Hollandske Ploeger kan på Agritechnica vise selvkørende pick-up rive, som indtil den endelig lancering samler erfaringer i Danmark.

Hollandske Ploeger har i mange år været specialister inden for optagning og høst af næsten alle specialafgrøder som kartofler, rodfrugter, ærter og gulerødder. Men da Agco lukkede deres TerraGator-fabrik i Holland for fem år siden, samlede Ploeger produktionen af selvkørende gyllenedfældere op og producerer nu to forskellige modeller på 12 og 25 kubikmeter.

rich-media-1
Her køres der i lavt liggende engjord. Bemærk hvor fint pickuppen følger terrænet.

Under første slæt græs på et underlag - der ikke er 100 procent jævnt og med en god afgrødemængde - var 17 kilometer i timen ikke umulig .

- Morten Damsgaard, PowerGear-testpilot

Én af dem kører hos Vogn Maskinstation i det nordligste Jylland, og til sæson 2019 er der kommet endnu en selvkørende Ploeger enhed til maskinstationen.

Denne gang er det dog ikke en selvkørende gyllenedfælder, men derimod en selvkørende pick-up rive.

Hollandske Ploeger ejer nemlig amerikanske Oxpo, som i flere år har produceret en selvkørende pick-up rive til det amerikanske marked. Nu er turen komme til Europa, og riven er blevet langt mere europæiske end den amerikanske rive: Eksempelvis kommer pick-up riven fra østrigske Reiter.

rich-media-2
Det er Claas som leverer kabinen og instrumenteringen, men terminalen er Ploegers egen, ligesom styringen.

Kendt pick-up

Der er tale om en 12,3 ton tung maskine, som med 260 hestekræfter og styring på bagaksel, har pick-up enheden monteret foran kabinen. En kabine, som i øvrigt produceres af Claas.

Foran kabinen sidder den to delte pick-up, som både kan aflevere skåret til højre og venstre for pick-upen. Til begge sider eller samle skåret i midten.

rich-media-3
Pick-uppen leveres fra østrigske Reiter, og rummer fem patenter.

Når skåret samles er den samlede bredde 11,5 meter, men Ploeger fortæller, at man muligvis vil udbygge maskinen for at ramme mere ind i de danske forhold, hvor 12 meter er et minimumskrav.

Reiter-pickuppen blev første gang præsenteret på Agritechnica 2015 i en tre meter udgave og igen i 2017 i en ni meter udgave.

Siden har producenten SIP introduceret Reiter-pickuppen i sit produktprogram ligesom Ploeger nu også kan tilbyde den.

rich-media-4
Under pickuppen sidder der runde slæbesko for at sikre optimal terræntilpasning af pickuppen.

Pick-uppen indeholder fem patenter og er udført i hård plastik. Når pick-up enhederne skilles ad, består de af ét centralt centerstykke, hvor pick-up-fjedrene klikkes på. Med ét klik fastholdes de på centerstykket og bliver yderligere støttet af to halvmåner, som også er udført i plastik, og som også klikkes på resten af enheden. I én pick-up-enhed sidder der 12 fjedre i par, som blot holdes sammen af én otte millimeter bolt.

Konceptet i Reiter pickup-riven er, at græsset ikke trækkes hen over jorden, men i stedet løftes. Det er også princippet i de øvrige pick-up river på markedet, men med Reiter-riven viser man for første gang en pickup rive, som følger terrænet i et opdelt chassis. Slæbeskoene er runde, og sørger dermed for at følge jorden så godt som muligt.

Ovenover pick-uppen sidder der en føde-rotor, som sørge for at holde et jævnt flow til båndet, som kører på tværs af maskinen og enten afleverer afgrøden centralt eller i den ene side.

rich-media-5
Vogn Maskinstation skal kører med maskinen i hele sæson 2019, som en slags 0-serie inden den egentlige produktion fra sæson 2020.

Stor kapacitet

Kapaciteten i riven er enorm. Under første slæt græs - på et underlag, der ikke er 100 procent jævnt og med en god afgrødemængde - var 17 kilometer i timen ikke umulig - og det med et flot resultat til følge, hvor både alt græsset blev samlet op, og finsnitteren havde et jævnt skår at arbejde med.

rich-media-6
Skåret kan enten smides til den ene eller anden side, til begge sider, eller samles i midten af maskinen.

Maskinen har med en kort akselafstand en lille venderadius på vejen, hvor stabilitet på riven opretholdes ved, at bagakslen skydes bagud på maskinen, når riven klappes ud.

Effekten leveres fra en 6,7 liters Fiat Powertrain Technologies (FPT) motor på 6,7 liter, som yder 260 hestekræfter.

rich-media-7
Effekten leveres af en 6,7 liters FPT motor på 260 hestekræfter.

Tekniske Specifikationer

Motor: FPT

Slagvolumen, l: 6,7

Effekt, kW/hk: 191/260

Transmission: Hydrostat

Max hastighed, mark, km/t: 25

Max hastighed, vej, km/t: 40

Tankkapacitet, l: 420

Dækmontering, for: 750/60 R30.5

Dækmontering, bag: 650/60 R 26.5

Vægt,kg: 12.350

rich-media-8
Bagakselen skydes bagud, når maskinen kører på marken for at sikre stabiliteten. Det går ikke udover vende-radiussen, som til trods for længere akselafstand på marken stadig er hurtig rundt på forageret.