Der er kamp om at få lov til at køre gylle i Danmark. Både blandt maskinstationerne og blandt leverandørerne af maskiner. Nu melder Valtec sig for alvor ind i kampen, for den danske importør af Vervaet har købt en demomaskine og sendt den ?på græs? hos interesserede kunder.

- Vi overtog Vervaet-agenturet sidste år, har trænet vores servicefolk og leveret de første maskiner, så nu synes vi tiden er moden til at gå mere aktivt ud i marken, fortæller Steen Lerche Hansen, der er produktansvarlig sælger hos Valtec.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Vervaet er konstrueret lidt specielt med kun ét forhjul og to bagaksler, hvoraf den forreste kan "skyde" hjulene ud til siden, så maskinens samlede trædeflade bliver rigtig stor. Det er naturligvis en skånsom løsning i marken, uanset om udkørslen foregår på grønjord eller direkte på sortjord i en pløjet mark. På sidstnævnte marker efterlader Vervaet et såbed uden fordybninger, hvor hjulene har kørt, og dét får landmændene glæde af hele resten af den afgrødes vækstsæson.

- Samtidigt er konstruktionen med de sideforskydelige hjul smart ved landevejstransport. Her trækkes hjulene ind, så transportbredden er ikke stor, hvilket er en stor fordel for både gyllepiloten og medtrafikanterne., fortæller Steen Lerche Hansen.

Udover Vervaets fordele som skånsom kørsel på markerne og førerkomfort, så har de første demopiloter blandt været meget begejstrede for smidigheden på forageren. Der kan de dreje meget skarpt uden at rive græstørven op.

Fyldehastigheden er også blevet testet.

- Forleden stak vi lige kranen ned i en fem meter dyb gylletank og sugede 20 kubikmeter gylle op på ét minut og 54 sekunder. Det var piloten glad for, for så kunne han komme videre i en fart, fortæller Steen Lerche Hansen.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Valtecs demomaskine er en Vervaet Hydro Trike XL med 20 m³ tank og en 510 hk DAF-PACCAR motor til at levere den nødvendige power til Sauer-Danfoss hydraulikken og en fyldekran med udskud og centrifugalgyllepumpe . Tophastigheden er 40 kilometer i timen på landevejen og 20 kilometer i timen i marken. Liften er kat. 3, men den kan leveres med kat. 4, hvis kunderne har brug for det.