SmedTek i Brædstrup vil gøre den klassiske landsbysmed moderne med mere teknik og specialløsninger inden for landbrug, skov og industri.

SmedTek ApS åbnede smedeværksted i efteråret 2019 ovenpå asken efter Jøla Maskincenters konkurs i sommeren 2019. Lokaliteten er den samme, Søbækvej 2 i Brædstrup, nogle af medarbejderne er de samme, og erfaringerne med smedearbejde, reparation og udvikling er også stadig de samme.

31-årige Steffen Have er i dag indehaver af SmedTek. Han er tidligere smed og sælger, ansat under Jan Bilstrup, tidligere indehaver af Jøla Maskincenter. I dag er rollerne byttet om, så Jan Bilstrup er ansat som smed og udvikler, og Steffen Have er indehaver.

- Jan er min sparringspartner og højre hånd. Uden ham ville jeg ikke have turdet kaste mig ud i at starte virksomhed. Han er en uundværlig medspiller med alle hans kontakter og erfaringer fra branchen og med at drive virksomhed, fortæller Steffen Have, der selv er uddannet landbrugsmaskinmekaniker og var ansat hos Jøla i 12 år.

Steffen Have har også ansat Jøla's mest trofaste smed gennem 47 år. Orla Jensen vil med sin mangeårige erfaring styrke den daglige drift.

Afspil igen

Læs mere

Luk annonce

- Mit ønske er, at vi kan komme op på at være fem mand for at være en passende størrelse, for på den måde at dække de forskellige behov hos vores kunder, fortæller Steffen Have.

Jan Bilstrup glæder sig over de nye muligheder i SmedTek og det tætte samarbejde med Steffen Have. De to har arbejdet sammen i mange år og det fortsætter.

rich-media-1
31-årige Steffen Have tager sine 12 års erfaring som sælger og smed hos Jøla Maskincenter med sig ind i sit nystartet smedevirksomhed. Foto: Marianne Nørmark.

Lejet sig ind

SmedTek har i øjeblikket lejet sig ind på maskinværkstedet på det tidligere Jøla, nu ejet af firmaet Reol Hansen, og købt det tidligere maskincenters smedeværksted.

- Vi har nu et komplet smedeværksted med pladeklipper, bukker, svejser, lokker, fræser, bormaskiner og ikke mindst vores CNC-plasmaskære, som vi har meget glæde af, med den er vi i stand til at tegne og skære simple 2D-tegninger, så vi er ret godt kørende på den front, fortæller Steffen Have.

Med placeringen i det tidligere Jøla har SmedTek mulighed for også at servicere de øvrige virksomheder, som har lejet sig ind i hallerne på adressen.

- Her i huset hjæper vi hinanden. Vi har også et godt samarbejde med to tidligere ansatte, som har fået nyt arbejde hos Dansk Maskincenter. De kommer ofte forbi og benytter sig af nogle af vores maskiner på værkstedet, fortæller Jan Bilstrup.

På sigt har SmedTek planer om at flytte virksomheden til en nyetableret erhvervspark i Brædstrup.

- Vi har lejet en 850 kvadratmeter hal, hvor der er højt til loftet og lyst. Der mangler stadigvæk lidt, inden værkstedet er indflytningsklar, men det skal nok bliver klar i løbet af de næste et til to år, siger han.

Specialopgaver

Efter Jøla Maskincenter lukkede ned oplevede de tidligere medarbejder, at der opstod i hul i markedet.

- Vi håber, at vi kan få nogle af de tidligere Jøla-kunder tilbage. Jeg er sikker på, at de nok skal komme tilbage, når de ser, at vi stadig er her, og hvad vi kan, siger den nye indehaver.

- Vi er så heldige, stadig at have et godt samarbejde med Dansk Kvarts Industri, som også var en vigtig kunde i Jølas tid. Vi hjælper dem med vedligehold af deres produktionsmaskiner, fortæller Steffen Have.

I dag er SmedTek både et smedeværksted og et maskinværksted.

- Vi plejer at sige, at vi kan løse alt, hvad der kan laves med en svejser og en plasmaskærer, siger Steffen Have.

Som eksempler på opgaver fortæller han, at virksomheden har løst specialopgaver for en virksomhed, som avler hamp og manglede et skærebor til en høstmaskine. Virksomheden har også udviklet et bor til at spidse juletræet, så det passer ned i juletræsfoden. Virksomheden har også netop afleveret en specialfremstillet planteplov til træplantning.

- Vi forsøger at være innovative og finde de løsninger, som vores kunder har brug for, siger makkerparret Have og Bilstrup.

rich-media-2
Juletræsspidser monteret på netmaskine er et eksempel på, hvad SmedTek har udført på værkstedet. Privatfoto.

Maskinforhandler

Den nye indehaver har opbygget en del salgserfaring i løbet af årene hos Jøla. Erfaring som han godt kunne tænke sig at prøve kræfter med igen.

- Salget kan vi nok ikke slippe helt. Man siger jo aldrig nej til en god handel. Min drøm er at få forhandlingen af minilæssere en dag ud i fremtiden. Det vil være en god kombination med smedeværkstedet, siger Steffen Have.

Lige nu koncentrerer SmedTek sig om smedearbejdet og reparationer både på værkstedet og ude hos kunderne.