På Agritechnica i november måned præsenterer Kuhn Optimer L i to nye modeller med arbejdsbredder på henholdsvis ni og tolv meter.

Med de to nye Optimer L-modeller går Kuhn for alvor ind i markedet for store tallerkenharver, der også egner sig til faste kørespor og kontrolleret trafik.

Som modelbetegnelsen antyder, har Optimer L 9000 en arbejdsbredde på ni meter og Optimer L 12000 en arbejdsbredde på tolv meter. Modellerne supplerer de nuværende liftophængte og bugserede Optimer-modeller, der tilbydes i arbejdsbredder i intervallet 3 til 7,5 meter.

Ligesom de mindre modeller er også de to nye modeller monteret med to rækker diske, der har en diameter på 510 millimeter. Diskene er individuelt ophængte og affjedret i gummibøsninger.

rich-media-1
For at kunne fordele harvens vægt ensartet til sektionerne er harven monteret med Steady Control, der hydraulisk fordeler harvens vægt imellem de enkelte sektioner, siger John Hulland, Kuhn. Foto: Helge Plougmann Nielsen.

Afspil igen

Læs mere

Luk annonce

Opbygget i sektioner

For at tallerknerne på de to brede harver kan arbejde præcist i dybden, er harverne opdelt i mindre sektioner.

- For at kunne fordele harvens vægt ensartet til sektionerne, er harven monteret med Steady Control. Det er et hydraulisk system, der fordeler vægten og sikrer, at tallerknerne på de enkelte sektioner altid arbejder i nøjagtigt samme dybde, og at det sker i hele harvens arbejdsbredde, siger John Hulland, Kuhn.

Han fremhæver også, at harvens frihøjde på 55 centimeter hører til blandt markedets største, og at det giver god plads til, at halm og efterafgrøder kan passere igennem harven.

Arbejdsdybden indstilles hydraulisk, og for at øge levetiden og minimere tid til vedligehold, er harven monteret med centralsmøreanlæg.

rich-media-2
Under transport foldes harven til en kompakt enhed der i trafikken fylder tre meter i bredde og fire meter i højden. Foto Helge Plougmann Nielsen.

Smal i trafikken

Kuhn demonstrerede den nye Optimer L 12000 med en dobbelt U-profil jord til jord valse. Under transport foldes harven til en kompakt enhed, der i trafikken fylder tre meter i bredden og fire meter i højden.