Der er mangel på økologisk sukker i Danmark, og en økologisk roemark hos en mælkeproducent kan også være et rigtigt fornuftig alternativt til en økologisk majsmark. Derfor er der et rigtig godt udgangspunkt for det nye danske robot-projekt: FarmDroid.

Helt nyt er projektet dog ikke helt, da den første prototype af FarmDroid-robotten faktisk var klar allerede i 2012.

Artiklen fortsætter efter annoncen

- Robotten har en kapacitet på 20 hektar, som den både sår og vedligeholder, og sammenlignet med manuel vedligeholdelse, vil robotten faktisk være tilbagebetalt på 0,8 år.

Kristian Warming, grundlægger og direktør i FarmDroid

- Vi er tre brødre, som er opvokset på en ejendom med mælkeproduktion i det sønderjyske, og vores ældste bror, Klaus Warming, driver fortsat ejendommen. Her snakkede min anden bror, Jens, og jeg om, at lugning i roemarken burde kunne gøres mere effektiv, da økologiske roer mere eller mindre kræver manuel lugning for et ordentligt resultat, fortæller Kristian Warming, som sammen med broderen Jens Warming er gået all-in på FarmDroid, og nu beskæftiger sig med udvikling og salg på fuldtid.

Maskinen sår og renser roerne med knap 1 kilometer i timen. Drivkraften er solceller samt batterier, hvilket betyder, at solcellerne oplader på batterierne, så den kan køre døgnet rundt. Skulle der ikke være sollys nok, kan batterierne udskiftes, så robotten er i stand til at køre døgnet rundt, selv i overskyede perioder.

- Det unikke ved vores robot er, at den både sår og renser roer. Og frøene placeres med kortlægning over hvert frø i et koordinatsystem. Det betyder, at robotten præcist ved, hvor de enkelte frø er, og dermed kan den rense marken uden brug af kamera, fortæller Kristian Warming.

Betalt på under ét år

Det betyder også, at robotten er forholdsvis enkel i sin opbygning, hvilket afspejler sig i prisen på maskinen, som i 2019 vil ligge på cirka 200.000 kroner som en demonstrationspris.

Artiklen fortsætter efter annoncen

- Robotten har en kapacitet på 20 hektar, som den både sår og vedligeholder, og sammenlignet med manuel vedligeholdelse, vil robotten faktisk være tilbagebetalt på 0,8 år, fortæller Kristian Warming.

Beregninger er lavet ud fra maskinomkostninger ved traditionel økologisk dyrkning, hvor de samlede maskinomkostninger ligger på 20.510 kroner pr. hektar, ifølge FarmDroid.

Maskinomkostningerne med FarmDroid vil ifølge producenten ligge på 8.360 kroner pr. hektar.

Vedligeholdelsesmæssigt er der minimalt slid på rensespidser, da farten på knap 1 kilometer i timen ikke slider synligt på spidserne.

- Dermed er det faktisk batterierne, som er den største vedligeholdelsesfaktor på robotten.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Flere afgørder

Indtil videre er FarmDroid blevet testet på 10 hektar roer i Danmark i sæson 2018 med stor succes.

- Vi havd i hvert fald haft rigtig mange solskinstimer, så vi har virkelig kunnet få testet robotten, fortæller Kristian Warming.

Til sæson 2019 er robotten klar til salg, og man håber at kunne sælge mellem 10 og 20 enheder.

Desuden er man ved at udvikle robotten til andre afgrøder end roer, hvor brødrene nævner raps, som en interessant afgrøde.

- Vi kan bruge robotten i 20 hektar roer i foråret og hen over sommeren, hvor vi derefter kan sætte robotten til at så og passe 20 hektar raps om efteråret. Det vil betyde, at tilbagebetalingens-perioden på robotten vil være betydelig kortere, fremhæver Jens Warming.