Vinteren står for døren, og det er derfor en god idé at tjekke vandingsmaskinen igennem - både for at sikre maskinen mod frost og for at gøre den klar til den kommende sæson.

Hos Fasterholt Maskinfabrik A/S produceres der vandingsmaskiner, men der bliver også givet gode råd og lavet service. Servicechef Otte Pilgård giver her sine bedste råd til, hvad der er vigtigt at tjekke efter på vandingsmaskinen.

- Vandingsmaskinen skal tømmes for vand. Det gælder både slanger, turbiner og ventiler. Vi anbefaler at tømme maskinen med lufttryk, fortæller Otto Pilgård og fortsætter:

- Når vi tømmer med lufttryk, beholder slangen sin runding hele vinteren igennem. En slange, der bliver trukket op med rem, har det med at blive lidt flad, fordi der ikke er et vandtryk til at holde den rund. Hvis det sker, kan man få problemer med slangestyringen. Derudover bruger vi en svamp, der køres igennem slangen. Det er især en god idé, hvis man har meget okker i vandet - på den måde kan det blive renset ud af slangen.

Tjek efter slid

Derudover tjekker Fasterholdt altid grundigt efter slid, hvilket Otto Pilgård vil opfordre alle landmænd til at gøre.

Afspil igen

Læs mere

Luk annonce

- Vi tjekker hydraulikslanger for revner, laver efterspænding på hjul, afprøver ventiler og tjekker maskinen for, om der er kommet vand ind nogen steder. Derudover tjekker vi alle bevægelige dele. Eksempelvis kan en slidt rulle flænse en slange, og bøsninger kan skabe stor skade, hvis de bliver for slidte, siger Otto Pilgård og tilføjer:

- De vandingsmaskiner, der kører med kæder, skal også huske at have et eftersyn på kæderne samt de skal smøres. Hvis kæden er for slidt, "spiser" den simpelthen tænderne på kædehjulet. Det er trods alt noget billigere at skifte en kæde end et helt kædehjul.

Ifølge servicechefen er det også en god idé at tage et kig på stopwiren. Hvis ikke den fungerer som den skal, kan det ende i ulykker, da maskinen ellers vil kunne køre indtil slangen knækker, eller der ikke er mere vand tilbage.

rich-media-1
Vinteren står for døren, og det er derfor en god idé at tjekke vandingsmaskinen igennem. Foto: Fasterholt.

En klar maskine

Hos Fasterholt kører montørerne allerede ud til de første gennemtjek når kalenderen siger august. Han anbefaler, at man laver et eftersyn på sin vandingsmaskine ligeså snart, den ikke skal bruges mere i sæsonen. At det fryser lidt om natten sker der ikke noget ved, men hvis der først begynder at være dagsfrost, kan det have konsekvenser for maskinen.

- Mange af vores kunder giver udtryk for, at de er glade for, at de er begyndt at have et regelmæssigt tjek af maskinen inden næste sæson. Ellers kommer mange i gang flere dage for sent, fordi maskinen først skal tjekkes i begyndelsen af sæsonen, fortæller Otto Pilgård og tilføjer:

- Hvis vandingsmaskinen er tjekket inden sæsonen går i gang, er den bare lige til at hive ud af maskinhuset. Den første vanding er absolut den vigtigste, så det er smart at have gjort maskinen klar.