Med en aktuel kapacitet på 210 kubikmeter i timen med en gyllenedfælder, kan man godt forstå, at Kasper Schjøtt Johannsen i førersædet på Puma 225'eren fra Sdr. Farup Maskinstation er en tilpas mand, da Maskinbladet møder det specielle gyllesæt i marts.

Sdr. Farup Maskinstation investerede til sæson 2018 i en 12 meter Mastek-græsmarknedfælder, som er monteret bag på en Case IH Puma 225 CVX. Sammen med nedfælderen sidder der en kranarm til styring af slangen, og i traktorens frontlift sidder der en fronttank til gylle samt tryktanke til luft.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Den helt store fordel ved Mastek-nedfælderen er dog, at vi kan få gyllen meget tidligt ud på grund af den lette vægt

- Søren Andreasen, indehaver Sdr. Farup Maskinstation

- Lige nu pumper vi gyllen 800 meter, og med en kapacitet svingende fra 170 til 220 kubikmeter i timen, er det lige så spændende at sidde på denne maskine frem for en gyllevogn. Her undgår man alt det vejtransport, og man er effektiv hele tiden, fortæller Kasper Schjøtt Johannsen, elev hos Sdr. Farup Maskinstation og fast chauffør på Mastek-gyllenedfælderen.

rich-media-2
Hele sættet vejer 10 til 11 ton, og det er da også en forholdsvis lille traktor der kører med den 12 meter nedfælder.

Skånsom udlægning

Sdr. Farup Maskinstation holder til syd for Ribe i det sønderjyske, og det er et område, som er kendt for megen lavbundsjord, og derfor er de selvkørende gyllenedfældere ret udbredte i området. I jagten på at finde en alternativ løsning til de selvkørende nedfældere blev Mastek-nedfælderen valgt.

- Med en totalvægt på 10 til 11 ton, gør det sættet her ganske unikt. Vi har mulighed for at pumpe gyllen op til to kilometers afstand fra gylletanken, og man kommer faktisk ganske langt omkring på to kilometer, fortæller Søren Andreasen, indehaver af Sdr. Farup Maskinstation.

Nu har maskinstationen knap 150.000 kubikmeters erfaring med maskinen, som man fik til sæson 2018. Maskinstationen er ret godt tilfreds med setuppet:

Artiklen fortsætter efter annoncen

- Maskinen bruges mest i det tidlige forår, og vi har endnu ikke kørt med maskinen efter maj. Det skyldes primært, at man i de tørre somre sagtens kan færdes på markerne med gyllevogne, og det vil nok altid være en billigere løsning.

rich-media-4
Fronttanken benyttes når der vendes på forageren. Her opsamles gyllen, så den ikke sviner unødig, når der vendes rundt.

- Den helt store fordel ved Mastek-nedfælderen er dog, at vi kan få gyllen meget tidligt ud, på grund af den lette vægt. Det giver et boost til især slætgræsmarkerne så de kommer hurtigere i gang med sæsonen.

Søren fortæller, at maskinstationen kommer hos flere kunder, som kun bruger Sdr. Farup til gyllekørsel, udelukkende på grund af Mastek-nedfælderen

Foruden nedfælderen råder maskinstationen også over en Samson SG svanehalsgyllevogn samt to PG-gyllevogne.

rich-media-5
Under udbringningen kører traktoren blot med 1.000 motoromdrejninger, og får lagt op til 220 kubikmeter ud i timen, når det går bedst. Traktoren ved gyllepumpen bruger dog en anelse mere brændstof på at pumpe gyllen ud i marken.

Sviner ikke i forageren

Systemet er et tomands job. Mens der sidder en chauffør på traktoren og nedfælderen, så sørger en anden chauffør for at styre pumpen ved gylletanken samt at få flyttet og udlagt gylleslanger.

Artiklen fortsætter efter annoncen

- Jo mere effektiv, manden med slangerne er, jo mere gylle får vi lagt ud på en dag, fortæller Kasper Schjøtt Johannsen.

Da Maskinbladet besøger den lidt specielle gyllenedfælder, køres der på en mark på otte hektar, men Kasper fortæller, at når marken er færdig, rykker han over på nabomarken, hvor der ligger 24 hektar og venter.

- Og de 24 hektar kan vi tage på én opkobling - og så bliver det til noget.

Fronttanken i traktorens frontlift benyttes, når der vendes på forageren. Fra traktoren slår Kasper pumpen over til at fylde fronttanken, og når han har vendt rundt og igen sænker nedfælderen, så vil en højtrykspumpe på frontanken overvinde trykket fra pumpen ved gylletanken og dermed tømme fronttanken, inden den igen tager gyllen fra gylletanken.

rich-media-7
Når 24 hektar kan vi tage på én opkobling, så bliver det til noget. En udfodring kan dog være, hvis der er brønde, master møller eller lignende på marken, som slangen skal omkring.

På den måde vendes der ikke i gylle på forageren, og Kasper sørger for løbende at tage foragerne med efterhånden som han kommer frem på marken.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Desuden sidder der fire tryktanke på frontanken. En kompressor sørger for at fylde dem med luft, og ved kunde-skifte, eller mark-skifte benyttes luften til at blæse slangerne tomme for gylle, så der svines så lidt som muligt ved endt arbejdsopgave.

- Den største ulempe ved systemet er, at det kræver en stærk gylleslange, da specielt flintesten kan være en udfordring ved at slæbe fødeslangen henover jorden, som kranarmen på nedfælderen vil gøre, fortæller Søren Andreasen.

rich-media-9
Gyllepumpen ved gylletanken er ret snild og sidder blot i traktorens liftarme.