Med hastigheder mellem 18 og 20 kilometer i timen, og én stor støvsky rejsende sig efter maskinen, så ser GST Biostar stjernerenseren ud til at gøre langt mere skade end gavn.

Men det er ifølge den sønderjyske økologiske bedrift, Sofiegaard, ikke tilfældet. Jesper Jensen driver bedriften med 160 køer samt 300 hektar planteavl, hvoraf 200 hektar går til mælkeproduktionen med primært græs og en anelse majs, mens de resterende 100 hektar er med salgsafgrøder.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Selvom det ser vildt ud, så lægger renseren her ikke kornet ned, men stikker derimod i kornet.

Jacob Gubi, indehaver af GST Biostar.

Foruden egen markdrift, så køres der også ud som maskinstation, og én af hovedbeskæftigelserne er majssåning og vedligeholdelse af majsen i form af rensere.

- Vi sår omkring 300 hektar majs, og vedligeholder 800 hektar, fortæller Jesper Jensen, indehaver af Sofiegaard, som er placeret nær Hellevad.

At der endte med at komme en stjernerenser på bedriften er resultatet af jagten på en maskine, som kunne være med til at holde ukrudtstrykket nede i marken inden afgrøden blev stor nok til at renseren kunne slippes løs.

- Vi var blevet en smule trætte af vores strigle, som har en meget lille kapacitet, selv i store arbejdsbredder, og sammen med en kammerat kørte jeg til en markdemonstration i Tyskland for at se på et fransk firma, som havde noget de kaldte for en stjernerenser.

Artiklen fortsætter efter annoncen

rich-media-3
Jesper Jensen fra Sofiegaard har kørt med stjernerenseren siden 2016, og er rigtig godt tilfreds med den høje kapacitet i renseren. Fotos: Morten Damsgaard.

Et rense-eventyr

Kammeraten hedder Jacob Gubi og det franske firma hedder Carrier. Jacob og Jesper kunne hurtigt se fidussen i stjerne-renseren, og Jacob blev importør af maskinen til Danmark og solgte den første til Jesper.

- Det blev den største version de havde - en otte meter udgave, og vi blev hurtigt glade for maskinen.

Sofiegaard spændt en Fendt 312 på 120 hestekræfter foran renseren, og begyndte med at køre i vintersæden i februar 2016.

- Vi opdagede hurtigt at hastigheden mellem 18 til 20 kilometer i timen var ideel, og maskinen kunne bruges i stort set alle afgrøder, fortæller Jesper Jensen.

- Selvom det ser vildt ud, så lægger renseren her ikke kornet ned, men stikker derimod i kornet. Det tager den bestemt ikke skade af, og sammen med Seges arbejder vi på en kortlægningen af udbyttetabet, som indtil videre ser ud til at lægge mellem 1 og 2 procent, fortæller Jacob Gubi, indehaver af GST Biostar, som i dag selv producerer renserne.

Artiklen fortsætter efter annoncen

rich-media-5
Teknologien er oprindelig amerikansk, hvor stjernehjulene bruges til at bryde jordskorpe.

- En strigle vil derimod lægge planterne ned og være hård ved afgrøden, men er optimal til blindstriglning. Stjernerenseren kan ikke fjerne stort ukrudt, men sørge for at holde marken fri for ukrudt. Det handler meget om rettidigheden - og den er let at opretholde, når kapaciteten er så voldsom, som den er på sådan en stjernerenser, fortæller Jesper Jensen.

Interessen for renseren steg i Danmark, og Jacob Gubi fik solgt flere rensere rundt omkring i landet.

- Men vi opdagede nogle småting ved renseren, som den ikke helt kunne klarer. Eksempelvis var den for let til de mere svære jorde, fjedrene var ikke for stramme, og vi ønskede også en større arbejdsbredde. Jeg var flere gange i dialog med fabrikken, og til sidst spurgte de mig, om jeg ikke selv kunne producerer dem i stedet. Det begyndte vi så med i 2018, fortæller Jacob Gubi.

rich-media-6
Jacob Gubi er manden bag GST Biostar, og har indtil videre solgt 24 stjernerensere på halvandet år.

Dansk produkt

Allerede i september 2018 var den første 12 meter udgave klar, og med en væsentligt forbedret renser, var Jacob klar til at tage Danmark rundt og vise hvad den nye stjernerullerenser.

- Interessen eksploderet nærmest og indtil nu har jeg solgt 24 stjernerensere i både Danmark, Tyskland Rumænien og Slovakiet.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Renseren er i dag udbygget til at kan leveres i ni og 12 meter arbejdsbredde, og der kan både hænges mere vægt op, og udsås afgrøder under rensningen med en frøkasse og tilhørende så-slanger.

- Der er taget patent på renseren, og jeg er specielt glad for de ny lejer på stjernehjulene, som nu er total vedligeholdelsesfrie. Det betyder dog også, at når stjernehjulene er slidt ned, så skal der monteres komplet hjul med leje på renseren. En tommelfinger-regel siger mig, at sliddet skal opgøres til 20 kroner pr. hektar.

Jesper Jensen supplere med at fortælle, at afgrødeskaden med stjernerenseren er betydelig lavere end med striglen.

- Vi har nu efter tre sæsoner med den otte meter version købt en ny ni meter version, både for at få en større arbejdsbredde, og for at nå nogle af de nye detaljer, som er blevet opdateret på GST Biostar-renseren.

Jesper Jensen fortæller desuden, at kapaciteten med op til 20 kilometer i timen ligger på 10 til 12 hektar i timen. Til sammenligning kørte man cirka tre kilometer i timen med striglen før, da man striglede i afgrøder, som var kommet op.

Artiklen fortsætter efter annoncen

- En anden fordel med denne maskine, er at man faktisk ikke behøver at så i rækker, nu kan man bredså og derefter kører med renseren. Den er fuldstændig ligeglad med om der køres i så-retningen eller på kryds og tværs af marken, fortæller den sønderjyske landmand.

Maskinen kan også benyttes i majsen til den er 25 centimeter høj, så man slipper nok ikke helt for den sidste rensning.

- Stjernerenseren koster cirka det dobbelt af en strigle, men anvendeles-mulighederne er også flere. Vi sår blandt andet efterafgrøder med den, hvilket den klarer rigtig godt.

Jacob Gubi påpeger desuden renserens brug i kartofler, som også er muligt.