Tyskland: Under Fendts internationale pressemøde på fabrikken og det europæiske hovedkontor i Marktoberdorf blev der vist både store og små Agritechnica nyheder for pressen.

Foruden den nye Fendt 900-serie, så er FendtOne-nyheden i den grad også meget interessant for især de danske bedrifter og maskinstationer.

Afspil igen

Læs mere

Luk annonce

Fra sommeren 2020 præsenterer Fendt det nye styring, som kaldes for FendtOne. Det omfatter både et nyt højre armlæn og nye styringsterminaler, som kan flyttes rundt efter behov i kabinen.

- Det er faktisk mere end bare en ny styring, der er tale om et nyt koncept for overvågning af traktorer og arbejdsopgaver, fortæller Roland Schmidt, vicepræsident for Fendt Marketing. Mere om det længere nede.

Tre terminaler

Fendt lancerer i første omgang det nye FendtOne på 700-serien samt en ny topmodel i 300-serien i sommeren 2020, og efterfølgende vil den nye teknologi finde vej til de øvrige modeller i Fendt's traktorprogram.

rich-media-2
Det nye højre armlæn kommer i første omgang kun i Fendt 700-serien i 2020.

Sammen med re-designet af armlænet, så kommer der en helt ny terminal opbygning, hvor Fendt gør det muligt at have en fleksibel tilgang til både opbygning af terminalen og antal terminaler i kabinen.

- Ønsker man information foran sit rat, så kan en terminal placeres her, som vil følge ratstammen op og ned, når man trykker på pedalen til ratstammen i bunden af kabinen. Vælger man en terminal for enden af højre armlæn kan den bygges op med de informationer man ønsker, og man har desuden mulighed for en ekstra terminal, som kan sidde i kabinens tag i højre side. Den kan enten vises i halv størrelse, og trykker man på terminalen, så skydes den ned til fuld størrelse, og ændre samtidigt layout, så det passer til den fulde opløsning i 12 tommer, fortæller Magnus Lösher, som har været med til udviklingen af det nye interface.

Artiklen fortsætter efter annoncen

rich-media-4
Der kan vælges op til tre 12 tommer terminaler i kabinen, som kan placeres som man ønsker det: Her er én monteret foran rattet, én for enden af højre armlæn, og én i loftet. Desuden sidder der en iPad med Fendt SmartConnect. Foto: Fendt

- Terminalopbygningen er helt op til den enkelte bruger af traktoren. Ønsker man et skærmbillede, hvor autostyringen fylder halvdelen af billedet er det muligt. Ønsker man få informationer om transmission og hydraulik er det muligt, og ønsker man Isobus-visning for redskabet for enden af højre armlæn og traktorens informationer foran rattet eller i loftet, så er det også muligt. Det er faktisk kun fantasien som sætter begrænsningen, fortæller den tyske produktmand.

rich-media-5
Den nye terminal kan opbygges som man selv ønsker det. Her er der valgt det maksimale åbne vinduer ad gangen: seks styk.

Nyt armlæn

Fendts nuværende armlæns kontrol kom sammen med lanceringen af den nu udgående Fendt 900-serie. Det er efterhånden 15 år siden, og nu har Fendt valgt at opdaterer armlænet - voldsomt.

For det er faktisk ikke let at se, at der er fælles områder med det nuværende armlæn.

{% image: 6 %}

Et nyt kørehåndtag, som stadig er fjedre påvirket, har fået op til 12 programmerbare knapper og rullehjul. Man bliver som chauffør ikke i tvivl om, hvilke knapper der betjener hvilke områder, da baggrundsbelysningen i de enkelte knapper skifter alt efter hvilke områder de betjener. Eksempelvis viser den orange farve, at der enten er tale om transmission eller motor. Blå viser at der er tale om hydraulik, og gul viser, at der er tale om PTO-valg.

Men det er også muligt at betjene Isobus-funktioner, lamper, foragerautomatik, eller andre funktioner i knapperne.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Navigation i den nye terminal foregår enten med touch, eller med et drejehjul fra det nye armlæn. Det sidder i umiddelbar nærhed af drejehjul og trykknapper til betjening af blandt andet radio og telefon.

rich-media-7
Der er mulighed for selv at flytte rundt på i alt 12 funktioner i det nye joystick. Her viser topterminalen, hvad der er valgt på de forskellige knapper.

Fire års arbejde

- Det har taget os fire år at udvikle det nye armlæn, og det er faktisk også én af grundene til, at det foreløbeligt først bliver tilgængelig i Fendt 700-serien og ikke den nye 900-serie, som måske ville være mest naturlig, fortæller Peter-Josef Paffen, Vice President og chef for Fendt i Europa.

- Armlænet er blevet udviklet sideløbende med den nye 900-serie, og under udvikling af nye produkter er det meget vigtigt, at man ikke udvikler to helt nye ting ad gangen. For hvis der kommer ændringer i enten software eller hardware - og det gør der ofte - så gør man det meget svære for sig selv, jo flere nye komponenter, der udvikles på. Jeg forventer, at det nye FendtOne vil være tilgængelig på Fendt-traktorer fra 300-serien op til 1000-serien inden for fem år. Indtil videre er der tale om et tilvalg, men det er svært at sige om det bliver standardudstyr, inden for den fem årige periode, fortæller Peter-Josef Paffen.

rich-media-8
Peter-Josef Paffen er chef for Fendt i Europa, og han fortæller, at det har taget fire år at udvikle det nye armlæn. Han forklarer også, hvorfor vi ikke ser det i den nye Fendt 900-serie lige med det samme.

Fjernovervågning

Sammen med FendtOne-konceptet, så gør Fendt det muligt for eksempelvis maskinstationsejeren at overvåge Fendt-traktoren fra hjemmet med en tablet løsning, hvor de samme funktioner, som vises i traktoren, også vises på tablet form.

Ikke nok med, at ejeren eller driftslederen kan få information om traktorens aktuelle status, så giver FendtOne også et overblik over samtlige traktorer og redskaber på bedriften eller maskinstation.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Det betyder, at man fra kontoret kan opbygge opgaven og vælge traktor, redskab og mark, og derefter kan chaufføren i traktoren se informationerne. Det kan dermed benyttes som et management program for de store landbrug og maskinstationer.

Fendt har endda gjort det muligt, så konkurrerende traktorer og maskiner kan lægges ind i systemet, så det samlet overblik kan bevares, også selv der køres med flere forskellige mærker på bedriften.