Med en arbejdshastighed på over 15 km/t og op til otte rækker giver Opti Weeder nye muligheder.

Vi skal helt tilbage til 2007, hvor de første tanker og ideer opstod. I mellemtiden er det blevet til en hel del svejsearbejde og mange forsøg. I dag står Michael Stolberg-Rohr, indehaver af MSR Opti Weeder, med et færdigt produkt. Produktet er en mekanisk ukrudtsrenser til kamdyrkning og hovedsageligt kartofler. Opti Weeder står nu klar til salg efter mange års udvikling, ideer og svejsninger. Produktet er udviklet af Michael Stolberg-Rohr selv og først senere i samarbejde med ingeniørfirmaet Phidan.

- Det er sjovt at tale om tingene, men det er betydeligt sjovere at finde en løsning på det alle taler om, og det hele startede med at klistre noget jern sammen, forklarer Michael Stolberg-Rohr, indehaver af MSR Opti Weeder.

Opti Weeder fås fra to til otte rækker, og med en arbejdshastighed på 15 til 20 km/t minder kapaciteten om en sprøjte. Der er både mulighed for blindrensning, inden kartoflerne kommer op, men også muligt at rense kartoflerne, når de er oppe. Opti Weeder kan både rense på kammene og imellem kammene.

rich-media-1
- Vi har ikke brug for flere avancerede maskiner. Vi skal bare bruge noget, der virker, fortæller Michael Stolberg-Rohr. Pressefoto.

Afspil igen

Læs mere

Luk annonce

Hverken Isobus eller GPS

På Opti Weeder er der hverken Isobus eller GPS, men alligevel følger den kammene, som var den udstyret med alverdens overvågning. Som resten af maskinen fungerer det hele mekanisk, og kammene hvor kartoflerne er placeret, fungerer lige som en togskinne, og om det går ligeud eller det svinger så følger Opti Weeder rækkerne.

- Det har været vigtigt for mig at finde ud af, hvad der fungerer, før det hele bliver langhåret og teknisk. Det er en øvelse at holde tingene enkle, og ikke alt behøver at være så forkromet.

- Baggrunden for Opti Weeder er, at det skal være enkelt og brugervenligt, når først man står i marken. Vi har ikke brug for flere avancerede maskiner. Vi skal bare bruge noget, der virker, fortæller Michael Stolberg-Rohr.

rich-media-2
Kammene fungerer lige som en togskinne, og om det går ligeud, eller det svinger så følger Opti Weeder rækkerne. Pressefoto.

Crown Crusher

Udover den mekaniske renser kommer nu også Crown Crusher, som er en mekanisk vækststandsning, som alternativ til kemisk nedvisning af kartofler. Vækststandsningen sker ved at kartoffeltoppen skæres over ved jordoverfladen og dermed stopper væksten.

- Crown Crusheren mangler bare de sidste justeringer og ændringer. Der skal være endnu flere justeringsmuligheder for, at maskinen kan tilpasses endnu bedre til de forskellige kamtyper, forklarer Michael Stolberg-Rohr.

Crown Crusher-udstyret monteres på rammen fra Opti Weeder-renseren, og dermed giver det en to-i-en-løsning. Rammen vil derfor fungere som en redskabsbærer, hvor der er flere muligheder i form af renseudstyr og vækststandsningsudstyr til kartoffelmarkerne.

- Ved at Crown Crusher-udstyret kan monteres på rammen fra Opti Weeder opnås en bedre udnyttelse af redskabet og dermed flere driftstimer. Der er ingen grund til at have to redskaber til at stå, for der vil aldrig blive brug for, at begge enheder skal køre samtidig, fortæller Michael Stolberg-Rohr.