Franske Sly viser på Sima en såmaskine, som kan lidt af hvert - samt en såmaskine der kan designes til den enkeltes ønske og behov.

SIMA: Med op til 12 meter i bredden og en korn- samt gødningstank, der er placeret på en vogn med boogie-aksel, så er der tale om voldsom stor såteknik i form af Sly Big Boss, som har premiere på Sima 2019.

- Maskinen er udviklet til No-Till bedrifter, som ønsker en maskine, der kan opbygges efter kundeønske - dog inden for en række standarder, så vi næsten laver såmaskinerne ens - uden at de måske er hundredprocent ens, fortæller Cyrille Geneste, indehaver og grundlægger af Sly-fabrikken, som bandt andet producerer No-Till såmaskiner og nedfældere til Strib-Till systemer.

Jeg kunne ikke finde den såmaskine jeg søgte - og derfor måtte jeg lave den selv.

- Cyrille Geneste, direktør hos Sly.

Han driver selv 900 hektar planteavl i Frankrig, og det var netop grunden til at Sly blev grundlagt:

- Jeg kunne ikke finde den såmaskine, jeg søgte - og derfor måtte jeg lave den selv, fortæller han til Maskinbladet under den franske maskinudstilling, Sima.

Skråtstillede disc

Cyrille Geneste fortæller, at såmaskinen kan leveres i breder fra ni til 12 meter, hvilket bliver et nyt marked for den franske producent, da man indtil nu blot har kunne tilbyde en seks meter såmaskine, som den bredeste.

- Det er meget vigtigt, at vi kan levere en såmaskine, som passer til den enkelte bedrift, og det betyder blandt andet, at der er mulighed for afstand mellem sådisc på enten 16,7, 18,75, 20 og 25 centimeter, fortæller den franske direktør.

Netop sådisc-sektionen er ikke noget, som Sly har udviklet.

- Det kommer fra vores australske samarbejdspartner med navnet Big Boss, og deraf kommer navnet Sly Big Boss på såmaskinen.

Discene er skråtstillede og har to dybdehjul.

- Sådiscene er udstyret med et dybdehjul, som sidder monteret sammen med discene. Bag sådisene sidder der endnu et dybdehjul, og det betyder, at vi altid har mulighed for at placere såsæden i præcis den dybde, som opgaven kræver. Hjulene kan køre sammen, eller køre enten på det ene eller andet dybde hjul, som kan være en fordel afhængig af jordtype, afgrødemængde der køres i, jordens beskaffenhed samt våde eller tørre såforhold.

- At discene er skråstillet betyder også, at vi ikke behøver en vanvittig tung maskine, for at kunne lægge såsæden i den optimale dybde. Mange snakker om skærtryk i kg - vi taler om det i bar, da skærtryk i kg afhænger af vægten på såmaskinen. Men når man kører stærkt fremad, har vægten ikke nær så meget at sige, som det hydrauliske tryk de stråstillede skær trykker med i jorden.

Flere tanke

Såmaskinen kan udstyres med op til fire tanke til såkorn og gødning, som kan placeres på den forreste og bagerste række disc.

- Der er mulighed for helt selv at designe hvilke mængder og hvilken såkasse, der skal leveres til hvilken disc-række. Desuden kan de to forskellige discrækker køre i hver sin dybde, da man i No-Till systemer ofte vil så to forskellige afgrøder ud ad gangen i to forskellige dybder.