem?

I løbet af 2020 sætter man tre prototyper ud på markedet på tre finsnittere, som man forventer, at man kan samle nogle reelle data ud fra.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Projektet har kørt i 2019 i både græs og majs, men Seges har ikke fået taget nok prøver i specielt majsensileringen til, at man endeligt kan fastslå, hvor præcist og robust systemet er.

Til gengæld ser de prøver, man har taget, ud til at være meget præcise, og det gør Seges meget fortrøstningsfulde.

rich-media-3
Projektet består af et NIR-apparat i den høje prisklasse, samt et nyt vejesystem. Sammenkoblingen af de to ting vil give et fuldt udbytteregistrerings-system.

Testene fortsætter

Projektet består af et NIR-apparat i den høje prisklasse, samt et nyt vejesystem. Sammenkoblingen af de to ting vil give et fuldt udbytteregistrerings-system. NIR-sensoren kender Seges fra forsøg med fuldfodervognene, og vejesystemet tager CowConnect sig af, som har en stor erfaring inden for dette område.

- Det er derfor vi netop har valgt den NIR-sensor, som vi arbejder med nu, og ikke en NIR-sensor, som ét af finsnitter-mærkerne benytter i forvejen. Vi bliver nødt til at kende hardware og software meget indgående, fortæller Niels Bastian Kristensen, som dog har hørt samtlige producenter, om de ville være med.

- Men lige så snart man begynder at spørge ind til dokumentation for kalibreringer, så mener de fleste producenter, at der er tale om fabrikshemmeligheder, og det er en smule bekymrende, påpeger Niels Bastian Kristensen.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Han påpeger, at der uden tvivl er investeret i kalibrering af NIR-sensorer uden for Danmark, men der er bare uhyre stor forskel på græsblandinger i Danmark og i Tyskland, og det kan være årsag til fejlmålinger, hvis man ikke sikrer sig, at kalibreringerne også fungerer i Danmark.

- Det er så hammer vigtigt, at vi får lavet et system, som bygger på et stærkt nok fundament, og derfor er vi nødt til at fortsætte testene og forsøgene i 2020.

Kalibrering og validering af NIR-sensorer forbliver et væsentligt element af arbejdet med udbytteregistrering lige så længe, som vi anvender NIR på finsnittere, slår Niels Bastian Kristensen fast.

I alt tre finsnittere

Til sæson 2020 har tre maskinstationer den specielle NIR-sensor monteret, og man håber, at få så godt et grundlag i løbet af sæsonen, at man er klar til skalering til sæson 2021.

- De tre maskinstationer er Nr. Vium Maskinstation, Kløv Maskinstation samt Vesterbølle Maskinstation, fortæller Jesper Mortensen, som dog fremhæver, at Vesterbølle Maskinstation er den første maskinstation, som har købt udbytteregistreringssystemet ved CowConnect.

Artiklen fortsætter efter annoncen

- Med baggrund i Niels Bastians forsøg og målinger samt vores vægtsystem, så trækkes data ud og alle data præsenteres for brugeren så der kan handles ud fra dem, og de sendes automatisk videre til MarkOnline, påpeger Jesper Mortensen, som ser frem til at få bygget mere brugererfaring ind i systemet igennem sæsonen.

rich-media-6
I sæson 2019 har systemet blandt andet kørt hos Nr. Vium Maskinstation, men da man ikke har taget alle de prøver, som man ville i sæsonen, fortsætter målingerne i 2020 i både græs og majs.

Hvilket system dur?

Nu sidder mange mælkeproducenter og maskinstationer helt sikkert og river sig i håret over fortsat at være i tvivl, om der skal investeres i NIR-sensor på den kommende finsnitter, eller om det system man har i forvejen, er godt nok.

- Og det kan jeg da egentligt godt forstå, men fællesnævneren er, at vi er nødt til at sikre os et ordentligt grundlag, før vi kan dømme systemerne inde eller ude, forklarer Niels Bastian Kristensen, som i mellemtiden opfordrer maskinstationerne til at sikre sig, at det system man køber kan bevise, at det er noget værd:

- Man skal være sikker på, at den maskinleverandør, man benytter, kan stå inde for den kalibrering, som er grundlaget for de målinger man foretager. Det skal også være muligt at efterprøve målingerne, derfor er det helt afgørende, at leverandører af NIR-løsninger både kan dokumentere systemet og anvise metoden, der skal bruges til at validere systemet.

- Er der dokumentation for, at systemet eksempelvis kan måle tørstof i alle slæt samt i majsen? Det er i hvert fald den første forudsætning for, at det bliver en succes, slår Niels Bastian Kristensen fast.