Navnet Basak klinger ikke som et kendt traktormærke, men på Sima skaber et flot og frækt design den tyrkisk producerede traktor masser af opmærksomhed.

SIMA: Basak produceres i Tyrkiet og der er første gang, at virksomheden udstiller på Sima. Virksomheden har en lang tradition som forhandler og producent af traktorer. Efter at have forhandlet Ford og senere de østrigske traktorer Steyr, gik Basak selv i gang med at producere traktorer.

- Hovedproduktionen er forholdsvis små traktorer indtil for nylig var den største traktor en kopi af en Steyr fra halvfjerdserne bygget i Tyrkiet på en blanding af komponenter fra Steyr og Basak. Vi producerer 4-5.000 traktorer om året, og har en markedsandel på fem til seks procent i Tyrkiet, siger Ismail Cem Eren, platform manager, hos Basak.

Han har været med i udviklingen af den nye traktor der udstilles i Paris.

Kendt teknik

Den udstillede Basak har modelbetegnelsen 5120 og med sine 116 hestekræfter er det foreløbig den kraftigste traktor Basak har produceret. Det er samtidig den første traktor fra den tyrkiske fabrik, der overholder emissionskravet Stage IV og som kan opgraderes til Stage V, der er lige om hjørnet.

- Ud over den udstillede model kommer den nye traktorserie til at indeholde yderligere to modeller med motorer på 95 og 105 hestekræfter. De tre modeller kørere alle med en firecylindret Deutz TCD3.6 motor med en volumen på 3,6 liter. Emissionskravet klares ved hjælp af EGR og SCR. Opgradering til Stage V gær det nødvendigt at montere traktoren med en DPF-filter, forklarer Ismail Cem Eren.

Semi powershift transmissionen leveres af ZF og de hydrauliske komponenter kommer fra Bosch Rexroth.

Automatisk gearskifte

Transmissionen er med to områder, og fire synkroniserede gear, der kan skiftes uden at betjene koblingspedalen. Hvert gear har fire powershift trin og når der arbejdes i marken og under transport, kan en automatik skifte imellem de fire trin. Transmissionen har også en feature hvor aggressiviteten i det automatiske gearskifte kan indstilles.

rich-media-1
Betjeningen i den tyrkiske traktor er ret moderen med koblingsfrit vendegear og betjening af bandt andet to hydraulikudtag samt trepunktsophænget fra kørehåndtaget.

Transport med 40 kilometer i timen kan ske med kun 1.700 o/minut på motoren. Transmissionen er med koblingsfrit vendegear der kan betjenes med et håndtag til venstre for rattet og med kontakter på kørehåndtaget. Den indeholder også kontakter til betjening af to dobbeltvirkende hydraulikventiler samt kontakter til betjening af trepunktsliften.

Kommer på markedet i efteråret.

Basak er i gang med at testkøre de nye traktorer og forventer at kunne levere de første modeller i efteråret 2019.

rich-media-2
Basak 5120 har et moderne design, der i sit udtryk minder om en traktor vi kender.

- Vi er på Sima for både at introducere traktoren og for at finde forhandlere i Vesteuropa. Vi er klar over, at de små 120 hestekræfter er i den lave ende til landmænd i mange lande. Vi arbejder på at udvikle større modeller og med nogle få ændringer kan den viste modelserie let udvides til traktorer med op til 150 hestekræfter, siger Ismail Cem Eren.