Den kommende høst bliver på mange måder rigtig spændende på sydsjællandske Rosenfeldt nær Vordingborg.

Dels ankommer der to spritnye Claas Lexion-mejetærskere og dels siger man farvel til tre Claas Lexion-mejetærskere.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Skærebordet har en helt ufattelig god evne til at indlægge materialet i sluget på mejetærskeren

K.G. Olsen, Rosenfeldt Gods

Overgangen fra tre til to maskiner sker på baggrund af en række høst-optimeringer, som man har gennemgået i 2019.

Blandt andet har man fået større silo- og tørre-kapacitet på Rosenfeldt, idet man kort før høsten 2019 tog fem nye amerikanersiloer i brug på sammenlagt 7.000 tons samt et tørreri, som kan tørre 80 ton korn fire procent ned i timen.

På maskinfronten havde man i høsten 2019, som den eneste i Norden, besøg af flagskibet inden for mejetærskere fra Claas, idet Claas kørte med en testmaskine i form af deres 790 hestekræfter stærke Lexion 8900 mejetærskere, som i den sidste halvdel af sæsonen kørte med et 46 fods fleksibelt sejlskærebord.

Test-maskinen gjorde så godt et indtryk, at man nu har købt to af de helt store Claas Lexion 8900 med 46 fods skæreborde til kommende sæson.

Artiklen fortsætter efter annoncen

rich-media-3
Den nye stortærsker fra Claas har allerede kørt i forklædning hos Rosenfeldt i høsten 2019. Dog med gamle klistermærker, så det kunne foregå så diskret som muligt.
rich-media-4
Logistikken i høsten betyder meget på Rosenfeldt - især når der skal høstes 2.200 hektar med primært to mejetærskere. Næsten al kornet transporteres fra mark til lager med lastbiler.

Højere kapacitet

Men kan to større mejetærskere mon høste det samme som tre? K.G. Olsen er driftsleder på Rosenfeldt og han fortæller, at der er flere faktorer, som har spillet ind i valget på to mejetærskere frem for tre.

- Vi skal blandt andet have en ekstra mejetærsker-chauffør til den tredje maskine, og det kan indimellem godt være udfordrende. Vi skal i 2020 høste knap 2.200 hektar, og med et meget spredt sædskifte, hvor 30 procent består af frøgræs i form af hundegræs, rajgræs, rødsvingel, hvidkløver samt westerwold rajgræs.

Til det formål har man beholdt de tre Claas Pick-upper fra de tidligere mejetærskere, og kan dermed leje en ekstra maskine ind i frøhøsten, hvor Rosenfeldt er allermest presset, og det passer ret godt med naboerne, som knap er begyndt høsten på det tidspunkt.

KG Olsen fortæller, at man foruden frøet dyrker brødhvede, hvede til fremavl, vårbyg malt, byg fremavl, havre til gryn, hestebønner samt raps.

Og netop i rapsen mærkede man, hvor stor merkapacitet, der var i den nye Claas Lexion topmodel.

Artiklen fortsætter efter annoncen

- I rapsen med grøn stængel og maksimal motorbelastning målte vi lidt over 25 procent mer-kapacitet i den nye Lexion 8900 sammenlignet med Lexion 780'eren, og det er vi meget imponerede over.

Han påpeger dog, at det ikke kun skyldes ekstra hestekræfter i motorrummet, samt ny og større tærskeværk, men i høj grad også sejlskærebordet fra Claas foran maskinen.

- Skærebordet har en unik god evne til at indlægge materialet i sluget på mejetærskeren, og jeg tror det skyldes centerindføringssneglen, som virkelig gør et godt stykke arbejde.

rich-media-6
Høst af vårbyg på Rosenfeldt, 2019

God logistik

De nye maskiner bliver naturligt nok leveret med frøgræsudstyr i korntanken, og med det nye tømmesystem, hvor bundsnegle i tanken kan kobles til af to omgange, håndterer maskinen tømning af tanken meget tilfredsstillende.

- Aflæsningstiden på den nye maskine er også en helt anden verden end den tidligere, fortæller KG Olsen.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Og netop kornets vej fra maskine til silo har stor fokus på Rosenfeldt, hvor man råder over to tre akslet 45 kubikmeter Hawe sneglevogne, som i høsten afleverer hovedparten af kornet på lastbiler, hvor man har en fast vognmand til at stå for transporten mellem mark og lager eller direkte til handelspartner.

- Vi har desuden en betonplads med plads til 2.000 ton korn, så vi er godt dækket ind ved afgrødeskift og lignende, fortæller driftslederen, som også påpeger, at det hele skal spille maksimalt, for at hele kæden holdes i gang.

- Det nytter ikke ret meget at have to sultne mejetærskere i marken, hvis resten af kæden ikke kan følge med.

rich-media-8
Rosenfeldt råder over 2x 45 kubikmeter Hawe sneglevogne, som skal sørge for at holde kornet fra de sultne Lexion-mejetærskere i kommende høst.

Opbakning er vigtigt

KG Olsen lægger ikke skjul på, at sæson 2019 var et testsår for den nye mejetærsker, og man havde da også en Lexion til at stå standby. Det blev der ikke brug for, og Claas fulgte da også maskinen ganske tæt, og havde jævnligt specialister på besøg, som justerede på maskinen.

- Men de var gode til at gøre det om aftenen og natten, og på tidspunkter vi ikke kunne høste. I det hele taget har der været en enorm opbakning fra Røstofte Maskiner samt Claas i Tyskland, og det har igen bekræftet os i, at vi fortsætter med at køre høst-maskiner fra Claas.

rich-media-10
Rosenfeldt havde i høsten 2019 gode erfaringer med den nye Lexion-generation.