De tre Case IH Axial Flow 9250 med hver sit 40 fod skærebord dukker op fra den store støvsky, som danser omkring de tre røde maskiner den aften i august, hvor Maskinbladet lagde turen forbi det driftige makkerpar Kim Brockenhuss-Schack samt Henrik Vilhelmsdal, der sammen ejer og driver 2.200 hektar under navnet Guldborgsund Agro på Falster.

Sneglevognen havde travlt den aften - for udbytterne lå generelt over middel i høsten 2019 - ligesom så mange andre steder i landet.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Vi har lige afleveret 110 hektar strandsvingel, hvor frarensningsprocenten lå på 9,5 procent, hvilket vi er ovenud tilfredse med.

- Henrik Vilhelmsdal, medindehaver af Guldborgsund Agro

Men sneglevognen har ikke kun travlt, når chaufføren er mest opmærksom og presser mejetærskeren til det yderste.

Faktisk får den tre akslede Annaburger-sneglevogn hjælp fra en treakslet Krampe-tipvogn:

For til sæson 2019 har Guldborgdsund tilkøbt HarvestCommand-systemet til de tre nye Case IH-mejetærskere.

- Selvom systemet ikke er helt færdigudviklet endnu, så er vi ganske imponerede over det, fortæller Henrik Vilhelmsdal, som dog påpeger, at det blot er hvede, systemet kan håndtere indtil videre.

Artiklen fortsætter efter annoncen

rich-media-3
De tre nye Axial Flow-mejetærskere er alle udstyret med Case IH's optimeringssystem, HarvestCommand, men når der køres med tre maskiner på samme mark, så er det blot den forreste, som benytter systemet.

Høj kapacitet hele dagen

Henrik Vilhelmsdal fortæller, at det er svært at lave en dårlig kvalitet med Axial Flow-mejetærskerne, og HarvestCommand skal derfor primært benyttes til at opretholde en høj kapacitet hele dagen.

- Fordelen ved systemet er, at vi kan holde en høj kapacitet hele dagen igennem. Der bliver ingen tidspunkter, hvor chaufføren måske kører med 85 procent kapacitet, når eftermiddagens solen står lavt, og man bliver en smule døsig, eller der skal koordineres kornvogne over telefonen eller lignende. Med optimeringssystemet sikrer vi en høj kapacitet hele tiden.

Henrik Vilhelmsdal glæder sig desuden til, at systemet bliver udvidet til flere afgrøder, og når systemet får mere rutine, for lige nu kan de faktisk ikke bruge systemet på alle tre mejetærskere på én gang:

- Når vi kører på de lange marker, slår vi faktisk systemet fra på de to mejetærskere, som kører bagerst. For ellers får vi en alt for stor spredning på maskinerne, og så bliver det for alvor svært for sneglevognen at følge med.

- Selvom vi sætter maskinerne ens, så er der alligevel forskel maskinerne imellem, når HarvestCommand overtager styringen, siger Henrik Vilhelmsdal.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Han fortæller, at man derfor lader den forreste maskine kører med systemet, og derefter retter de to øvrige mejetærskere ind, så man altid sikrer, at maskinerne holdes samlet på marken.

- Men sådan er det jo med al ny teknologi. Da de første autostyringsanlæg kom på markedet, skulle man også bruge de første år på at lære dem at kende, inden man fik faste linjer og markgrænser lagt ind i systemet, og fik det hele til at fungere. Jeg er sikker på, at det nok skal komme til at fungere på sigt, og vi har ikke fortrudt, at vi har investeret i systemet, siger han.

Henrik Vilhelmsdal påpeger, at systemet giver en større frihed, og der kan sættes en mindre erfaren chauffør på mejetærskeren, hvis nogle af de primære chauffører bliver forhindret.

- Jeg har nogle rigtig dygtige mejetærskerpiloter, som jeg er rigtig heldig med.

rich-media-5
De tre nye Axial Flow-mejetærskere er alle udstyret med Case IH's optimeringssystem, HarvestCommand.

Hurtig rengøring

Ud af de 2.200 hektar hos Guldborgsund Agro er de 240 hektar med sukkerroer. Resten skal høstes af de tre mejetærskere, som i sæson 2019 kom igennem hele 17 forskellige afgrøder.

Artiklen fortsætter efter annoncen

- Vi har rigtig meget frøgræs og fremavlsafgrøder i sædskiftet, og her glædes jeg over Axial Flow-maskinernes lette rengøring. Det er bare super hurtigt og let at gøre de røde mejetærskere rene, siger Henrik Vilhelmsdal.

Rotorerne er også yderst skånsomme, og han påpeger, at de laver en enestående færdigvare.

- Vi har lige afleveret 110 hektar strandsvingel, hvor frarensningsprocenten lå på 9,5 procent, hvilket vi er ovenud tilfredse med.

rich-media-7
De dygtige mejetærskerchauffør indtager aftensmaden. Guldborgsund nævner, at man er heldige med chaufførerne, men at systemet giver mulighed for at sætte en mindre erfarn chauffør på mejetærskeren.

Både sejl og fast bord

Guldborgsund har fået de tre maskiner leveret med tre pick-upper, samt to faste skæreborde - et 30 fods til høst af spinat, og et 40 fods til høst af korn.

- Desuden havde vi i forvejen to 40 fods MacDon sejlskæreborde, fortæller Henrik Vilhelmsdal, som er rigtig glade for sejlbordene.

Artiklen fortsætter efter annoncen

- Når eksempelvis byggen bliver død i et normalt skærebord, så er der store fordele ved sejlbordet, som lige præcis hér har en fordel. Det sørger nemlig for at holde afgrøden i gang og aflevere et jævnt flow til mejetærskeren. Det samme ser vi med rødsvingel og bakkesvingel, som kommer mere jævnt ind i skærebordet. Det skyldes, at man undgår, at der sætter sig totter fast ved kniven, som kræver endnu en tot, inden den kommer til sneglen i skærebordet, og pludselig kommer afgrøden uens ind i maskinen. Det problem undgås ved sejlskærebordet, siger Henrik Vilhelmsdal.

rich-media-9
Man har valgt at få maskinerne udstyret med både sejlskæreborde og almindeligt skærebord på den ene maskine, samt til høst af spinat.

Billig service

På Guldborgsund Agro har man desuden fået leveret den ene mejetærsker med stenfælde - noget som er en smule utraditionelt på de røde mejetærskere:

- Det hører vist til sjældenhederne, at der sælges en Axial Flow med stenfælde, men vi valgte det blandt andet på grund af spinat-høsten. Man plejer at sige, at man går ned i kapacitet ved at få en stenfælde, men det er faktisk ikke tilfældet, og vi kan abosult ikke mærke en forskel på maskinerne. Derfor vil vi vælge stenfælde på samtlige tre maskiner, når de skal byttes om tre år, fortæller Henrik Vilhelmsdal.

For der er allerede indgået en aftale med Case IH om at maskinerne skal byttes, når de er tre år gamle.

Henrik fremhæver desuden, at den enkle opbygning af de røde maskiner gør, at service er et hurtigt og billigt overstået kapitel.

Artiklen fortsætter efter annoncen

- Der er jo ikke så mange dele på en Axial Flow, og vores erfaring siger os, at vi vedligeholder til meget små penge.

Den enkle opbygning af maskinen har dog ikke kun fordele som hurtig og let rengøring og billig service, for der kan komme kapacitetsudfodringer, når solen går ned.

- Det er klart, at man ikke kan få alt, og når solen går ned, og duggen falder, så føler jeg, at vi ikke helt kan være med i hveden i forhold til andre mærker. Men da vi har så mange specialafgrøder, som vi har, så er det vigtigere, at vi kan aflevere en god færdigvare i specialafgrøderne, påpeger Henrik Vilhelmsdal.