Målet hos den amerikanskejede producent af landbrugsmaskiner, Agco, har fra begyndelsen været at ramme en ballevægt på 700 kg. Nu er presseren klar til markedet, og i høsten 2018 blev der kørt de sidste test med presseren, som har fået navnet Ultra HD-presseren. Den leveres både i grønne Fendt-farver samt i røde Massey Ferguson-farver.

Det har taget fem år at udvikle presseren, og mens Agco-teknikere, -ingeniører og -udviklingsfolk har haft travlt med at justere og optimere stempelslag, oppakker, ballekammer og meget mere - så har den amerikanske producent af blandt andet bindegarn, Tama, været med på sidelinjen hele vejen.

Artiklen fortsætter efter annoncen

- Vi har været med helt fra dag nummer et, for udviklingen af bindegarnet er faktisk ret afgørende for produktionen af en vellykket balle, fortæller Graham Robson, teknisk chef for den europæiske afdeling hos Tama.

rich-media-2
I høsten 2018 fulgte Tama også en Ultra HD-presser ganske nøje for at sikre, at garnet kan klare de tunge baller, uden de springer. På billedet ses Martin D. Jensen, Agco Danmark A/S, Jesper Jensen, demopilot hos Hjallerup Maskinforretning A/S samt Henrik Larsson, der er teknisk chef hos Tama Scandinavian. Foto: Helge Plougmann Nielsen.

Test over hele verden

Graham Robson fortæller, at den tørre høst i det nordlige Europa i 2018 har været helt ideel til testkørsel.

- Vi har blandt andet kørt i Danmark og fulgt presseren på nærmeste hold. Den meget tørre høst har gjort, at halmen flere steder har været skør og svær at presse, og sammen med lavt fugtighed i halmen stiller det store krav til presser og bindegarn, fortæller Graham Robson.

Men for at presse presseren til det yderste har man presset baller under de meste eksterme forhold man kan udsætte en presser for i verden: Den australske høst.

rich-media-3
Graham Robson fra Tama fortæller, at styrke på garnet ikke er nok. Det handler også om fleksibilitet, så bindeapparatet kan binde en ordentlig knude.

- Specielt i vinteren 2018-2019 blev presseren virkelig udfordret i Australien: 40 graders varme og blot otte procent fugtighed i halmen er de mest eksterme forhold, vi overhovedet har været udsat for, fortæller Graham Robson, som selv var med under testene i Australien.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Den anden knude

Når man udvikler nyt bindegarn, kigger man ikke blot på garnet styrke, men også på fleksibiliteten.

- Det handler naturligvis om, at garnet ikke springer, når ballen fra presseren rammer jorden, men det handler også om at få noget fleksibelt garn, som er let at binde for presseren, og det er faktisk den største udfordring i udvikling af nyt bindegarn, påpeger den tekniske chef.

- Den mest kritiske del i udviklingsprocessen af bindegarn, er punktet, hvor bindeapparatet skal lave sin anden knude. Her skal garnet sikre en omgående og stram binding af ballen, og her hjælper det ikke at garnet kan klarer en høj styrke. Hvis garnet er for sejt at binde, så tager det for lang tid for knytteren, og der er fare for at knuden ikke bliver stram. Så er det, at garnet springer, lige så snart det rammer jorden.

Høj densitet

Den nye Agco-presser er udviklet på en lang række områder. Blandt andet kører både pick-up og stempel hurtigere, da traktorens 1000 omdrejninger i minuttet på PTO-udtaget er gearet op til 1.500 omdrejninger i minuttet, inden effekten overføres til svinghjulet. Ballekammeret er forlænget til fire meter og hydraulikcylindrene på ballekammeret kan overfører et tryk på 765 bar.

- Selve stemplet i presseren trykker med 750 newton, hvilket er 80 procent mere end den hidtidige model. Det giver et enormt tryk og sætter bindegarnet under ekstrem pres. I Australien kunne vi i de yderste tilfælde presse 560 kg i hver balle under de ekstrem forhold, og det er ganske imponerende, når man tænker på, hvor tørt materialet er.

Artiklen fortsætter efter annoncen

rich-media-6
I Australien kunne man i vinter presse 560 kg i hver balle, hvor halmen indeholder otte procent fugt. Det hele blev gjort i 40 graders varme. De mest eksterme forhold, som man kan forestille sig i denne verden overhovedet, lyder det fra Tama.

- At banke 700 kg i en balle er ikke et problem, hvis materialet er til det. Men under tørre forhold kræver det virkelig meget, blot at få over 500 kg i ballen. Og det lykkedes for os i Australien. Derfor er vi også helt trygge ved at sende det nye bindegarn til Ultra HD-presserne på markedet, fortæller Graham Robson.