I knap fem år har Techno-Matic A/S i Aars arbejdet med IoT-systemet, der kan opsamle data fra en hvilken som helst maskinenhed, uanset hvor i verden den befinder sig. Forebyggelse af driftsstop og overvågning af driften foregår online, og afhængig af opsætningen, kan alle tænkelige oplysninger indhentes. Knud Sørensen, direktør hos Techno-Matic A/S, konstaterer, at der allerede er stor interesse for den innovative IoT-løsning, og efterspørgslen kommer fra vidt forskellige brancher, skriver virskomheden i en pressemeddelelse.

- Det er lige fra producenter af landbrugs- og entreprenørmaskiner til traditionelle produktionsvirksomheder og procesindustrien. Systemet tilpasses nemt det aktuelle behov for information. En maskinproducent kan for eksempel følge med i olieforbrug, kørselstimer og hydraulikstatus eller inkorporere en alarmindikator, hvis maskinen bliver overophedet. I forhold til fejlmeldinger og service kan man se præcis, hvor og hvornår der skal sættes ind, siger Knud Sørensen og forklarer videre, at maskiner som opererer i områder med svag dataforbindelse, har testet løsningen med succes, skriver virksomheden.

Afspil igen

Læs mere

Luk annonce

Trækker data

- Man kan sidde hvor som helst i verden, og trække data fra en skovmaskine i det nordlige Sverige. Det kan være maskinens ejer, serviceafdelingen eller producenten, der har interesse i historikken. Ved at handle forebyggende, kan oppetiden forbedres og reparationsomkostningerne reduceres, fortæller Knud Sørensen.

Projektet opnåede i 2016 støtte fra Markedsmodningsfonden under Erhvervs- og Vækstministeriet, og de bevilgede 2,1 millioner kroner er primært investeret i at tilføre de rette kompetencer på mandskabssiden. Aars-virksomheden har det seneste år fokuseret på at tilpasse IoT-systemet forskellige kundetyper, og man har allerede en omfattende viden om potentialet, understreger Knud Sørensen.

- Målgruppen bliver stadig større. Man kan koble systemet op på en hvilken som helst styring og en hvilken som helst maskine. Om det er stationære produktionslinjer, affaldssortering eller kørende maskiner er underordnet, fortæller direktøren for Techno-Matic.

I første omgang satser Knud Sørensen på, at få udbredt kendskabet til løsningen i Danmark og resten af Skandinavien, men med aktive kunder i hele Europa og USA, er den strategi fleksibel, som han udtrykker det. Mange benytter allerede virksomhedens elektroniske styringer, hvilket giver et godt afsæt for en nærmere dialog om det nye produkt.