Der går dog mindst to år, før NPK-sensoren fra Samson Agro er klar i marken.

Danske Samson Agro er med sølvmedaljen i hånden for NPK-sensoren nyhden, for alvor klar til at vise nyheder på Agritechnica 2019.

- Vi ser frem til messen, og ser frem til at dele endnu flere nyheder inden messen løber af stablen til november i Hannover, fortæller Torben Larsen slagschef hos Samson Agro.

Han fortæller, at man er rigtig glad for sølvmedaljen, men at der dog går et par år, før sensoren monteres på de første gyllevogne til salg.

- Vi kører i øjeblikket med prototyper på systemet, men er så langt i processen, at vi er klar til at løfte sløret for, hvad vi egentligt kan med denne teknologi, påpeger Torben Larsen.

rich-media-1
Det er nu muligt at måle NPK-indholdet i gyllen utroligt præcis med den nye scanner.

Afspil igen

Læs mere

Luk annonce

Teknologi kendt fra MR scannere

Agritechnica 2019 bliver første gang, at der vises et mobilt nuclear magnetic resonance (NMR) sensorsystem, som vil være integeret på en Samson PG II gyllevogn.

- Med den her måleteknik kommer vi væk fra kaliberinger og referencemålinger, og det betyder, at vi uanset gyllesammensætningen kan levere live målinger af gyllens præcise indhold, som vi kan regne hundred procent med, fortæller Torben Larsen.

Han fortæller, at det har rigtig meget at sige, at man ved eksempelvis biogas gylle kan fortælle, hvordan sammensætningen er.

- For det er bestemt ikke ligemeget om biogas-anlægget kører med fisk, majs, græs eller måske noget andet madaffald, for at få det ændre på værdierne i gyllen. Med en så kompliceret scanner som den her, så flytter vi faktisk laboratoriet ud i marken.

Præcis teknik

- Drevet af revolutionerende 1 - 70 MHz multifrekvens magnetisk resonansteknologi er NPK sensoren i stand til at måle koncentrationen af gyllekomponenter på atomniveau nøjagtigheden og pålideligheden er overlegen i forhold til andre in-line metoder og på linje med tidskrævende laboratoriemålinger, fortæller udvikler Tveskaeg teknologien Ole Jensen, CEO NanoNord A/S, som leverer teknologien til Samson Agro.

Metoden er baseret på års frontline udvikling af NMR teknologi med fokus på real time målinger.

Den nye NPK-sensor analyserer indholdet i naturgødning med en præcision, der aldrig er set før uden for laboratorieforhold. Dette tager præcisionslandbrug med hensyn til distribution af naturgødning til næste niveau, herunder nye muligheder for præcis dokumentation, afgrødeoptimeret variabel distribution og handel med naturgødning.

- Antallet af NPK-næringsstoffer ved gylleudbringning bestemmes i dag hovedsageligt på grundlag af standardværdier baseret på generel information om dyreholds- og staldtype uden nøjagtigt kendskab til den potentielle gødningsværdi eller miljøpåvirkning. Vi er meget stolte over at kunne fremvise denne præcisionssensor som supplement til nuværende målingsteknologier