Agritechnica: Hvad nu hvis armlænet i traktoren ændrede knapperne efter præcis den måde, som det enkelte redskab skal betjens på? Sådan har to universitetsstuderende tænkt, og sammen med producenten af joystick, knapper og armlæn, Elobau, så er det faktisk blevet en realitet.

På Elobaus stand på Agritechnica vises det nye koncept armlæn, med fire forskellige muligheder for ændringer i layoutet: Vejtransport, frontlæsse-arbejde, pløjning og gyllekørsel.

Artiklen fortsætter efter annoncen

rich-media-2
Knapperne forrest på armlænet ruller frem og tilbage afhængig af hvilken maskine der sidder på traktoren - eller helt væk, hvis de ikke skal benyttes. Det samme sker med krydshåndtaget til højre på armlænet.

Knapper går og kommer

Hvis man vælger vejtransport, så forsvinder stort set alle knapper på armlænet, og man kommer dermed ikke til at aktivere nogle funktioner ved et tilfælde. Vælges frontlæsser-opgaven, så popper der et kryds-håndtag til styring af frontlæsseren op på armlænets højre side. Vælges der pløjning, så kommer der præcis de antal elektroniske udtag, som er nødvendigt for at løse præcis denne opgave.

- Vi har brugt to et halvt år på projektet, fortæller Andreas Kaufmann, fra Stuttgart Unversitet, som sammen med Timo Schempp fra Hohenheim Universitet har været hovedmændene bag armlænet i samarbejde med Ingmar Stöhr fra Elobau.

rich-media-3
Mændene bag armlænet, fra venstre: Timo Schempp, Ingmar Stöhr samt Andreas Kaufmann.

De fortæller, at man allerede på Agritechnicas første dag har mødt stor interesse fra flere maskinproducenter for de nye tanker i armlænet.

- Jeg tror måske ikke vi kommer til at se armlænet i fuld skala hos traktorproducenterne, men måske dele af armlænet, og dele af de tanker der ligger bag, fortæller Timo Schempp.

I løbet af det sidste år har man testet armlænet i marken på en Deutz-Fahr-traktor, så det hele er ikke ren teori:

Artiklen fortsætter efter annoncen

- At vi har prøvet det af i praksis har også givet yderligere feedback til at justere armlænet, så det fungerer optimalt, og så bekræfter det os i, at vi faktisk kan få det til at virke i den virkelige verden og ikke bare i en udviklingsafdeling, påpeger Andreas Kaufmann.