Rostgaard Maskinstation har til majssæson 2018 fået leveret Danmarks stærkeste Jaguar-finsnitter.

Med 112 procent motorbelastning og motoromdrejningerne svingende mellem 1.500 og 1.600 omdrejninger i minuttet, er det lyden af en presset Jaguar, som kommer fra Rostgaard Maskinstations nye Claas Jaguar 980 finsnitter.

Der er tale om topmodellen fra den tyske producent af landbrugsmaskiner, og maskinen yder hele 884 hestekræfter leveret fra en V12 MAN-motor på 24,4 liter slagvolume.

Det effektive gennemsnit på de sidste 860 hektar ligger på 6,6 hektar i timen.

- Torben Lydeksen, Rostgaard Maskinstation

På førersædet sidder Torben Lydeksen, og han er rigtig godt tilfreds med den nye finsnitter:

- Jeg kom fra en Claas Jaguar 970, og der er slet ingen tvivl om, at der virkelig er sket noget i 980'eren anno 2018, fortæller han, mens endnu 12 rækker majs forsvinder ind i sluget på finsnitteren.

Torben Lydeksen hentyder blandt andet til lydniveauet i kabinen, men også til motorens moment og arbejde:

- Det er tydeligt at mærke, at der er flere hestekræfter at gøre med i 980'eren.

rich-media-1
Torben Lydeksen, fast chauffør på Claas Jaguar 980 hos Rostgaard Maskinstation, er yderst tilfreds med præsentationen på de indtil videre 860 hektar, som snitteren har været over.

Højt gennemsnit

Torben Lydeksen forventer at komme op på 1.200 til 1.300 hektar ensileret majs inden sæsonen får ende, og allerede nu er de første 860 hektar majs ensileret.

- Det effektive gennemsnit på de sidste 860 hektar ligger på 6,6 hektar i timen, men jeg vil tro, at det faktiske gennemsnit er cirka fem hektar i timen, lyder det beskedent fra Torben Lydeksen, selvom det er svært at skjule, at der virkelig er tale om en finsnitter med stor kapacitet.

- Vi ligger som regel mellem 250 til 350 ton majs i timen, men vi har faktisk været oppe på 400 ton i timen. Men det var også på en mark, hvor alt spillede helt perfekt: Store planter med store kolber, mange vogne og gode forhold i køresiloen.

Det sidste område med gode forhold i køresiloen er noget som er meget vigtigt for en høj kapacitet i marken påpeger Torben Lydeksen:

- Hvis man skal kunne udnytte kapaciteten i sådan en 884 hestekræfter stærk maskine, så skal der være nogle gode forhold omkring den.

Mens Maskinbladet var med Torben i Jaguar'en blev der ensileret majs hos Rønhave, og her må man i den grad sige, at der er gode forhold i køresiloen:

500 hektar majs skal i samme silo, og man forventer at der er plastik over de 500 hektar inden torsdag.

rich-media-2
Rostgaard Maskinstation har i alt fire finsnitter i majsen og to i græs i disse dage.