Luft og vand skal der til, hvis man vil pleje og vedligeholde sin græsmark. Plæneluftere har vi kendt i årevis, men vertikalskærere til de helt store plæner i landbruget er noget nyt.

Det er faktisk så nyt, at der indtil nu kun findes ét eksemplar af et sådant redskab.

Afspil igen

Læs mere

Luk annonce

Det står hos opfinderen Jens Clausen fra Skanderborg. Redskabet er patentanmeldt og bærer navnet "Press-Air". Det vejer 5,2 tons, er 4 meter bredt og har en udhængslængde på 2,2 meter.

Redskabsrammen indeholder forrest en tromle, der glatter køresporene ud, og lige derefter kører en cylinder med 468 knive, der skærer sig ned i 16 centimeters dybde.

I den kommende tid vil de første eksemplarer blive udstillet hos Hjallerup Maskinforretning i det nordjyske og TBS Maskinpower i det sydjydske.

Dybe hjulspor fra biler

Ideen til redskabet opstod for cirka to et halvt år siden, da de sidste af Skanderborg-festivalens gæster havde forladt en græsmark, som Jens Clausen havde lejet ud til festival-arrangøren. Hundredvis af biler havde kørt dybe hjulspor i marken og efterladt den godt trykket sammen.

- Det fik mig til at spekulere over, hvordan man kunne rette op på disse skader, fortæller Jens Clausen og tilføjer:

Artiklen fortsætter efter annoncen

- Jeg prøver altid at udtænke så meget som muligt, inden jeg begynder at bygge. Så der gik faktisk et par år, inden jeg følte mig klar til at føre tankerne ud i livet.

Og det viste sig, at tankerne var ganske konkrete og detaljerede, for efter kun tre måneder var den første prototype klar.

- Den blev testet forskellige steder - blandt andet i et fugtigt engområde. Her viste det sig, at maskinen havde tendens til at trække græstæppet af, fordi knivene sad lidt for tæt på hinanden.

- Vi måtte tilbage i prøvebænken. Her var det mine smede, der fandt på at montere en række knive med modskær, og dette løste problemet, fortæller opfinderen.

Dyre omlægninger

Men udviklingen af maskinen er selvfølgelig ikke sket for blot at rette op på Jens Clausens egen græsmark. Redskabet har perspektiver for store dele af landbruget, mener han - ikke mindst hos økologiske kvægbrug.

Artiklen fortsætter efter annoncen

- I Danmark har vi jo tradition for at omlægge en græsmark cirka hvert tredje år. En omlægning kan for 100 hektar let koste omkring 300.000 kroner. Jeg vil hævde, at mange landmænd med denne vertikalskærer vil kunne udskyde omlægningen med mindst ét år, vurderer Jens Clausen.

"Press-Air" er prissat til 150.000 kroner, så hvis der kan spares nogle hundrede tusinde kroner med nogle års mellemrum, kan man regne ud, hvor hurtigt investeringen kan tjene sig ind.

- Og for maskinstationen kan redskabet desuden betyde en ekstra god service til kunden, tilføjer Jens Clausen.

Han er dog klar over, at pløje-kulturen og anden mekanisk bearbejdning er godt rodfæstet i det danske landbrug, så det er en konservativ bølge, der skal brydes.

- Men jeg oplever, at erhvervet er åbent for nytænkning i disse miljøtider. Ikke mindst de økologiske jordbrug er åbne over for nye ideer, hvis disse kan være med til at reducere CO2-aftrykket.

Artiklen fortsætter efter annoncen

- Udvinding af protein fra græs er i øvrigt også på vej fremad som et mere klimavenligt alternativ til soja, siger Jens Clausen.

Vandet ledes ned i jorden

Vi står på en godt gennemfugtet græsmark lige uden for Jens Clausens smedeværksted. Redskabet er spændt efter en Ford 8770 med 200 HK, og der er 300 kilos kontravægt i fronten.

For demonstrationens skyld har Jens Clausen først kørt et spor i marken, og dette spor vil han nu overkøre med redskabet.

Visse steder er marken næsten for våd til demonstrationen, men efter overkørslen på de mindre våde områder ser man tydeligt, hvad der er sket med græstæppet: Hvor knivene har skåret, stikker de øverste dele af græsstråene op over jorden i en lille bue. Når regnen falder, leder de buede strå vandet ned i jorden.

Typisk vil man dog vertikalskære en græsmark på et tidspunkt, hvor marken er mindre våd.

Artiklen fortsætter efter annoncen

- Nogen tid efter første slæt i maj/juni kan man med fordel skære filtlaget godt igennem. Det vil give vandet bedre adgang til jorden. Fordelen bliver endnu større i tørre perioder med få og korte byger. Er filtlaget ikke skåret igennem, vil vandet blive stående i filtlaget og fordampe herfra, inden det når ned i jorden, forklarer Jens Clausen.

Græsset bliver stærkere

Generelt ser Jens Clausen store fordele ved at vertikalskære græsmarker.

- Græssets små rødder har godt af at blive skåret over. Det gør græsset stærkere og mere busket. Omvendt bliver ukrudtet svagere ved at få skåret rødderne over.

- Samtidig transporterer knivene cirka 60 procent af plantematerialet 8-10 cm ned i rodzonen, så der bliver bundet noget mere kvælstof i jorden, lyder det fra Jens Clausen.

Vertikalskærerens skånsomme bearbejdning af jorden har også den fordel, at der ikke byttes om på jordlagene. Dermed forstyrrer man ikke de mikroorganismer og orme, der finder livsbetingelser i bestemte jordlag.