Cemos-systemet fra Claas har nu i flere år været et kendt optimeringssystem til producentens mejetærskere, men nu er det også aktuelt i traktorerne. Claas kalder fortsat systemet for Cemos, og bygger på en stor database, som indeholder opsamlet data fra Claas-traktorer over de senere år.

Optimeringen kan ske på baggrund af flere forskellige parametre, som kan være bedre brændstoføkonomi eller større effektivitet. Systemet fungerer ved at traktoren spørger chaufføren om en række forhold som skal besvares inden opstart. Dette er eksempelvis om jorden er våd eller tør, jordtypen, arbejdsdybden og ikke mindst hvilket redskabet der er monteret. Ud fra disse data kommer traktoren med forslag til dæktrykket og valg af frontvægt og hjulvægt.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Under kørsel vil traktoren komme med forslag til ændringer, og ved at ændre indstillingerne kan man i terminalen se hvordan effektiviteten og brændstofforbruget ændres. Derefter spørger traktoren om indstillingerne er bedre, dårligere eller uændret.

rich-media-2
Under kørsel vil traktoren komme med forslag til ændringer for at optimere på brændstof og effektivitet.

Udvikling på dansk jord

En del af udviklingsprocessen er sket i samarbejde mellem Claas og Kobbelgaard, hvor medarbejderen Morten Schmidt har været en stor del af processen. I forbindelse med udviklingen var Morten Schmidt og Martin Thomsen, produktspecialist hos Claas, en tur i Tyskland for at blive introduceret til programmet.

- Det er helt sikkert et program til superbrugeren, som gider at bruge tiden til at indstille traktoren. Det tager en del tid at indstille traktoren første gang, men når det hele er indstillet, er der også en god gevinst i det, siger Morten Schmidt, medarbejder hos Kobbelgaard.

I foråret er systemet brugt sammen med en otte furet plov, og det har ifølge Morten Schmidt given en god brændstofbesparelse. Udover brændstofbesparelsen har ploven også været mere effektiv, med op til 0,5 hektar mere i timen. På længere sigt regner Morten Schmidt også med at der vil være mindre dækslid, da den traktoren kommer til at køre med et rigtige dæktryk til de forskellige arbejdsopgaver.

- Det er imponerende at selvom vi laver den bedst mulige indstilling, hvor alt er nørdet ned til den mindste detalje, kan programmet alligevel gå ind og lave en indstilling der fungerer bedre, ifølge Morten Schmidt.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Udover at være et program til superbrugeren, er det også et redskab til eleverne mener Morten Schmidt. Cemos fortæller også at firhjulstrækker skal være aktiveret, liftarmene skal være låst op og at topstangen skal være i det ovale hul når der køres med en liftophængt plov.

rich-media-4
- Selvom vi laver den bedst mulige indstilling, kan systemet stadig optimere. Morten Schmidt, medarbejder hos Kobbelgaard.